Ontdek Italië op een Vespa!

#Leonardo500 – 500 jaar Da Vinci

In 2019 is het precies vijfhonderd jaar geleden dat Leonardo da Vinci overleed. Alle reden om deze uomo universalis in de schijnwerpers te zetten. We hebben een aantal activiteiten en tentoonstellingen voor je op een rijtje gezet.

Diederik en Da Vinci
Diederik van Vleuten reist voor het nieuwe programma Diederik en Da Vinci het wereldberoemde genie achterna. Hij gaat onder meer naar Leonardo’s geboortedorp Vinci, naar Florence en naar Milaan.

Van Vleuten laat zien hoe Da Vinci met zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en verwondering de wereld veranderde. Wat zag Da Vinci wat anderen niet zagen? Waar kwam zijn onstilbare nieuwsgierigheid vandaan? En wat heeft hij ons nagelaten? De reis brengt Diederik langs unieke plekken en werken als Het Laatste Avondmaal en Mona Lisa.

Diederik van Vleuten over Diederik en Da Vinci: ‘Ik vind het heel bijzonder om een programma over Leonardo Da Vinci te mogen maken. Deze man heeft zo’n wervelende geest, zo’n verbeeldingskracht en hij heeft zo ongelooflijk veel geproduceerd, hier raak je nooit op uitgestudeerd.

Voor deze reis ben ik op veel bijzondere plekken geweest. In het Louvre stond ik in mijn eentje voor de Mona Lisa, dat kun je je in de verste verte niet voorstellen.’

Diederik en Da Vinci is te zien vanaf vrijdag 1 februari 2019, om 21.10 uur op NPO 2. Bekijk alvast de trailer:

Da Vinci in Florence
Florence eert Da Vinci met een aantal tentoonstellingen. Om te beginnen is er Verrocchio – Il Maestro di Leonardo, die van 9 maart tot en met 14 juli 2019 te zien is, een eerbetoon aan Leonardo’s meester. Palazzo Strozzi en het Bargello organiseren een prachtige dubbeltentoonstelling over Andrea del Verrocchio en zijn tijdgenoten.

Het Palazzo Vecchio toont van 25 maart tot en met 24 juni 2019 Da Vinci’s aantekeningen uit de Codex Atlanticus, die normaal gesproken worden bewaard in de Biblioteca Ambrosiana in Milaan. Je kunt je uren vergapen aan zijn schetsen en notities.

Da Vinci in Toscane
Ook in Vinci, het geboortedorp van Leonardo, viert men natuurlijk mee. Hier is van 15 april tot en met 19 oktober 2019 een tentoonstelling te zien over de roots van hun lokale genie. Je bewondert hier een van zijn vroegste werken, een landschap geïnspireerd op de omgeving van Vinci, plus de geboorteaangifte van Leonardo, die opgetekend is op 15 april 1452.

Ook het Museo del Tessuto in Prato wijdt een expositie aan Da Vinci, over zijn uitvindingen voor het maken van stoffen (te zien tot 26 mei 2019). Nog meer Leonardo da Vinci om je op te verheugen: in de Santa Maria Novella zal van 13 september tot en met 15 december 2019 een tentoonstelling te zien zijn met Leonardo’s botanische tekeningen.

Buiten Florence en Toscane worden er ook volop exposities georganiseerd. We vullen de agenda hieronder dan ook regelmatig aan.

Leonardo da Vinci, de uitvindingen van een genie
Museum van het Waalse leven, Luik (6 februari t/m 12 mei 2019)
In het Museum van het Waalse leven in Luik wordt een uitzonderlijke tentoonstelling gepresenteerd. Deze tentoonstelling werd in 2017 in Brugge gecreëerd door Liégeois Jean-Christophe Hubert en Vincent Damseaux en reisde onder meer naar Istanbul, Antalya en Lyon. Na Luik wachten Barcelona gaan, Moskou, Kiev en Dubai.

De tentoonstelling presenteert meer dan 120 maquettes, gemaakt op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci. Deze maquettes worden vergezeld van documenten en reproducties waardoor bezoekers meer dan 250 voorwerpen kunnen ontdekken en het werk illustreren van de meest beroemde renaissance-genie.

Op basis van de meest recente historische en wetenschappelijke kennis, werd het ontwerp van deze tentoonstelling uitgevoerd door een multidisciplinair team bestaande uit ingenieurs, historici, grafisch ontwerpers en ambachtslieden. In een grandioze en dynamische scenografie werd nooit eerder een dergelijke collectie van de renaissance-meester gepresenteerd.

Lees alvast meer over Leonardo da Vinci

*Vinci, het geboortedorp van Leonardo da Vinci

*Da Vinci’s drie koningen in detail (in de Galleria degli Uffizi in Florence)

*Wie zoekt, die vindt… een verloren Da Vinci in het Palazzo Vecchio in Florence

*Annunciatie van Da Vinci

*Da Vinci’s eerste engel

*Da Vinci’s wijngaard in Milaan

*De vinger van Da Vinci

*Het Milaan van Leonardo da Vinci

*Leonardo’s droompaard in Milaan

*De personen achter Da Vinci’s Laatste Avondmaal

*Vliegen met Da Vinci

*Anatomische lessen van Da Vinci

*Vicchiomaggio en Vignamaggio – Da Vinci’s inspiratiebronnen

Lees meer in de biografie over Da Vinci: Leonardo da Vinci – een leven vol lijstjes

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze City Walks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *