Home » Reizen door Italië » Sicilië » Sicilië in 360 graden – Syracuse
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sicilië in 360 graden – Syracuse

Eeuwenoude dorpjes afgewisseld door steile kliffen en idyllische stranden. Majestueuze ruïnes uit de oudheid die herinneren aan verdwenen beschavingen. Diepe kloven als decor voor oeroude dodensteden. Julian Tramper is op Sicilië, het hart van het mediterrane gebied waarbij heden en verleden hand in hand gaan.

Hij neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende eiland. We gaan vandaag van start met de ruïnes uit de klassieke oudheid en de kathedraal van Syracuse.

Julian: ‘Ooit was Syracuse de grootste stad in de klassieke oudheid, zelfs groter dan Athene. Ik vind het altijd intrigerend om te zien dan zo’n 2500 jaar later de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn, met name op drie plekken in deze stad.

De eerste en meest indrukwekkende plek is het Parco Archeologico della Neapolis. Pronkstuk is een hagelwit Grieks theater. Met onderstaande 360 graden-video krijg je een goed beeld van de omvang van dit bouwwerk. De beste manier om dit te ervaren is gewoon een plekje op te zoeken in het theater om zo de schoonheid van dit bouwwerk op je in te kunnen laten werken.

Even verderop kun je de steengroeven (Latomia del Paradiso) zien waaruit de stenen voor de antieke stad vandaan kwamen. Hier bevindt zich ook het ‘Oor van Dionysos’ (Orecchio di Dionisio), een uitgehouwen grot in de vorm van, jawel, een menselijk oor. Door deze aparte vorm heeft het bijzondere akoestische eigenschappen, die door jong en oud (en de aanwezige duiven!) worden uitgetest.

Het park heeft ook een Romeins amfitheater uit de tweede eeuw na Christus. Hoewel hier minder van over is dan het Griekse theater, kan ik me ook hier makkelijk inbeelden hoe destijds gladiatorengevechten en paardenraces zijn gehouden.

Het oude centrum van Syracuse, Ortygia, ligt op een schiereiland en bestaat uit een doolhof van smalle straatjes. Het centrale plein, het Piazza del Duomo, wordt door sommigen beschouwd als het meest spectaculaire plein van heel Sicilië.

Dit plein is tevens de tweede plek waar sporen van het Griekse verleden zichtbaar zijn. De huidige kathedraal, de Duomo, was oorspronkelijk een Griekse tempel, die werd omgebouwd tot kerk. In de 360 graden-video kun je de grote Dorische pilaren nog duidelijk zien aan de zijkant van de kerk, en ook binnen in de kathedraal.

Na een bezoek aan de kerk kun je lekker slenteren door de smalle straatjes. Opeens stuit je dan weer op sporen uit het verleden, zoals de ruïnes van de tempel van Apollo, die ruim honderd jaar geleden zijn opgegraven. De palmbomen die her en der tussen de brokstukken staan, geven deze plek een tropisch tintje. Ik ben lekker op een bankje gaan zitten om alle indrukken van die dag op me in te laten werken. Wat een geweldig begin van mijn reis door Sicilië!’

Hoe werkt een 360 graden-video?
Open de 360 graden- video in je browser (Safari wordt niet ondersteund, maar Internet Explorer en Chrome wel) en kijk rond door het beeld met de muis te verslepen. Gebruik je een smartphone of tablet? Speel de video dan af in de YouTube app en beweeg je apparaat om rond te kijken.

Voor de beste ervaring gebruik je een virtual reality headset, zoals bijvoorbeeld Google Cardboard of Samsung Gear VR.

Nog meer Sicilië in 360 graden
Morgen neemt Julian ons mee naar Pantalica en Akrai, in mei volgt Agrigento (met de Tempelvallei en de Scala dei Turchi). In juni geniet je van Segesta, in juli reis je mee naar Cefalù en Caccamo. Noto staat op het programma voor augustus, waarna we de serie in september afsluiten met een prachtige blik op Selinunte.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *