Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sicilië in 360 graden – middeleeuws Cefalù en het imposante kasteel van Caccamo

Julian Tramper ging op ontdekkingstocht op Sicilië en neemt ons in een serie 360 graden-video’s mee langs de hoogtepunten van dit fascinerende eiland. In zijn eerdere videoblogs bezochten we onder meer Agrigento, Syracuse, Erice, Selinunte en de stranden van Lo Zingaro (via deze link vind je al die blogs).

Vandaag reizen we naar het middeleeuwse Cefalù en naar het imposante kasteel van Caccamo, tussen Palermo en Cefalù.

Julian: ‘Cefalù lijkt gemaakt voor een onbezorgde vakantie. Je vindt er mooie stranden, een gezellig centrum met leuke straatjes en sfeervolle restaurants, en een kathedraal met prachtig middeleeuws mozaïekwerk. De stad is prima te bereiken per auto (met uitzondering van het oude centrum), maar ook met trein en bus – bijvoorbeeld vanuit Palermo.

Ik was het meest onder de indruk van de reusachtige rots, La Rocca, die aan de rand van de stad staat. Op deze rots vind je overblijfselen van een citadel uit vervlogen tijden, inclusief stadsmuur.

Voor een bezoek aan La Rocca moet je wel wat over hebben… Het is zo’n half uur zwoegen over paadjes en trappen totdat je boven bent. Zoals je in de 360 graden-video kunt zien, is de beloning groot. Je krijgt een panoramisch uitzicht over de stad, de kustlijn en de omringende bergen. Op de rots bevindt zich ook de ruïne van de tempel van Diana, gebouwd in de vierde eeuw na Christus, te zien aan het begin van de tweede minuut van de video.

Eenmaal weer beneden, in het oude centrum, bezoek ik de kathedraal, de Duomo di Cefalù (2:20 in de video). Deze kerk is beroemd vanwege de afbeelding van Christus in Byzantijns mozaïekwerk, het oudste en best bewaard gebleven mozaïek van heel Sicilië. De zuilen die je in de kerk ziet, zijn waarschijnlijk afkomstig van de tempel van Diana.

’s Avonds kun je heerlijk rondstruinen in het oude centrum of langs de kust. Er loopt een voetpad over de rotsen (3:15). Sluit ten slotte de dag af met een zonsondergang vanaf het strand of de pier en je wil hier nooit meer weg…

Halverwege Palermo en Cefalù, op een berghelling, ligt het dorpje Caccamo, dat bekend staat om zijn imposante kasteel. Het werd gebouwd in de elfde eeuw en is tegenwoordig een van de grootste kastelen van heel Italië.

Toch ben ik niet verdwaald. ‘Altijd omhoog lopen,’ was de spaarzame maar waardevolle tip van de vrouw bij de kassa. Mijn tip: trek vooral eens een deurtje open als je er bent. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit de bedoeling is, maar ineens kom je dan weer in een andere ruimte of op een soort dakterras, waarvan je prachtig uitzicht heb op de omliggende heuvels, het meer en de zee.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *