Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op pad met commissario Montalbano

De Siciliaanse Andrea Camilleri heeft met zijn commissario Montalbano een van de meest populaire eilandbewoners ooit gecreëerd. De sympathieke politiecommissaris, die door Camilleri in 1994 tot leven werd gewekt, heeft duidelijke sporen op het zuidelijke gedeelte van Sicilië achtergelaten.

Dat zien we meteen in het dorp waar Camilleri is geboren en getogen, Porto Empedocle. Dit plaatsje staat symbool voor Vigàta, de thuisbasis van Montalbano. Hier staart hij uit over het water om zaken te kunnen doorgronden, hier duikt hij in zee voor zijn dagelijkse zwempartij. In 2003 neemt Porto Empedocle zelfs officieel Vigàta als tweede naam aan, als eerbetoon aan zijn fictieve alter ego. In de Via Roma staat niemand minder dan Montalbano zelf je op te wachten, vereeuwigd in brons:

Montalbano-standbeeld

In het nabijgelegen Punta Secca is zelfs een heuse Casa di Montalbano, een bed&breakfast die in de televisieserie die op basis van de boeken van Camilleri is gemaakt een grote rol speelt. Op het balkon van deze B&B staat acteur Luca Zingaretti, die de rol van Montalbano speelt, regelmatig over zee uit te kijken, nippend van zijn espresso. Ook het Piazza Montalbano, waar het verblijf aan ligt, is een mooi gebaar naar Montalbano’s geestelijk vader.

Maar ook de plaatsen in de buurt zijn – ietwat aangepast – terug te vinden in Camilleri’s boeken. Fiacca (Sciacca), Fela (Gela), Muntiriali (Realmonte), Gaddotti (Giardina Gallotti), Raccadali (Raffadali), ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard als je Montalbano’s avonturen hebt gelezen.

Wie de serie heeft gezien, moet echter ietwat verder reizen. Voor de opnames is namelijk gekozen voor verschillende locaties rondom Ragusa, in het zuidoosten van het eiland. Hier is het landschap indrukwekkender, met steeds nieuwe panorama’s die je de adem benemen.

Ragusa

Niet onbelangrijk voor de beelden op televisie, al moest Camilleri wel even slikken: ‘Do you think that my commissario would live in a two-story house, so beautiful? He likes a little house with three rooms in a row. But the beach is fine with me, and even the balcony. Come to think of it, the whole thing is unbelievable: there is a literary Vigata here, in Porto Empedocle, and a fictional Vigata used a set for the films there in Ragusa,’ zo liet hij de pers weten.

Posti particolari uit de serie
De politiepost in de eerste delen van de serie is in werkelijkheid het gemeentehuis van Scicli, aan de Via Penna. Het kantoor van de Questura wordt normaal gesproken gebruikt door de burgemeester van dit Siciliaanse stadje, maar soms mag je er als bezoeker even om het hoekje kijken. Ook de in de serie voorbijkomende Questura van Montelusa bevindt zich in Scicli, aan het Piazza Italia.

Scicli-Montalbano

Later wijkt men uit naar Piazza Pola in Ragusa Ibla voor de setting van het politiekantoor. Je ziet dan ook of en toe de Circolo di Conersazione opduiken, een elegant gebouw in het hart van de stad, net als Piazza Duomo, met de trappen die naar de kathedraal leiden. De serie brengt het adembenemende uitzicht in beeld dat je vanaf Ragusa Ibla, het oude centrum op een heuveltop, over de omgeving hebt.

Het restaurant waar Montalbano vaak gaat eten, San Calogero geheten in de serie, is in werkelijkheid La Rusticana in Ragusa Ibla. Hier hebben de leden van de cast hun handtekening achtergelaten op de muren, zodat je bijna onder hun toeziend oog kunt genieten van lokale specialiteiten.

Het Castello di Donnafugata wordt in de serie neergezet als residentie van de maffiafamilie Sinagra. In werkelijkheid is het schitterende gebouw eigendom van de gemeenteraad van Ragusa en is het meestal open voor bezoekers, die niet bang hoeven te zijn voor afrekeningen tussen clans.

kasteel-Donnafugata

Maar er zijn meer plekken die in Montalbano’s serie figureren: een klein steegje met steile trappen in Modica, de Cava D’Ispica (een grot in de Monti Iblei), de Grotta delle Trabacche in de buurt van Ragusa, Piazza del Duomo in Syracuse, de Ponte Guerrieri die een ravijn bij Modica overbrugt en Scopello komen allemaal voorbij. Genieten!

montalbano

Hoe het allemaal begon…
Voor elke Montalbano-fan die wil weten hoe Montalbano is uitgegroeid tot de veelbesproken commissario, is er nu de serie The Young Montalbano. Net zoals in de serie met Luca Zingaretti als de bekende politie-inspecteur is het rustieke en tegelijk fantastische Siciliaanse landschap van Scicli, Punta Secca en Ragusa Ibla ook hier de perfecte begeleiding van de temperamentvolle dan nog jonge inspecteur Montalbano.

De dvd The Young Montalbano bevat zes afleveringen van elk 100 minuten. De dvd kost € 25,99 is via deze link te bestellen bij bol.com.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *