Home » Reizen door Italië » Toscane » Biologische vino in Montalcino
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Biologische vino in Montalcino

Wijnliefhebbers moeten minstens één keer in hun leven een bezoek brengen aan het Toscaanse wijnstadje Montalcino. Montalcino staat bekend om zijn ‘bruintje’: de Brunello di Montalcino, gemaakt van druiven die het hele jaar kunnen zonnen tegen de Toscaanse heuvels. Je vindt deze wijn bij ongeveer elke enoteca in het stadje, maar wij ontdekten laatst een nieuw adres voor deze – en andere – bijzondere wijn:

Bio-shop-Montalcino

100% biologisch
Tijdens ons laatste bezoek aan Montalcino, op 17 juni jl., stuitten we op een nieuwe, frisse winkel. De nieuwe Franci BIO-shop was net twee dagen eerder opengegaan en is de eerste en enige winkel in Montalcino die gespecialiseerd is in 100% biologische wijnen, andere dranken en delicatessen. Olijfolie, koekjes, tomatensaus, kruiden, koffie, kaas, (verse) pasta, sap, vleeswaren… alles lacht je toe en vraagt om een plekje in de koffer terug naar Nederland.

De BIO-shop is een idee van Fabio Tassi, geboren en getogen in Montalcino. Hij miste een biologische winkel in zijn eigen dorp of de nabije omgeving. Binnen een straal van 40 kilometer is er geen enkele winkel die helemaal gewijd is aan biologische wijn of andere op en top biologische producten:

Bio-shop-Montalcino (1) Bio-shop-Montalcino (2) Bio-shop-Montalcino (3)

Voor het assortiment van de BIO-shop is vooral gekozen voor Toscaanse leveranciers, zoals La Parrina (voor olijfolie, kaas en yoghurt), Barbi (voor olijfolie en pasta), Il Casale (voor olijfolie, pasta en kaas) en Sallustri (voor olijfolie en vleeswaren). Als Fabio niet om de kwaliteit van producten buiten de regio heen kon, opende hij ook zijn deuren voor leveranciers buiten Toscane, zoals Casa Barone (voor tomatensaus, marmelade en limoncello) en Antico Molino Rosso (voor diverse soorten bloem, crackers en koekjes).

Voor de wijn wendt Fabio zich tot biologische wijnproducenten in de omgeving, met onder andere Poggio di Sotto, Stella di Campalto, Le Chiuse, La Serena, Il Paradiso di Manfredi en Cupano. Van buiten Toscane komen wijnen van de biodynamische cantina’s van Gravner, Angiolino Maule en Radikon.

Zorg dus voor een lege koffer(bak) en een gevulde portemonnee als je bij de nieuwe BIO-shop over de drempel stapt, want je ziet meer lekkers dan je kunt dragen. Je vindt Franci BIO-shop aan de Via Ricasoli 48 in Montalcino, waar je gedurende de zomer elke dag tussen 11 en 19 uur welkom bent. De openingstijden voor de winter zijn nog niet bekend, dus sla alvast een mooie voorraad in als je er toch bent!

Met de smaak van de Brunello di Montalcino nog op onze tong reizen we morgen door naar de wijngaarden van Zuid-Tirol, voor een bijzonder smakelijke kennismaking met de wijn van deze regio. A domani!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *