Home » Reizen door Italië » Sicilië » Modica, Marzamemi en Catania: parels aan de oostkust van Sicilië
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Modica, Marzamemi en Catania: parels aan de oostkust van Sicilië

Toen we de geboren en getogen Siciliaanse Francesca Sanniti van Chic & Unique Tours ons plan om in 2015 het zuidoostelijke gedeelte van Sicilië te verkennen vertelden, was ze bijna nog enthousiaster dan we zelf al waren. Hoewel wij vorig jaar ons hart verloren aan Favignana, aan Erice (en aan banketbakster Maria Grammatico in het bijzonder) en aan de Siciliaanse zoutkust in het westen van het eiland, roept Francesca meteen uit dat het zuidoosten van Sicilië nog mooier, nog sfeervoller is.

Marzamemi (2)

Dat klinkt naar meer, dus we laten ons door Francesca al lekker warm maken voor een nieuwe Siciliaanse ervaring. Ze gaf ons alvast een aantal tips voor must see’s en must do’s die op dit stukje eiland te vinden zijn, die we graag ook met jullie delen:

Modica: barokke balkonnetjes en chocolade lekkernijen
Net als in de andere stadjes in Val di Noto, die ook wel bekend staat als de Vallei van de Barok, vind je in Modica veel barokke elementen. Dit gebied werd namelijk in 1693 getroffen door een flinke aardbeving, waarna Modica weer van de grond af moest worden opgebouwd. Overal waar je kijkt, zie je barokke details: van kathedralen en kerken tot rijk versierde balkons die je stuk voor stuk wel op de gevoelige plaat wil vastleggen.

Modica (1) Modica (2)Val-di-Noto-Sicilië-barok-balkonnetjes (1a)

In Modica moet je niet alleen proeven van de barokke sfeer, maar ook van de lokale specialiteit: chocolade. Deze donkere lekkernij wordt hier nog gemaakt naar een zeer authentiek Azteeks recept dat zou zijn overgeleverd door de Spanjaarden die het op Sicilië enige tijd voor het zeggen hadden. Chocolade uit Modica is door de natuurlijke manier van bereiden ook ietwat korreliger dan andere chocolade. Proef zeker de varianten met rode peper, pistachenootjes uit het Siciliaanse Bronte of sinaasappel. Nét zo bijzonder als zo’n barok balkonnetje!

Modica-chocolade (1) Modica-chocolade (2)

Francesca belooft ons een workshop te regelen bij Antica Cioccolateria Bonajuto, inclusief proeverij. Zullen we onze koffers al pakken?

Porto Palo: het uiterste zuiden van Italië
De volgende bestemming die we volgens Francesca niet mogen overslaan, is Porto Palo. Dit stadje is het meest zuidelijke puntje van Italië – het ligt zelfs nog zuidelijker dan Tunis! Het is een sfeervol vissersstadje en dus ook onze vertrekhaven voor een dagje op zee. Francesca belooft ons dat we samen met een lokale visser aan boord gaan van een authentieke vissersboot. Eenmaal op zee mogen we helpen met vissen. Uiteraard mogen we ook zelf van de vangst genieten, als het even kan bij een van de vissers thuis, waar vrouwlief een traditionele Siciliaanse lunch voor ons zal bereiden.

Marzamemi-vissen

Marzamemi – dorp van tonijnvissers
Net als op Favignana werd er in Marzamemi eeuwenlang op tonijn gevist. Alle dorpsbewoners hadden hun eigen taak, van het vangen van de vis tot het verwerken van de tonijn. Nog altijd dobberen er in het haventje kleurrijke houten bootjes en boten, ook al wordt er een stuk minder gevist dan voorheen.

Naast de vissersbootjes zorgen ook de vissershuisjes voor een instant vakantiegevoel, met hun blauwgeschilderde deuren en vrolijk bloeiende geraniums aan de muur. Francesca geeft ons de tip echt even de tijd te nemen om de sfeer van dit dorpje te proeven, hetgeen bijvoorbeeld goed kan tijdens een lekker lange lunch op het dorpsplein.

Marzamemi (1)

Proeven bij Planeta
Daarna is het tijd om een van de beste wijnen van dit stukje Sicilië te proeven, bij de familie Planeta. Van zowel inheemse druiven als klassieke druivenrassen maken zij de meest bijzondere wijnen. Een van hun paradepaardjes is La Segreta Rosso. Het geheim van deze rode wijn? De hand van een uitstekende wijnmaker, die met een unieke blend van Nero d’Avola, Merlot en Syrah jaarlijks hoge ogen gooit bij internationale wijnproeverijen. Dat klinkt alvast naar meer!

Segreta3 Segreta2

Schitterend Syracuse
Francesca kan uren vertellen over Syracuse, maar voor vandaag tipt ze het schiereiland Ortygia, waar meer dan 2500 jaar geschiedenis samenkomt. Hier vind je onder andere de resten van de Tempel van Apollo, de Fontana di Diana (ook wel Fontana di Aretusa genaamd) en het oude Griekse theater. Over die laatste twee vertellen we later deze week meer.

Syracuse-Fontana-Diana-fontein (1)
Catania: vissen en een olifant
Onze laatste stop wordt waarschijnlijk Catania. Na onze ervaringen op de markt in Palermo willen we graag een paar uur rondslenteren over de vismarkt hier. Volgens Francesca lijkt het hier soms meer op een Arabische souk dan op een Italiaanse markt… We zijn benieuwd!

Catania-vismarkt (1) Catania-vismarkt (2)

Voor we weer terugvliegen, gaan we nog even het symbool van Catania gedag zeggen: het olifantje dat de Fontana dell’Elefante siert, op het Piazza del Duomo. Het vrolijke beestje is gemaakt van zwarte lavasteen. De inwoners van de stad noemen het olifantje Liotru. Het dier staat zelfs afgebeeld op het wapen van Catania!

Catania-olifant

Chic & Unique Tours
Wil je ook de mooiste plekken van Sicilië ontdekken? Francesca Sanniti van Chic & Unique Tours helpt je graag met een 100% Siciliaanse reis. Francesca zorgt altijd voor een reis op maat, met bijzondere ervaringen en activiteiten. Vanaf het moment van aankomst op het eiland kan ze alles voor je regelen: van een transfer tot een rondreis met chauffeur, van bijzondere accommodatie tot sfeervolle proeverijen, lunches en diners, van unieke activiteiten tot kaartjes voor bijzondere evenementen.

Bijna alles is mogelijk, van een kant-en-klaar arrangement zoals je op de site van Chic & Unique Tours vindt tot een volledig gepersonaliseerde reis. En dat alles kan al vanaf 2 personen (want ook wij gaan gewoon gezellig met z’n tweeën op pad). Zo hoef je geen rekening te houden met de wensen van veel anderen, maar kun je helemaal genieten van ‘jouw’ Sicilië. Voor meer informatie kun je Francesca altijd bellen (via 0044-7796658658) of een berichtje sturen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *