Home » Droomplekken voor een vakantie in Italië » Casa Piccianti in authentiek Antona – een reis terug in de tijd
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Casa Piccianti in authentiek Antona – een reis terug in de tijd

Net als Sophie was ook onze Romeinse travel blogger Lucia in Massa voor het Lunatica Festival. Naast de verschillende theatervoorstellingen ontdekte Lucia de kleine dorpjes in de bergen, slechts bereikbaar na ontelbare bochten in het groen.

Antona-Lunigiana-Toscane

De dorpjes vertellen van lang vervlogen tijden. Zo ook het authentieke Antona. De oude dametjes die nog in het dorp wonen, herinneren zich als de dag van gisteren dat ze te voet naar scholen gingen in het dal. Over dezelfde wegen vol bochten die Lucia nu per auto heeft afgelegd, liepen zij dag in dag uit omlaag en omhoog. Ze kennen elk stukje van ‘hun’ berg, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

In Antona wonen nog maar 150 dorpelingen. Desondanks lééft het – en worden de tradities er in ere gehouden. Hier houdt men vast aan het verleden, om de sfeer van het dorp te behouden en vooral te delen met de bezoekers die er – al dan niet toevallig – verzeild raken.

Ooit was het dorpje vooral bedoeld als verdedigingspunt. Vanaf hier zag men de zee, vanaf hier zag men op strooptocht zijnde piraten aankomen. Nu is het een verstilde plek, een klein sprookjesdorp midden in de bergen.

De straten van Antona lijken gemaakt om rond te dwalen zonder ooit iemand tegen te komen. Het lijkt in eerste instantie een doolhof van straatjes en steegjes die parallel aan elkaar lopen. Uiteindelijk kom je echter altijd weer op het plein, met de Chiesa di San Gemignano. Ook deze kerk vertelt van een lang verleden, zo is te zien aan onder andere de briefjes en ex-voto’s die de dorpelingen naar de kerk hebben gebracht als blijk van hun geloof, als dank of als droom, hopend op een wonder.

Antona-kerk-San-Gemignano

Het mooiste juweel van Antona is echter niet de kerk, maar een ‘gewoon’ woonhuis: Casa Piccianti. Het huis, dat vier verdiepingen telt, dateert al uit 1500 en ziet er nog altijd uit zoals toen – dankzij de goede zorgen van Cristina, een van de eigenaren. Met sprankelende ogen leidt ze Lucia rond door het huis, waarbij ze met warme stem vertelt over de vele details die in en om Casa Piccianti te vinden zijn.

Casa-Piccianti-2

Het huis is bijna als een museum, vol met voorwerpen die de historie van deze plek verbeelden: boeken, stoffen, meubels, huisraad… Het is net als een poppenhuis waar je als kind uren naar kan kijken, maar dan echt – en groot genoeg om zelf in rond te dwalen. Van de woonkamer naar de keuken en terug, naar de slaapkamer, met het verleden als leidraad maar tegelijkertijd met het comfort van nu. Wat was Lucia hier graag een nachtje blijven slapen!

Casa-Piccianti Casa-Piccianti-keuken

Vergeet ook de schitterende tuin niet, waar het heerlijk ruikt naar de salie die er volop groeit en waar Lucia een flinke bos van mee kreeg als herinnering aan deze bijzondere plek. De tuin kijkt uit over de Valle del Frigido, over de marmergroeven en over zee – een beeld dat zich voor altijd op je netvlies nestelt.

Casa-Piccianti-tuin

Lucia komt zeker terug, om een paar nachtjes te genieten van de bijzondere sfeer van Casa Piccianti (waar je via Airbnb ook kunt slapen) en Antona. Om wakker te worden en de tuin in te wandelen, uit te kijken over zee en urenlang te schrijven en te dromen. Om een cappuccino te drinken met de nonne van het dorp, om even terug te gaan naar lang vervlogen tijden en zich onder te dompelen in de sfeer van weleer. Buon viaggio indietro nel tempo!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Hoe meer ik erachter kom wat ik Niet wil des te sterker mijn hart mij de richting in duwt van een heerlijk rustig leven in een pittoresk dorpje leven in eenvoud, en zodoende ben ik hier terecht gekomen…. Prachtig gewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *