Ga op pad met onze City Walks!

Smart traveling – een nieuwe, interactieve manier van reizen

De tijd dat je op vakantie ging en maar moest afwachten waar je terecht kwam, ligt ver achter ons. De reiziger anno 2012 checkt dankzij Google Maps de locatie van het hotel dat hij op het oog heeft, via Zoover of TripAdvisor leest hij hoe andermans ervaringen hier zijn en via berichten van lokale bloggers weet hij precies waar hij wel of niet moet zijn voor een drankje, een ijsje, een culinaire specialiteit.

Ook de grote bezienswaardigheden en musea kun je thuis alvast bezoeken. Dankzij het Google Art Project wandel je door de Galleria degli Uffizi zonder synchroon knikkende Japanners, Italiaanse scholieren met petjes of Amerikaanse bejaarden die je het zicht op Botticelli’s Venus benemen.

Maar dan ben je eenmaal ter plekke, en dan is de virtuele versterking ver te zoeken. Er zijn weliswaar meer dan genoeg smartphone-applicaties, maar die bieden – enkele uitzonderingen daargelaten – weinig extra’s.

Juist de moderne reiziger, die uit is op unieke ervaringen en een totaalbeleving (en al wat Pine en Gilmore daar nog meer onder schaarden in hun boek The Experience Economy), moet het ter plekke doen met verhalen uit reisgidsen die vaak vrij inwisselbaar zijn – en al tientallen jaren dezelfde informatie bevatten. Alsof er in onze huidige tijd niets gebeurt dat de moeite van het vertellen waard is, of iemand die gewend is aan snelle, korte berichten en actuele informatie op reis ineens de tijd neemt voor lange, weinig inspirerende lappen tekst. Als je als land, stad of culturele plek een jongere, interactievere doelgroep wil aanspreken, die eigenlijk niet meer zonder mobiele telefoon en internet kunnen, zelfs – of zeker – niet op reis, moet je je op digitaal gebied durven begeven en unieke, virtuele extra’s bieden.

Een inspirerend voorbeeld is het World Park-project dat in 2010 in het New Yorkse Central Park werd gelanceerd. Het park werd dankzij 50 QR-codes omgetoverd tot een virtueel openluchtmuseum. Bezoekers van het park, zowel inwoners van de stad als toeristen, richtten hun telefoon op deze codes en ontsloten daarmee een geheel nieuwe wereld, met verhalen en anekdotes over het park, fragmenten van films die in het park werden opgenomen, foto’s van hoe het park er in de negentiende eeuw uitzag, bekende New Yorkers die iets moois, bijzonders of grappig over het park vertellen… Zo ontstond er een geheel nieuwe dimensie, een nieuwe beleving van deze prachtige plek.

Een schitterend project dat in veel andere steden – en zeker ook in Florence – navolging verdient. Hoe cool zou het zijn om je smartphone op de Duomo te richten en Brunelleschi te zien stoeien met de koepelconstructie? Het Palazzo Vecchio zou veel meer tot leven komen als je Lorenzo il Magnifico door zijn werkkamer zou zien ijsberen, of als je Da Vinci aan zijn inmiddels verborgen fresco zou zien werken – direct gevolgd door een blik over de schouders van de onderzoekers die zijn werk nu proberen te onthullen achter een fresco van Vasari.

Je kijkt mee met Matteo Renzi, de burgemeester van de stad, of met Savonarola die naar de galg wandelt, je ziet het mannetje van de foto van de Fratelli Alinari de toren van het palazzo beklimmen en geniet met beide voeten stevig op de grond van het uitzicht dat zich toentertijd om hem heen ontvouwde. Je ziet Clet zijn zelfportret naar binnen smokkelen en op de plek van een van de oude meesterwerken hangen en hoort Michelangelo’s David in een houten kar door de straten rollen, op weg naar zijn plek voor de ingang van het palazzo.

Kortom, je ziet alle facetten van een bijzondere plek in de stad, duikt in de geschiedenis, kijkt mee over de schouders van oude en moderne kunstenaars. Je ziet een plek letterlijk tot leven komen en een echt verhaal vertellen.

Een enorme boost voor de beleving van een stad, volgens mij. Ik ben benieuwd of jullie daar net zo over denken en op deze moderne manier terug in de tijd zouden willen reizen, in Florence, New York of waar dan ook…

Deze blog is mijn tweede bijdrage aan de blog contest van Florens 2012 (zie ook mijn introductiepost over deze wedstrijd en mijn eerste bijdrage). Volgende week zondag verschijnt de derde en (hopelijk voorlopig) laatste bijdrage. In september wordt bekend gemaakt welke vijf bloggers naar Florence mogen afreizen om verslag te doen van Florens 2012.

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Smart indeed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *