Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Vinci – het geboortedorp van Leonardo da Vinci

Wat te doen als je de grote publiekstrekkers van Toscane – Florence, Pisa, Siena, Lucca, San Gimignano – al hebt gezien? Dan ga je naar Vinci, de geboorteplaats van niemand minder dan Leonardo da Vinci!

De weg ernaartoe is al een feestje: het vestingstadje Vinci ligt aan de voet van de Montalbano, omringd door een golvend landschap met heuvels die worden getooid door olijfbomen, wijngaarden en bossen in tinten groen. Dit heuvellandschap heeft Leonardo vast geïnspireerd bij het schilderen van de achtergronden van zijn beroemde portretten.

La Casa Natale di Leonardo – Da Vinci’s geboortehuis

Op 15 april 1452 schreef Leonardo’s vader Piero in het familieboek de naam van zijn zoon bij: Leonardo di ser Piero da Vinci. ‘Leonardo, zoon van de heer Piero uit Vinci’ zou vele jaren later de geschiedenisboeken in gaan als Leonardo da Vinci, ingenieur, architect, kunstenaar, filosoof, genie. Dat het pasgeboren jongetje zich zou ontwikkelen tot alleskunner, homo universalis, en de verpersoonlijking zou worden van de idealen van de renaissance, daar had zijn vader nog geen weet van.

Het is het best om je bezoek aan Vinci te beginnen bij Leonardo’s geboortehuis in Anchiano, een gehuchtje even buiten Vinci. Het huis is na een flinke restauratie ingericht als een klein museum. Vooral de video die je er kunt bekijken, over het wervelende leven van Leonardo da Vinci, is interessant als basis voor je bezoek aan de andere musea.

La Casa Natale di Leonardo is dagelijks geopend. Van maart tot en met oktober kun je er van 10.00 tot 19.00 uur terecht, in de wintermaanden van 10.00 tot 17.00 uur.

In Da Vinci’s geboortehuis zie je onder meer een kopie van een van zijn notitieboeken, waarin hij de vlucht van de vogels bestudeerde. In het artikel Vliegen met Da Vinci vertellen we je meer over zijn fascinatie voor vogels, vliegen en vliegtuigen.

Strada Verde – een mooi wandelpad

Van het geboortehuis van Da Vinci loopt een mooi wandelpad naar het dorpje Vinci. Deze ‘groene weg’ is ongeveer drie kilometer lang en voert je dwars door de natuur waar Da Vinci al als kleine jongen zo van hield. Wees wel gewaarschuwd dat je onderweg overvallen kunt worden door de behoefte om net als Da Vinci je schetsboek erbij te pakken, want het landschap is hier echt onvoorstelbaar mooi.

Leonardo e la Pittura – Leonardo en de schilderkunst

Ongeveer halverwege Anchiano en Vinci vind je sinds kort een prachtige expositie over Leonardo als schilder, in de historische Villa Ferrale. Je ziet mooie reproducties van zijn belangrijkste werken, waaronder ook Het Laatste Avondmaal.

Leonardo e la Pittura is dagelijks geopend. Van maart tot en met oktober kun je er van 10.30 tot 19.30 uur terecht, in de wintermaanden van 10.30 tot 17.30 uur.

Treed in Da Vinci’s voetsporen in Vinci

In Vinci zelf herinneren veel plekken nog aan Da Vinci. Zo staat aan de rand van het dorpje L’Uomo di Vinci, een groot 3D-model van Leonardo’s Vitruviusman, gemaakt door Mario Cerioli.

Ook de Santa Croce (aan de Via Giorgio La Pira) mag je niet missen. Het is de kerk waar Leonardo werd gedoopt. Binnen kun je nog altijd de eeuwenoude doopvont bekijken. In de kapel waarin deze doopvont staat, schittert een frescocyclus van de hand van Cecco Bonanotte. 

De doop van Leonardo vond overigens waarschijnlijk plaats zonder zijn ouders. Zij waren namelijk niet met elkaar getrouwd en zouden ook nooit trouwen, aangezien moeder Caterina van veel te lage komaf was voor de voorname Piero. Zij trouwde met een zekere Accattabriga en verhuisde naar het dichtbijgelegen San Pantaleo, waar Leonardo waarschijnlijk regelmatig op bezoek ging.

Vader Piero trouwde later met Albiera di Giovanni Amadori, met wie hij geen kinderen kreeg. Leonardo werd als enige, zij het onwettige, zoon opgevoed. In 1468, toen Leonardo zestien was, verhuisde de familie naar Florence.

Museo Leonardiano – Da Vinci’s uitvindingen

Vinci eert zijn wereldberoemde inwoner met twee musea. Het Museo Leonardiano is helemaal gewijd aan Leonardo de uitvinder. Het bestaat uit twee delen, het Palazzina Uzielli en het Castello dei Conti Guidi.

Je bezoek start in het Palazzina Uzielli, met een verzameling ontwerpen en anatomische schetsen. De museumroute gaat verder in het Castello dei Conti Guidi, waar je zestig modellen van uitvindingen van Leonardo kunt zien – van vliegmachines tot oorlogstuig en wetenschappelijke instrumenten.

Het Museo Leonardiano is dagelijks geopend. Van maart tot en met oktober kun je er van 9.30 tot 19.00 uur terecht, in de wintermaanden van 9.30 tot 18.00 uur.

Vinci aan je voeten

Minstens zo mooi is het uitzicht vanaf het bovenste terras van het kasteel, bij de grote klok: je hebt heel Vinci aan je voeten en geniet van een bijna adembenemend panorama over de Toscaanse heuvels. 

De sfeervolle straatjes van Vinci

Eenmaal weer met beide voeten op de grond is het heerlijk om door de sfeervolle straatjes van Vinci te dwalen. Drink zeker ook een kopje koffie, gebrand door – hoe kan het ook anders – Torrefazione Leonardo.

De reuzeneik van Faltognano

Nog een tip voor in de omgeving: vlak bij het geboortehuis van Leonardo da Vinci staat de Leccio di Faltognano, een monumentale eik. Je vindt hem bij de Santa Maria, een kleine kerk die achter de grootse boom lijkt te verdwijnen.

De stam van de boom heeft een omtrek van meer dan vijf meter, de takken reiken bijna twintig meter naar de hemel. Volgens een van de geestelijken die we bij het kerkje treffen, is de boom ongeveer tweehonderd jaar oud. Hij blijft het hele jaar groen, ook hartje winter!

Meer over Leonardo da Vinci

Meer lezen over Da Vinci? In Da Vinci’s biografie kom je álles te weten over dit creatieve genie.

Wil je in Leonardo da Vinci’s voetsporen treden? Bezoek dan ook zijn inspiratiebronnen Vicchiomaggio en Vignamaggio (eveneens in Toscane), bestudeer de vinger van Da Vinci, zijn Annunciatie en zijn eerste engel en zoek een verborgen Da Vinci in het Palazzo Vecchio in Florence.

Ook in Milaan vind je veel van Da Vinci’s erfenis. Zo ligt Da Vinci’s wijngaard in Milaan en bewonder je er zijn Laatste Avondmaal. Nog meer moois van Da Vinci in Milaan ontdek je in ons artikel over Da Vinci’s Milaan.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Een reactie

  1. we zijn er vorige jaar geweest, ja het is echt een mooie wandeling naar het museum en geniet na de wandeling + de bezoek aan zijn oude huis genoten van een martini bij de bar in het plaatsje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *