Home » Reizen door Italië » Pistoia » 5x niet te missen in Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

5x niet te missen in Pistoia

Pistoia kent zoveel mooie plekken dat we helaas niet aan alles een eigen blog kunnen wijden. Daarom vanmiddag vijf bijzondere plekken in de stad die je tijdens een dagje Pistoia niet mag missen!

Piazza-della-Sala2

met collega-bloggers op het Piazza della Sala

Piazza della Sala
Op dit pleintje, dat je net achter het Piazza del Duomo vindt, liggen veel leuke winkeltjes en ateliers. Ook is er een levendige markt met kleurige groentekraampjes, bloemen en kruiden. ’s Avonds wordt het plein omgetoverd tot een grote ‘zaal’, met veel terrasjes waar je gezellig een aperitivo kunt drinken of kunt dineren tussen de pistoiesi.

Piazza-della-Sala
Op zondag 2 juni krijgt het plein een wel heel bijzondere aanblik: het wordt door de medewerkers van de Giorgio Tesi Group (waar we op bezoek waren en waar nog een blog over volgt) omgetoverd tot un altro parco in città, een uniek park op het mooiste plein van de stad!

altaar-San-Jacopo (1)

Schitterend altaar van San Jacopo
In de Duomo is vooral de kapel van San Jacopo een aanrader. Vanochtend zagen we de heilige in een rode mantel op het dak van de kerk, maar in een van de zijkapellen van de Duomo schittert letterlijk het zilveren altaar dat aan hem is gewijd. Het is gedecoreerd met verhalen uit de bijbel, grotendeels vervaardigd door de kundige handen van zilversmeden uit Pistoia, onder wie Andrea di Jacopo d’Ognabene.

altaar-San-Jacopo (2)

Er is zelfs een briefje gevonden met de handtekening van ene Pippo da Firenze, een bewijs dat ook Filippo Brunelleschi, de architect die tevens de koepel van de Duomo in Florence ontwierp, aan het altaar heeft meegewerkt. Hij maakte de twee profeten aan de linkerzijkant van het altaar.

farmacia-pistoia

Farmacia de’ Ferri
Deze voormalige apotheek aan het Piazza del Duomo is vooral leuk vanwege de herkomst van de naam. De’ Ferri betekent letterlijk ‘van de ijzers’, hetgeen verwijst naar de ijzeren hekjes die voor de apotheek – en langs een groot deel van de rest van het plein – staan. Deze hekjes geven de scheiding aan tussen de gebouwen aan het plein die behoren tot de kerk en de gebouwen die in bezit zijn van de gemeente. Een letterlijke scheiding van kerk en staat dus, met onbuigzame ijzeren hekjes – die nu vooral worden gebruikt om fietsen tegenaan te zetten.

Ospedale-Pistoia

Kleurrijk majolica voor de zieken
Het Ospedale del Ceppo, dat in de volksmond ook wel het Ospedale Vecchio, het Oude Ziekenhuis, wordt genoemd, is prachtig versierd met majolica-kunst van de familie Della Robbia, net als het Ospedale degli Innocenti in Florence. De Della Robbia’s laten verschillende werken van barmhartigheid zien, de kerntaken van de liefdadigheidsinstantie Ceppo. Leuk om te weten is dat deze naam verwijst naar het woord ceppo; een stukje boomstronk die deels werd uitgehold zodat er plek was voor aalmoezen.

Sant'Andrea

Preekstoel van Pisano
In de Sant’Andrea vind je een prachtige preekstoel van de hand van Nicola en Giovanni Pisano, die ook de pulpiti in de Duomo van Siena en die van Pisa maakten. De details maken het tot een kunstwerk van formaat, dat vroeger, toen het meteen bij de ingang van de kerk stond en het eerste was wat kerkbezoekers zagen, een onvergetelijke indruk zal hebben gemaakt. Indrukwekkend is het nog steeds, al konden wij er door de voorbereidingen voor de mis van ’s avonds helaas niet al te lang bij stil staan. Daarvoor gaan we nog een keer terug…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *