Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een ontspannend bad

Nu de ergste hitte achter de rug is, kunnen we weer een dagje thermen plannen, om heerlijk te badderen in het warme water en onze schouders na uren schrijven wat ontspanning te gunnen.

Thermen-Montecatini-pagina-113 (3)

Montecatini Terme
Hoog op ons wensenlijstje staat een échte thermenkuur in het stadje Montecatini Terme, een van de bekendste kuuroorden van Toscane. We waren er al eens een dagje, maar de heilzame eigenschappen van het water zouden pas echt effect hebben bij een kuur van minimaal vijftien dagen…

Thermen-Montecatini-1 Thermen-Montecatini-2

De verschillende thermen liggen verspreid door het hele stadje. Er is veel keuze, met maar liefst negen kuuroorden: de Terme Tettuccio, de Terme Regina, de Terme Leopoldine, de Terme La Salute, de Terme Redi (met thermaal zwembad), de Terme Excelsior, de Terme Grocco, de Terme Torretta en de Terme Tamerici.

Thermen-Montecatini-3 Thermen-Montecatini-4

De hitte van de hel
In Monsummano Terme, een klein stadje niet ver van Montecatini, vind je de Grotta Giusti Spa, waar je van ‘het paradijs’ via ‘het vagevuur’ in ‘de hel’ belandt. Gelukkig stap je na deze laatste etappe als herboren weer naar buiten en blijf je niet voor eeuwig in de hitte gevangen.

Grotta-Giusti

Naast deze schitterende thermen badderen we ook graag in de openlucht. Twee tips voor plekken in Toscane waar dat heerlijk kan:

Bagni San Filippo
Volgens de mensen die naast ons lagen te weken, zijn de Bagni San Filippo de oudste thermaalbaden ter wereld. Ondanks dit wapenfeit is het er meestal opvallend rustig; er komen regelmatig locals maar je ziet er weinig toeristen. Het warme water (tussen de 35 en 50 graden) komt uit de hoge rotsen en verzamelt zich in een klein bekken aan de voet van diezelfde rotsen, waar het door de grote hoeveelheid kalk die in het water zit een witgekleurd bad vormt. Wie hier even in ligt te badderen, onder de Toscaanse zon, geeft zijn huid een weldadige wellnessbehandeling. Genieten met een grote G!

Bagni-San-Filippo

Terme di Saturnia
Volgens een mythe zijn de Terme di Saturnia ontstaan als straf van de god Saturnus, die zo boos was op de mensen, die voortdurend oorlog voerden en elkaar naar het leven stonden, dat hij een kokende stroom water op hen liet neerdalen.

terrassen zwavelbaden Saturnia

Of het waar is of niet, Saturnia was al bij de Etrusken in trek als instant-verjongingskuur. Het warme water (37 graden) stroomt met een snelheid van maar liefst 800 liter per seconde naar beneden. Het enige nadeel is dat het water een sterke zwavelgeur verspreidt, die zo doordringend is dat je nog lang na het baden een raar geurtje met je meedraagt…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *