Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Door de hemelpoort naar de Duomo van Siena

Siena-Duomo2

Al van ver buiten de stad zie je de zwart-wit gestreepte klokkentoren boven de rode daken van Siena uitsteken, als een trotse wachter die zijn directe omgeving continu in de gaten houdt. De toren hoort bij de Duomo, die de grootste kerk ter wereld had moeten zijn.

De eerste steen werd gelegd in 1210, maar de kerk is eigenlijk nog steeds niet af. Verbaas je niet over de onvoltooide muur als je een toegangskaartje voor de kerk en/of het museum koopt. Deze bakstenen muur moest de buitenzijde gaan vormen van de Duomo Nuovo, waarvoor de kerk die er nu nog steeds staat als dwarsschip moest dienen. Na voltooiing van dit enorme project zouden de inwoners van Siena de grootste kerk ter wereld hebben. De hoge kosten en een pestepidemie maakten echter een einde aan dit ambitieuze plan. De bouwwerkzaamheden werden per direct stopgezet, hetgeen ervoor heeft gezorgd dat aan de rechterkant van de Duomo een onvoltooid stuk muur staat. Zo kun je vandaag de dag nog steeds goed zien hoe groot de kathedraal wel niet had moeten worden.

Ondanks het feit dat de kerk dus nog vele malen groter had moeten zijn dan ze nu is, is een bezoek aan de Duomo van Siena indrukwekkend. We schreven al eerder over de schitterende mozaïekvloer, misschien wel de mooiste ter wereld, en de prachtig versierde Libreria Piccolomini.

Duomo Siena - Libreria Piccolomini

Nu heeft de Duomo er – letterlijk en figuurlijk – een hoogtepunt bij. Onder de naam La Porta del Cielo, De Poort van de Hemel, opent de Duomo de bovenste regionen voor het publiek. Een adembenemende belevenis, want van zo hoog is de Duomo nog mooier dan als je er ‘gewoon’ doorheen loopt. Een aanrader!

Siena-Duomo
Let wel: je kunt de bovenste gedeelten van de Duomo alleen bezoeken onder leiding van een gids. Ben je niet met een groep, dan kun je bovendien alleen maar in het weekend terecht. Een kaartje kost € 25,- p.p. en is te reserveren tot 27 oktober 2013, door te bellen met 0039-0577286300 (maandag tot vrijdag 9.00 – 17.00 uur) of door een e-mail te sturen naar opasiena@operalaboratori.com. Kijk voor meer informatie over een bezoek aan het complex van de Duomo van Siena op de website van Opera Duomo Siena.

Overmorgen een fotoblog met allerlei mooi vastgelegde details van de Duomo!

De beste tips voor een vakantie in Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *