Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Officina Didattica – slapen in een botanische tuin op het Siciliaanse platteland

In het zuidoosten van Sicilië, op het platteland tussen Scicli en Donnalucata, logeer je op een unieke plek: in de botanische tuin van Officina Didattica, met de zee op slechts een kilometer afstand.

Bloemrijke oase tussen de barokke stadjes

Op het landgoed dat oorspronkelijk van zijn opa was, verwelkomt Giovanni je nu – samen met zijn familie en zijn lieve hond Achille – in een van de drie unieke vakantiehuizen: Anima&Cori, Cottage sul lago en Criatura.

Giovanni: ‘Toen mijn opa met pensioen ging, kreeg mijn vader het landgoed. Hij werkte als bloemist en plantte er steeds meer bloemen en planten, waardoor het landgoed langzaam veranderde in een botanische oase.

Een jaar of zes geleden bouwde mijn vader een kleine cottage in het groen, die de naam Cottage sul lago kreeg (cottage aan het meer). Zo konden ook andere mensen genieten van de bloemenpracht in dit unieke stukje Sicilië, dat dankzij de barokke stadjes op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt.

Hij had geen groots doel voor ogen, deed het eigenlijk een beetje als hobby, omdat hij al zijn ziel en zaligheid in zijn tuin stopte. De reacties van de gasten waren echter zó positief, dat hij een jaar later een tweede vakantiehuis bouwde, dat de naam Anima&Cori kreeg (ziel en hart).

Het huis is volledig opgetrokken uit natuurlijke of gerecyclede materialen, zodat het perfect past in de oase van rust die de botanische tuin is.’

Criatura – het jongste ‘kindje’ van Officina Didattica

‘Afgelopen jaar kwam er nog een huis bij, dat de naam Criatura kreeg, Siciliaans voor ‘kind’. Het is ook echt mijn vaders kindje, in die zin dat hij veel van zijn jeugdherinneringen op deze plek bijeen heeft gebracht. Elk detail herinnert aan de zomervakanties die hij als kind op het platteland doorbracht.’

Buiten de drie vakantiehuizen vind je op het terrein van Officina Didattica een zwembad (van twaalf bij vier meter), voor een verfrissende duik.

Alle drie de vakantiehuizen zijn ook geschikt voor kinderen. Sterker nog: ze komen hier graag omdat ze onbeperkt kunnen spelen op het grasveld, kleurrijke vogeltjes kunnen spotten in de volière, uit kunnen rusten in de schommelstoelen en natuurlijk lekker kunnen spetteren in het zwembad. Op verzoek zijn er campingbedjes en kinderstoelen beschikbaar.

Het hele jaar door genieten van Sicilië

De drie vakantiehuizen van Officina Didattica zijn het hele jaar door geopend. Zo kun je in het voorjaar genieten van allerlei traditionele feesten (waaronder de festiviteiten in aanloop naar Pasen en het feest van Madonna delle Milizie), terwijl in het najaar (oktober-november) de olijven worden geoogst. Als gast mag je uiteraard meehelpen als je dat graag wil.

Alle huizen zijn van alle gemakken voorzien, van linnengoed, televisie en wifi tot barbecue, koelkast met diepvries, koffiezetapparaat en airconditioning/verwarming. Er is een wasmachine voor gezamenlijk gebruik.

Barakka sul mare – vakantiehuis aan zee

Op de plek waar Giovanni’s opa een wijngaard had, aan zee bij Donnalucata (om precies te zijn bij Lido Palo Bianco) ligt een vierde vakantiehuis, Barakka sul mare genaamd. Hier logeer je direct aan zee, met het geluid van de golven als kalmerende metgezel.

Giovanni’s vader bouwde dit huis als vakantiehuis voor zijn eigen gezin, zodat ze de lange zomers aan zee door konden brengen Tegenwoordig komt de hele familie hier nog altijd bijeen; de hele maand augustus is het huis voor hen. In april, mei, juni, juli, september en oktober kun je dit huis aan zee huren voor een onvergetelijke vakantie aan het strand.

Een stukje Siciliaans paradijs

Elk vakantiehuis is een klein paradijs op zich, of je nu aan zee slaapt of in het groen van de botanische tuin. Je wordt omringd door een weldadige rust en de goede zorgen van Giovanni en zijn familie, die je dankzij hun warme hartelijkheid en hun liefde voor dit stukje Sicilië meteen in je hart sluit.

Zoals ze als familie bloemisten bloemen kunnen laten ‘spreken’ en precies weten welke bloemen schitterend samengaan in een boeket, zo weten ze precies hoe ze deze plek tot bloei kunnen laten komen, in een unieke mix van creativiteit, duurzaamheid en respect voor de natuur.

Ze openden hun geliefdste plekje voor gasten van over de hele wereld, die stuk voor stuk versteld staan van de rust en de charme van deze unieke plek. Als je hier logeert, heb je er een Siciliaanse familie bij…

Bij aankomst zorgen ze dat er al iets lekkers voor je klaar staat: olijfolie, tomatensaus en honing van eigen productie. Zo proef je meteen wat dit poëtische stukje platteland voortbrengt.

Vakantie vieren bij Officina Didattica

Ook vakantie vieren in dit groene Siciliaanse paradijs? Je vindt Officina Didattica in de Contrada Barone, op het platteland van Scicli. Het laatste stuk van de weg naar de botanische tuin is onverhard (maar goed te berijden).

Voor meer informatie neem je een kijkje op de website van Officina Didattica. Voor meer informatie of reserveringen kun je ook contact opnemen met Giovanni via hostgrimaldi@gmail.com of via 0039-3339289517 – of met Elena via 0039-3895288006. Virtueel meegenieten kan alvast via Facebook en Instagram.

Scicli en andere parels in de Val di Noto

Wil je je groene oase even verlaten, dan mag je de schitterende barokstadjes van de Val di Noto niet overslaan. Allereerst Scicli zelf, maar ook Ragusa, Modica en Noto zijn de moeite van een bezoek waard.

Laat je betoveren door de indrukwekkende kerken en koepels, barokke balkonnetjes en verleidelijke steegjes met verrassende doorkijkjes, maar ook door de keuken van de Val di Noto, met op het menu bijvoorbeeld cucciddatu (brood met kaas en zwarte peper) of testa di turco (een soort soesjes gevuld met een zoete crème).

Giovanni geeft je graag tips zodat je de mooiste plekjes van de Val di Noto kunt verkennen, om daarna in de groene oase van Officina Didattica weer heerlijk tot rust te komen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *