Home » Reizen door Italië » Pistoia » Drie betoverende plekken in de buurt van Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Drie betoverende plekken in de buurt van Pistoia

Hoewel we ons erg verheugen op ons bezoek aan Pistoia, staan ook deze drie betoverende plekken in de omgeving op ons wensenlijstje:

Villa La Magia
Dit schitterende pareltje in Quarrata, even buiten Pistoia,  is een van de vroegere Medici-villa’s, waarvan de basis werd gebouwd in het heetst van de strijd tussen de Welfen en de Ghibellijnen. Het nu zo prachtige uitzicht vanaf de heuveltop was in die tijd een noodzaak: zo zag je de vijand immers op tijd aan komen. Toen de strijd was geluwd, zag men dan ook in dat het zonde was deze plek niet vaker te bezoeken. In opdracht van De’ Medici bouwden verschillende architecten, onder wie Buontalenti, de verdedigingstoren uit tot een unieke villa met inderdaad magische plekken, die je in één oogopslag weten te betoveren.

Villa-La-Magia3

De villa blijft echter inspireren tot vernieuwing. Zo is er een aantal jaren geleden een thematisch park rondom de villa aangelegd, met werken van kunstenaars die in de villa mochten verblijven om lo spirito del luogo, de geest van de plek, te vertalen in buitengewoon bijzondere kunstwerken, die uiteraard in en om de villa te bewonderen zijn. In combinatie met de zeventiende-eeuwse kunstwerken in de Salone d’Onore en de Sala del Trucco, is de betovering compleet.

Villa-La-Magia5

Wil je Villa La Magia bezoeken? De villa en de tuinen (met twee prachtige limonaie, citroenkassen) zijn vooralsnog alleen geopend op de derde zondag van de maand.

Ecomuseum in de bergen
In de heuvels ten noorden van Pistoia vind je een wel heel bijzonder museum. Hier geen vitrines vol met gevonden voorwerpen, schilderijen aan de muur of beelden om te bewonderen. Nee, het Ecomuseum bestaat uit zes verschillende routes door het gebied, die allemaal een ander thema hebben.

Ecomuseo-Pistoia

De ijsroute leidt je langs de plekken waar vanaf de zeventiende eeuw natuurlijk ijs werd geproduceerd, met onder andere een stop bij het ‘ijshuis’ La Madonnina. De ijzerroute voert langs de eerste smeedwerken die vanaf de zestiende eeuw in Pistoia en omgeving werden gemaakt en waar het gebied nog steeds bekend om staat. De route leidt onder andere over de hangende brug in Mammiano en naar de tuinen in Pontepreti.

Naast de ijs- en ijzerroute is er een route langs religieuze kunst, een natuurroute, een steenroute en een route langs plekken die je een kijkje geven in het dagelijks leven in dit gebied, met onder andere een bezoek aan de speelgoedwerkplaats in Rivoreta en de Giamba-molen.

Wil je een van de ecoroutes lopen, ga dan eerst naar het centrale informatiepunt van het Ecomuseo della Montagna Pistoiese in het Palazzo Achilli in Gavinana.

Cutigliano
Dit kleine dorpje is misschien wel het best bewaard gebleven en meest typische dorpje in de heuvels rondom Pistoia. Alle ingrediënten voor fotogenieke doorkijkjes zijn aanwezig: nauwe, steile straatjes, oude palazzi, antieke zuilen en beelden, een hooggelegen positie… Het mooist is misschien wel het veertiende-eeuwse Palazzo dei Capitani, vol met familiewapens van de voormalige capitani. Boven de deur hangt zelfs het wapen van Leo X, een van de Medici-pausen. Alsof de tijd stil is blijven staan…

Cutigliano
’s Zomers waan je je in het dorpje helemaal terug in de tijd. Dan wordt er namelijk een middeleeuws festival gehouden, met oude ambachten, authentieke lekkernijen en middeleeuwse spelen.

Tip!
Wie Pistoia en omgeving wil ontdekken, kan het beste een auto huren. Dat kan heel makkelijk bij Car Del Mar, op het vliegveld van Pisa. Zo kun je ook veel van de kleinere plaatsen in de omgeving van Pistoia bezoeken en kun je je op elk moment van de dag laten betoveren door bovengenoemde plekken.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *