Download gratis de Ciao tutti app!

Tutto a posto?

Vandaag zakken we nog dieper zuidwaarts, naar Sicilië. Met de beste gids die je je maar kunt wensen: Barbara Kleinbussink. Zij leerde het eiland kennen als reisleidster en is er inmiddels zo thuis, dat ze al het moois dat er te zien, te doen en te proeven is graag met anderen wilde delen. Niet alleen door tijdens reizen als gids te dienen, maar door altijd beschikbaar te zijn, als een soort van gids op afstand. Hoe je dat doet? Dat antwoord is niet zo moeilijk: door een boek te schrijven dat Siciliëreizigers altijd en op elk moment kunnen raadplegen.

Onderweg naar het eiland vertelt ze me over haar liefde voor dit magische eiland: ‘Toen ik jaren geleden een rondreis maakte op Sicilië, overtrof dat mooie eiland mijn verwachtingen. Ik had nog geen idee dat ik een jaar later diezelfde reis opnieuw zou maken, nu als reisleidster. Maar mijn hart had ik al wel verloren!

Sicilië is een juweeltje en ik ben niet de eerste die dat ontdekt heeft. Het driepuntige eiland ligt heel centraal in de Middellandse Zee. Eeuwen geleden al zijn hier allerlei volkeren terecht gekomen. Met goede en minder goede bedoelingen. Dat verklaart de achterdocht van de Sicilianen voor vreemdelingen. Zo waren hier Feniciërs, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren, Normandiërs, Fransen en Spanjaarden. Het mooie is dat die allemaal hun steentje (letterlijk!) hebben bijgedragen en dat je van hen allen nog sporen terugvindt.

Het resultaat is een geweldige en unieke mengelmoes aan stijlen en culturen. Dat zie je aan de gebouwen, dat hoor je in de taal en dat proef je in het eten. Want ook de keuken van Sicilië is een ratjetoe aan stijlen: couscous, sardientjes met rozijnen en zoete gebakjes van de Arabieren, aubergines meegebracht door de Spanjaarden en wijn gemaakt volgens de Griekse tradities van eeuwen geleden.

Sicilië neemt bij mij een speciale plek in. Ik ben er, ook als ik niet aan het werk ben, regelmatig te vinden. Tijdens de rondreizen die ik begeleid krijg ik vaak vragen over recepten en ingrediënten van de Siciliaanse gerechten. Ik vroeg Siciliaanse koks om hun recepten en besloot een aantal basisrecepten op te schrijven en uit te werken.

Van het een kwam het ander. Zo is Tutto a posto? een boek geworden waarin ik ‘mijn’ Sicilië graag met anderen deel. Ik heb een paar restaurants toegevoegd waar je de echte Siciliaanse keuken kunt proeven: eenvoudig maar vol smaak. En ik neem je mee naar plaatsen om die bijzondere mengelmoes van Sicilië te ontdekken, zowel in de stad als in de natuur.’

Ik kijk verlekkerd uit naar de komende dagen. Er komen vast veel culinaire posti langs waar we niets meer kunnen uitbrengen van het gelukzalige genot van overvloedig en vooral uitstekend eten en drinken. Waar we alleen maar kunnen luisteren naar de heerlijke verhalen over traditionele familierecepten, lokale variaties daarop, de beste ingrediënten en waar je die kunt krijgen.

Ik vraag Barbara naar de titel van haar boek. Koos ze, net als ik, bewust voor een Italiaanse naam? Barbara vertelde dat ‘Tutto a posto?’ een vraag is die Sicilianen je de hele dag door stellen: ‘Alles goed?’, alles op z’n plek, letterlijk vertaald. Barbara tipt bar Il Gabbiano, die onder andere favoriet is vanwege ‘Tutto A Posto’. Barbara: ‘De altijd vrolijke, in het blauw geklede cameriere van Il Gabbiano vraagt dat zo vaak, dat ik hem zelfs zo genoemd heb. Als hij iets neerzet: ‘A posto?’ ‘Ja hoor, a posto’. Als hij even later nog een keertje langsloopt: ‘A posto?’ ‘Ja, nog steeds alles ok’.

De lach van ‘Tutto A Posto’ zorgt ervoor dat het goed met me gaat, maar als ik eerlijk ben spelen ook de dolci die hij verkoopt daarbij een grote rol. Dit is het paradiso voor zoetliefhebbers. Het bekendst zijn de cannoli, knapperige rolletjes gevuld met gezoete ricotta. Het zijn ware bommen want ze zijn heel machtig. Cannoli vind je in heel Sicilië, je moet ze echt eens proberen.

Verder kijk je hier je ogen uit, van grote taarten tot kleine mierzoete hapjes. Het zijn kunstwerkjes op zich. Veel van die zoetigheden hebben een Arabische oorsprong. Een andere ster is de cassata siciliana: zoet gebak, met cake, marsepein, gekonfijte vruchten, en ook weer die ricotta. Buonissima!

Ook zie je fruit gemaakt van marsepein, het zogenaamde frutta di Martorana, genoemd naar het klooster in Palermo waar de nonnen deze ‘fruithapjes’ maakten. Felgekleurde cactusvijgen, citroenen, perziken… Nonnen hielden zich trouwens vaker bezig met de bereiding van dolci om zo wat inkomsten te genereren. En op sommige plekken gebeurt dat nog steeds.

In Agrigento was ik eens bij zo’n klooster. We klopten op de zware houten deur, daar verscheen een nonnetje, even wachten.… Ze kwam terug met een goudkleurig kartonnen schaaltje, vol zelfgemaakte amandelkoekjes, in alle soorten, maten en kleuren. Een papiertje erom en een mooie strik. Zonde om open te maken? Nou nee, dan heb jij de Siciliaanse amandelkoekjes nog nooit geproefd!’

Daar gaan we gauw verandering in brengen, en jullie hopelijk ook! Is het niet in het echt (het adres van het klooster is Via Santo Spirito 8 in Agrigento), dan is het wel met de heerlijke verhalen en recepten in dit boek!

Tutto a posto? – ontdek en proef het mooie Sicilië | Barbara Kleinbussink | ISBN 9789491172243 | € 19,95 | uitgeverij Edicola

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

4 reacties

 1. Lijkt me een heerlijk boek, vooral als je die kant op gaat!
  Maar ook om zomaar te lezen, misschien voor een volgende vakantie!
  Het interview was ontzettend leuk en je deed het erg goed.
  Leuke muziek erbij! Ik hoop dat veel mensen hebben geluisterd of nog gaan
  terugluisteren, het is de moeite waard. Ciao, ciao!

 2. Ciao Saskia,
  Ik ben even een paar dagen in NL en ja hoor… daar lag het. Jouw boek. Het is nog leuker dan ik eerder dacht. Inspirerend ook. Zowel Firenze als Roma zijn favoriete steden van me. Ik hoop ze aan de hand van jouw suggesties weer eens op een andere manier te bekijken en weet bijna niet te kiezen naar welke stad ik nou als eerste toe zal gaan.
  Tanti saluti
  Emie

 3. Ciao Saskia,

  Lijkt me een mooi boek als voorbereiding op onze reis naar Sicilië.
  Vooral het klooster in Agrigento lijkt me een must.
  Ik heb je artikel met plezier gelezen en verheug me op Sicilië.

  Tanti saluti
  Nico

 4. mieke jansen

  Hoi Saskia,
  Zojuist heb ik de radio-uitzending beluisterd, erg boeiend en met leuke muziek.
  Wanneer het schrijven zou gaan vervelen, ligt een baantje bij de radio je ook wel.
  Fijn pinksterweekend,
  liefs Mieke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *