Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Terugblik januari – Puglia, Maastricht, Matera, Leuven, Rome & Neck

Ciao tutti! Januari lijkt altijd heel lang te duren, maar nu is dan toch de laatste dag van deze maand aangebroken. Tijd voor een terugblik op deze goedgevulde eerste maand van 2019!

Plaatjes van Puglia
Januari is altijd al een drukke maand, met heel veel mails van lezers vol vragen over de vakantiebestemming die ze op het oog hebben. Dit jaar was het nog drukker dan anders, want half januari was de deadline voor de tekst van Saskia’s nieuwe boek, Mijn Puglia.

Gelukkig is deze regio zó inspirerend, dat Saskia het toegestane aantal woorden makkelijk aftikte en er heel veel tips in heeft weten te verpakken. Op dit moment ligt de tekst bij de persklaarmaker en legt Saskia de laatste hand aan de fotoselectie.

Saskia: ‘Het uitzoeken van de foto’s is misschien nog wel moeilijker dan het schrijven van de tekst. Want hoe kies je uit duizenden en duizenden foto’s nu de állermooiste? Met heel veel kopjes koffie, uren wikken en wegen, vergelijken en vooral heel veel kill your darling-momenten is het nu zo goed als gelukt. Komende maandag gaan alle foto’s richting de redactie, zodat zij de laatste knopen kunnen doorhakken, en dan mag de vormgever aan de slag met de opmaak.

Ik ben heel benieuwd naar het resultaat, en jullie vast ook! In februari hoop ik je meer te kunnen vertellen over hoe je het boek (mét een persoonlijke opdracht van mij) kunt bestellen, waar we de boekpresentatie houden en tijdens welke evenementen je me nog meer tegen kunt komen om mijn nieuwe boek te kopen of om even gezellig over Italië te praten.’

La dolce vita in Maastricht
Saskia: ‘Tussen het reizen en schrijven door was er eindelijk ook meer tijd om mijn nieuwe stad te verkennen, met name in culinair opzicht. Sinds 1 januari ben ik namelijk ook voorzitter van Maastricht Culinair.

Dat betekent dus veel proeven, in eerste instantie van de restaurants die zijn aangesloten bij Maastricht Culinair. Zo verraste het team van Restaurant Pakhoes (aan de Waterpoort, op de plek waar ooit de Romeinse brug over de Maas uitkwam) me onder meer met een heerlijke kruidenrisotto met coquilles, een krachtige Primitivo uit Puglia bij de ossenhaas en een romige tiramisù toe. Of toe, bij de espresso verscheen er nog een heel scala aan dolci. Jullie begrijpen dat het voorzitterschap me op het lijf geschreven is?

Natuurlijk zoek ik op de menukaarten het liefst naar Italiaanse lekkernijen. Bij Harry’s genoot ik van een romige burrata met vijgen, rodekool en walnoten. Een unieke combinatie, die ik inmiddels al een paar keer thuis heb geïmiteerd. Echt een aanrader!

Ook kon ik hier op een winterse dag de verleiding van gefrituurde polentablokjes met basilicum niet weerstaan. In combinatie met een oer-Hollands zuurkoolkroketje een perfecte kopstoot tegen de kou.

De échte Italiaanse warmte is in Maastricht overigens ook niet ver weg. Minstens één keer in de week haal ik een shot Italianità bij La Dolce Vita aan de Kesselskade (inmiddels helaas gesloten, red.). Nu al mijn favoriete adresje voor een cappuccino, een caffè of een marocchino aan de bar (en héél soms mag ik er ook een bombolone bij van mezelf), voor een aperitivo all’italiana maar vooral voor lekker Italiaans kletsen met barmannen Guido en Rosario.

Net zo’n fijn duo met een hart vol Italië zijn Fabian en Bas van Vino & Friends. Nu ze zo heerlijk dichtbij zitten, ga ik regelmatig een nieuwe wijn proeven, even sfeer snuiven, gewoon even Italiaans praten met Fabians moeder en nieuwe plannen smeden. Daarover snel meer!’

Magisch Matera
Annerike startte 2019 met een bezoek aan de Culturele Hoofdstad van Europa 2019: Matera. Ze genoot in alle rust van de magie van deze unieke plek:

Lekker eten bij de beste Italiaanse chef van Leuven
Saskia: ‘Alweer vijftien jaar geleden (waar blijft de tijd) logeerde ik een weekend bij een vriendin die toen in Leuven werkte. Bij toeval belandden we de eerste avond bij een Italiaans restaurant, waar ik vervolgens de lekkerste pasta met zwaardvis ooit at. Nog jaren later wist ik precies hoe we daar zaten, in het zaakje dat eigenlijk te klein was voor de grootse prestaties van de kok.

Ik wilde altijd al een keer terug, maar het kwam er niet van. Ik had een drukke baan in Amsterdam en elke paar dagen vakantie die ik had, reisde ik naar Italië. De vriendin verhuisde terug naar Nederland, ik startte met Ciao tutti en zo gingen jaren voorbij zonder dat we naar Leuven terugkeerden.

Het rood-witgeblokte tafeltje in het hoekje van het restaurant bleef echter in ons hoofd rondspoken. In januari gingen we terug, om even een weekend offline te zijn na een paar drukke weken, maar stiekem vooral om te kijken of het restaurant er nog altijd was.

Dat bleek zo te zijn. Sterker nog: het bleek tegenwoordig volgens Gault Millau de beste Italiaanse chef-kok van heel België te hebben: Felice Miluzzi. Spontaan langsgaan zoals toen ging dus niet meer en zelfs last minute een tafel reserveren voor de zaterdagavond was niet mogelijk.

Gelukkig serveert Felice ook een heerlijke lunch en dus zaten we een hele middag aan tafel om te genieten van zijn kookkunst. Komend weekend vertel ik je in een uitgebreide blog graag meer over deze heerlijke nieuwe ervaring aan dezelfde rood-witgeblokte tafeltjes.’

Rome in alle vroegte
Erwin is de eerste van het Ciao tutti-team die in Rome is dit jaar. Hij stond in alle vroegte op, om onder andere de Trevifontein en de Spaanse Trappen vast te leggen.

Maar ook de rest van de dag draaide zijn camera overuren. Kijk maar mee!

Een Italiaans feestje bij Mario in Neck
Nadine reist samen met haar partner op z’n Italiaans, in een Alfa Romeo Spider, naar het pittoreske Neck, voor een feestelijke lunch ter ere van het nieuwe kookboek MARIO – 50 JAAR – Una tradizione di famiglia.

Nadine: ‘Telkens als ik bij Restaurant Mario over de drempel stap, voel ik de Italiaanse gastvrijheid als een warme deken over me heen vallen. Ook dit keer, met het warme welkom van Esther, tinkelende glazen prosecco en de heerlijk geurende Italiaanse hapjes die in de verte op ons wachten, waan ik mij direct in Italië.

Na het binnenstromen van de genodigden, bestaande uit (culinaire & lokale) pers, familie, vrienden en buren, komen de eerste Italiaanse lekkernijen al voorbij: crostini con insalata di tonno alle olive, crostini con uovo al tartufo e prezzemolo en crostini con peperoni e ricotta. Daarna volgt een prachtig opgemaakt bordje met carpaccio, kwartelei, paddenstoeltjes, Parmezaanse kaas en rucola; een ware smaakexplosie.

Dan is het woord aan Martin Simek. Hij vertelt in geuren en kleuren hoe hij ooit in contact is gekomen met Mario en zijn familie én dat hij dankzij dit nieuwe kookboek zijn zwakte voor het nuttigen van tussendoortjes heeft weten af te leren. Hij vertelt ons dat hij alle foto’s uit het kookboek op zijn iPhone heeft gezet. Zodra hij neigt naar een tussendoortje bekijkt hij de foto’s en weet hij zijn moment van zwakte te overwinnen. ‘Kwaliteit is het beste dieet,’ aldus Simek.

Het eerste exemplaar van het kookboek overhandigt hij aan eregast Martina Uva, de echtgenote van Mario. Zij heeft onder meer gezorgd voor de aanlevering van de vele oude familiefoto’s, herinneringen en anekdotes in dit prachtige familie kookboek.

Terwijl we genieten van ravioli van inktvis met een kreeftensaus luisteren we, geheel in stijl van Mario, naar een typisch Calabrees lied, Calabrisella mia. Het nummer wordt gezongen door een neef van de familie en begeleid op gitaar door huismuzikant Bruno Tambani. Bijna alle gasten zingen mee, waardoor deze muzikale omlijsting de feestelijke middag helemaal compleet maakt.

Of althans bijna, want een Italiaans feest is natuurlijk niet af zonder huisgemaakte tiramisù en aansluitend een caffè. Ook krijgen we allemaal een exemplaar van de prachtige kookbijbel mee, zodat we thuis zelf aan de slag kunnen gaan met de heerlijke recepten van Mario.

Ook even wegdromen in Italiaanse sferen? Restaurant Mario is te vinden op Neck 15 in Neck (Wijdewormer). Het restaurant is op dinsdag en zaterdag geopend van 18.00 tot 22.00 uur; op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00 tot 22.00 uur. Op zondag kun je er alleen terecht met een groep (alleen na reservering). Een tafel reserveren kan via 0031-(0)299423949 of via info@mariouva.nl.’

Fast forward naar februari
Een kleine vooruitblik, want in februari vieren we negen jaar Ciao tutti! Op 1 februari 2010 publiceerde Saskia de allereerste blog, niet wetende dat Ciao tutti negen jaar later elke maand door meer dan 200.000 mensen zou worden gelezen.

Saskia: ‘Ik kan me elke maand opnieuw verbazen over het aantal lezers. Hoe heerlijk dat jullie zo meegenieten van alle Italiëverhalen! Ik ben er nog elke dag dankbaar voor dat ik door Italië mag reizen om de mooiste verhalen op te tekenen, de mooiste plekken vast te leggen. Dat vier ik aanstaande zaterdag met het team van mede-reizigers en schrijvers in Maastricht, met een Italiaans ontbijt bij La Dolce Vita en een eveneens Italiaanse (speur)tocht door de stad. Begin volgende week zal ik die speurtocht én wat mooie foto’s ook met jullie delen!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *