Download gratis de Ciao tutti app!

Smullen van een Siciliaanse lunch

Tijdens een culinaire verwenreis op Sicilië mag een bezoek aan een van de kleurrijke Siciliaanse markten natuurlijk niet ontbreken. Voor de lunch heeft Evelyn een uitgebreid menu op de planning staan, dus Felice en haar reisgenoten gaan al vroeg naar de markt in Riposto om alle ingrediënten te halen.

Deze markt is een waar feestje voor de visliefhebber: alle vissen, schaal- en schelpdieren zijn er verser dan vers. ’s Ochtends zwemmen ze nog in zee, ’s middags liggen ze op je bord!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Felice: ‘We kopen onder meer verse tonijn. De visboer pakt een bijna hele tonijn erbij en snijdt een flink stuk voor ons af. Nadat we de lekkerste vis en schelpdieren hebben uitgezocht, halen we bij de mozzarellaman overheerlijke burrata.

SAMSUNG CSC

Bij de groenteboer wordt een bak vol groenten volgeladen. De kleuren van de wortels, courgette, aubergines, uien, paprika’s en tomaten steken prachtig tegen elkaar af. Met goed gevulde boodschappentassen keren we weer terug naar de keuken van Casa Azzurra. Nu kan het echte werk beginnen.

SAMSUNG CSC

Evelyn deelt de groep in drieën zodat alles straks op tijd klaar is voor de lunch. Eén groep begint met het maken van een venkelsalade. Een paar flinke venkelknollen en blozende Siciliaanse sinaasappels worden in mooie plakjes en partjes gesneden. Het venkelkruid wordt bewaard voor later.

Ondertussen roostert een van de koks in spe de pijnboompitten goudbruin. Een handgemaakte Siciliaanse gekleurde schaal wordt gevuld met de stukjes venkel en sinaasappels, die gegarneerd worden met de geroosterde pijnboompitten, olijfolie, balsamico, zout en peper en een handje venkelkruid. Simpel, maar mooi om te zien en vast ook heel smakelijk. Het ziet er zomers uit door de oranje sinaasappels, een perfect gerecht op een warme dag zoals op Sicilië.

SAMSUNG CSC

Een andere groep duikt in de recepten voor polpette al foglie di limone en de sugo, tomatensaus. De derde groep zorgt ervoor dat de tonijn zo goed mogelijk bewaard blijft. Dit doe je door de tonijn in vijf liter water en een kilo zout op hoog vuur te zetten.

De tonijn die we nu niet gebruiken, doen we in weckpotjes, met een gedroogde peper, jeneverbes en een vers laurierblad. We vullen de potjes tot aan de rand met olijfolie, draaien het goed dicht en laten het zo’n twintig minuten in koken. Dat is alvast een eerste heerlijk souvenir van deze kookreis dat in onze koffer mag!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de melanzane alla parmigiana. De plakken aubergine liggen al een half uur in een vergiet met een beetje zout erover. Evelyn, die de kookreis heeft georganiseerd, vertelt ons dat je daardoor het vocht uit de aubergine trekt, hetgeen belangrijk is voor het verdere proces van het gerecht. De aubergines worden namelijk gefrituurd en moeten dus zo min mogelijk vocht bevatten.

SAMSUNG CSC

Na het frituren worden de aubergines in een ovenschaal gelegd, afgewisseld met laagjes mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus. Onder het genot van een glaasje Siciliaanse wijn wordt dit een paar keer herhaald. Je eindigt met een laagje sugo, Parmezaanse kaas en basilicumblaadjes.

De melanzane alla parmigiana gaat een kwartiertje in de oven (op 180 graden). Terwijl de aubergines langzaam garen en de mozzarella mooi smelt, dekken we de tafel, buiten op het terras. De vlaggetjes wapperen zachtjes in de wind, het zonnetje schijnt volop… dit is la dolce vita! Onder het genot van een witte wijn die op de nabijgelegen Etna is gemaakt, smullen we van al het lekkers en van allerlei verhalen, met als grote gemene deler lekker eten. Buon appetito!’

SAMSUNG CSC

Wil je ook genieten van een Siciliaanse kookreis? Op de website De smaak van Sicilië vind je alle data voor de komende maanden – voor een buonissimo viaggio naar een van de lekkerste plekjes van de laars.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *