Download gratis de Ciao tutti app!

Slapen bij bed & breakfast Al Sakali in Ragusa (Val di Noto)

Als je volop van Ragusa wil genieten en de unieke sfeer van het stadje ook ’s avonds en ’s ochtends vroeg wil opsnuiven, blijf je het best een paar nachtjes slapen. Wij logeerden bij B&B Al Sakali, waar eigenaren Antonio en Giovanna ons hartelijk hebben ontvangen, met open armen, een pruttelende moka en een plattegrond vol tips.

Een heerlijke kamer met schitterend uitzicht wachtte op ons, met aan onze voeten de palazzi van Ragusa Ibla en daarachter de Cava del San Leonardo, een kloof met watermolens en grotten, geflankeerd door de Chiesa dell’Idria (met de kenmerkende blauwe koepel) en de Santa Maria delle Scale, op de grens van Ragusa Ibla en Ragusa Superiore.

Al-Sakali-Ragusa (3)Al-Sakali-Ragusa (1)

Nadat we al dat moois vanaf ons balkonnetje hebben bewonderd, toont Giovanna ons ook de drie andere kamers van de B&B, allemaal met eigen badkamer en stuk voor stuk met een originele achttiende-eeuwse vloer die is gemaakt van steen uit de nabijgelegen grotten. De kamers zijn eenvoudig maar stijlvol ingericht, met oog voor de sfeer van Ragusa Ibla en authentieke meubels.

Al-Sakali-Ragusa (2)Al-Sakali-Ragusa-kamers (1) Al-Sakali-Ragusa-kamers (3)

Op ons balkonnetje was het heerlijk schrijven, maar de beste plek van de B&B is het dakterras, waar Giovanna elke ochtend het ontbijt serveerde. Er wachtte ons elke dag opnieuw een tafel vol heerlijkheden, met een uitgebreide keuze aan zoet en hartig lekkers, van zelfgebakken ricottataartjes met kaneel tot verschillende lokale kazen met tijmhoning (een heerlijke delicatesse uit de streek rondom Ragusa) en citroenjam.

Al-Sakali-Ragusa (6) Al-Sakali-Ragusa (7) Al-Sakali-Ragusa (8) Al-Sakali-Ragusa (10)

Ondertussen vertelde Antonio de mooiste verhalen over de geschiedenis van Ragusa en maakte hij ons wegwijs in de stad, met heerlijk veel tips voor een uitgebreide kennismaking met ‘zijn’ stad.

Al-Saklai-Ragusa-terras (1) Al-Saklai-Ragusa-terras (2)

De B&B bevindt zich in een van de vleugels van het Palazzo Sortino Trono, dat samen met een aantal andere palazzi in Ragusa een speciale vermelding heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Al-Sakali-Ragusa (9) Al-Sakali-Ragusa (12) Al-Sakali-Ragusa (13)

Antonio en Giovanna wonen zelf ook in het palazzo. Ze wilden niets liever dan hun huis – en hart – openen voor reizigers die de charme van Ragusa Ibla willen ontdekken en willen genieten van alle schatten die de omliggende omgeving biedt. Ze zijn daar bijzonder goed in geslaagd. Als je er voor de eerste keer over de drempel stapt, word je er warm onthaald als gast – maar als je na een paar dagen weer vertrekt om verder te reizen, neem je afscheid als een vriend, met een bijzonder plekje voor Ragusa én voor Antonio en Giovanna in je hart…

Een verblijf bij B&B Al Sakali boek je via Tururi Tours

www.tururi.org | info@tururi.org
0031-207723007 | 0031-624551428

Volg Tururi Tours ook op Facebook

Ibla Buskers
In oktober is er nog een extra reden om Ragusa te bezoeken. Dan wordt er namelijk Ragusa Ibla Buskers georganiseerd, een straattheaterfestival waarbij artiesten van over de hele wereld het publiek op de pleinen van Ragusa in vervoering brengen.

Antonio en Giovanna, de eigenaren van B&B Al Sakali, zijn hier nauw bij betrokken en laten ons de mooiste foto’s zien van de afgelopen jaren, van koorddansers en vuurspuwers tot goochelaars en muzikanten.

Al-Sakali-Ragusa (11)

Giovanna maakt elk jaar de prachtige illustratie voor het affiche. In de bed & breakfast hangt een aantal van deze affiches aan de muur. Het zijn net zo’n kunstwerken als de uitvoeringen van de straatartiesten, die Ragusa in oktober voor even nog magischer maken dan het al is…

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *