Home » Reizen door Italië » Pistoia » 10 pareltjes in Pistoia
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

10 pareltjes in Pistoia

Groot nieuws voor Pistoia: dit verborgen pareltje in Toscane is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Italië van 2017. Een terechte titel, want dit ‘Florence in het klein’ heeft heel veel moois te bieden.

Pistoia-culturele-hoofdstad-Italie-2017

We kennen het stadje door en door. Pistoia was namelijk de bestemming van Saskia’s allereerste blog tour. Tijdens deze eerste kennismaking sloot ze de stad en haar inwoners meteen in haar hart en ze gaat regelmatig terug voor een aperitivo op het Piazza della Sala.

Pistoia-Toscane

Willemijn maakte even later ook kennis met Pistoia en werd meteen zo verliefd op het centrale piazza, omringd door restaurantjes, dat ze er afgelopen zomer haar huwelijk vierde. Paul maakte kennis met winters Pistoia – eveneens meer dan betoverend mooi.

Voor wie ook de schoonheid van deze aankomende culturele hoofdstad wil ontdekken, tippen we een aantal plekken in en om Pistoia die je niet mag overslaan:

1 het Piazza del Duomo, met naast de Duomo een unieke campanile, klokkentoren, en een prachtige doopkapel

Piazza-Duomo-Pistoia (1) Piazza-Duomo-Pistoia (2) Piazza-Duomo-Pistoia (4)Pistoia-Piazza-Duomo-doopkapel (6)

2 het Piazza della Sala, met veel lekkere winkeltjes en een levendige markt met kleurige groentekraampjes, bloemen en kruiden

markt-Pistoia

’s Avonds wordt het plein omgetoverd tot een grote ‘zaal’, met veel terrasjes waar je gezellig een aperitivo kunt drinken of kunt dineren tussen de Pistoiesi. Heerlijke plekken zijn onder meer Norcineria De Santis, Voronoi en La Sala del Gusto.

3 de prachtige façade van het Ospedale del Ceppo, dat in de volksmond ook wel het Ospedale Vecchio, het Oude Ziekenhuis, wordt genoemd

Ospedale-Vecchio-Ceppo-Pistoia-Toscane (1) Ospedale-Vecchio-Ceppo-Pistoia-Toscane (2) Ospedale-Vecchio-Ceppo-Pistoia-Toscane (3)

Het Ospedale del Ceppo is prachtig versierd met majolica-kunst van de familie Della Robbia, net als het Ospedale degli Innocenti in Florence. De Della Robbia’s laten verschillende werken van barmhartigheid zien, de kerntaken van de liefdadigheidsinstantie Ceppo. Leuk om te weten is dat deze naam verwijst naar het woord ceppo; een stukje boomstronk die deels werd uitgehold zodat er plek was voor aalmoezen.

4 La BotteGaia, een gezellige osteria tussen Piazza Duomo en Piazza della Sala

lekker-eten-Pistoia-2

La BotteGaia is ingericht met houten tafels en heeft een rustieke, landelijke sfeer. De eigenaren hebben met hun osteria naam gemaakt in de stad en dat bewijzen de volle tafels. De keuken is Toscaans, met ingrediënten en specialiteiten uit de streek en een uitgebreide wijnkaart.

5 de Sant’Andrea, met een prachtige preekstoel van de hand van Nicola en Giovanni Pisano, die ook de pulpiti in de Duomo van Siena en die van Pisa maakten

preekstoel-Sant-Andrea-Pistoia preekstoel-Sant-Andrea-Pistoia-2

De details maken het tot een kunstwerk van formaat, dat vroeger, toen het meteen bij de ingang van de kerk stond en het eerste was wat kerkbezoekers zagen, een onvergetelijke indruk zal hebben gemaakt. Indrukwekkend is het nog steeds, al konden wij er door de voorbereidingen voor de mis van ’s avonds helaas niet al te lang bij stil staan. Daarvoor gaan we nog een keer terug…

6 Pasticceria Armando, de beste plek voor een zoete tussenstop

lekker-eten-Pistoia-7 lekker-eten-Pistoia-9

De kleurrijke (fruit)gebakjes, chocoladetaartjes, cannoli en nog veel meer lekkernijen spatten letterlijk uit de vitrines en doet ons het water uit de mond lopen! Mocht je aan het lijnen zijn, dan kun je dit adresje (aan de (Via Curtatone e Montanara 38) beter overslaan…

7 de kunstwerken van Marino Marini, in het aan hem gewijde Museo Marino Marini, maar bijvoorbeeld ook op de binnenplaats van het gemeentehuis aan het Piazza del Duomo

Marino-Marini (10)

Marini creëerde veel viervoeters, waarvan de mooiste te zien is in de Chiesa del Tau (die deel uitmaakt van het museum), gewijd aan Sant’Antonio Abate, die ook wel Sant’Antonio del Tau werd genoemd, vanwege de schitterende azuurblauwe T op zijn mantel.

Marino-Marini-Pistoia

8 kwekerij Vivai Giorgio Tesi, een van de vele groene bedrijven in Pistoia

Giorgio-Tesi-Vivai-2

De omgeving van Pistoia is groener dan groen. Waar je ook kijkt, zie je bossen in alle tinten groen, uitgestrekte weilanden en hectares vol met planten, zo ver als je kunt kijken. Rondom Pistoia vind je verschillende kwekerijen, die niet alleen verantwoordelijk zijn voor de groenvoorzieningen in veel Italiaanse tuinen, maar ook vrachtwagens vol groen naar het buitenland exporteren. Wij namen een kijkje bij Vivai Giorgio Tesi.

groen-Pistoia-Saskia (1)

9 Villa Garzoni, de geboorteplaats van het verhaal van Pinokkio

Villa-Garzoni-Lucca (10)

De moeder van Carlo Lorenzini, de geestelijke vader van Pinokkio (die bekend geworden is onder het pseudoniem Carlo Collodi), woonde en werkte in de Villa Garzoni en nam haar zoon regelmatig mee naar haar werk. Ze vertelde hem daar fantastische verhalen. Later zou Carlo terug komen om hier in 1881 zijn eerste regels te schrijven van Storia di un burattino (‘Verhaal van een marionet’), geïnspireerd door de mooie verhalen van zijn moeder én de prachtige tuin

Villa-Garzoni-Toscane (6) Villa-Garzoni-Toscane (9) Villa-Garzoni-Toscane (10)

10 All’Ombra del Tiglio, een van de fijnste bed & breakfasts in heel Italië

All-Ombra-del-Tiglio-buiten

B&B All’Ombra del Tiglio combineert Italiaanse gastvrijheid met heerlijke kamers, een fijne tuin met een klein zwembad, plekken om te luieren en te lezen, een ongekend lekker ontbijt en het prachtige Pistoia om de hoek. Wij komen hier sinds ons eerste bezoek drie jaar geleden elk jaar minstens één keer terug om in de schaduw van de linde te genieten van dit heerlijke stukje Toscane!

All-Ombra-del-Tiglio-kamer2 All-Ombra-del-Tiglio-kamer All-Ombra-del-Tiglio-naam2

Ontdek al het moois in Pistoia!
Met onze City Walk ontdek je alle prachtige pareltjes in Pistoia!

Download de City Walk Pistoia voor € 3,99*

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *