Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

De Medici-villa’s in vogelvlucht

In de heuvels rondom Florence liggen heel wat prachtige villa’s, die ooit toebehoorden aan de machtige familie De’ Medici. Hier trokken de machtige heersers over Florence en Toscane zich in het weekend terug om de hectiek van de stad even achter zich te kunnen laten. Hier snoven ze de frisse buitenlicht op, gingen ze op jacht en genoten ze van literatuur, muziek en schilderijen.

In Villa La Petraia, een van deze Medici-villa’s, worden tot en met 30 september drie schitterende lunetten van de Vlaamse schilder Justus Utens tentoongesteld: Villa La Magia, Villa di Cafaggiolo en Villa La Petraia zelf. De tentoonstelling is een soort van prelude op een grote tentoonstelling die in december van start zal gaan en waarin alle lunetten van Utens die de tijd overleefd hebben te zien zullen zijn.

Justus Utens schilderde tussen 1599 en 1602 zeventien landgoederen in de vorm van een halve maan, in opdracht van groothertog Ferdinand I van Toscane. Hij schilderde de villa’s en de uitgestrekte tuinen zo precies mogelijk na. Daarvoor bezocht hij vanuit zijn woonplaats Carrara alle villa’s zelf, zodat hij zich een zo goed mogelijk beeld kon vormen van de ligging, de tuinen en de villa zelf. Daarnaast maakte Utens gebruik van bouwtekeningen en kaarten, om zelfs de kleinst mogelijke details goed weer te geven.

Utens werkte volgens een vrij strak stramien: alle lunetten hebben een afmeting van 240 bij 142 cm. Ze zijn geschilderd op canvas en ze worden allemaal omlijst door een gouden rand. Onderaan in het midden is steeds de naam van de villa geschilderd. Om steeds het hele landgoed weer te kunnen geven, heeft Utens af en toe wel moeten smokkelen met het perspectief.

Tijdens de tentoonstelling die eind dit jaar haar deuren zal openen, zullen ook de andere veertien villa’s te zien zijn: Villa del Trebbio, Palazzo Pitti met de Giardino di Boboli en het Belvedere, Villa di Castello, Villa di Pratolino, Villa dell’Ambrogiana, Villa di Lappeggi, Villa di Poggio a Caiano, Villa di Serravezza, Villa di Marignolle, Villa di Montevettolini en Villa di Colle Salvetti.

Drie van Utens’ lunetten zijn in de loop der tijd verloren gegaan. Twee lunetten die verloren zijn gegaan, waren waarschijnlijk van Villa di Artimino en Villa Medici di Careggio. Welke villa de hoofdrol speelde op het derde lunet, is tot nu toe niet bekend.

Wie de tentoonstelling in Villa La Petraia wil bekijken, kan elke dag in de villa terecht. De toegang is gratis. Het adres van Villa La Petraia is Via della Petraia 40, Località Castello. Meer informatie vind je op de website van Villa La Petraia.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *