Download gratis de Ciao tutti app

Masterchefs in een Siciliaanse keuken

Tijdens de culinaire reis op Sicilië kookt Felice niet alleen in de keuken van Casa Azzurra, maar mag ze ook haar schort ombinden in de goed uitgeruste cucina van hotel Borgo dell’Etna.

Felice: ‘Chef-kok Leopoldo en kok Giuseppe staan ons al op te wachten. De garnalen en inktvissen, ‘s ochtends nog vers uit zee gevist, liggen ook al klaar. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

De twee koks doen alles duidelijk voor, zodat we hun voorbeeld later kunnen volgen. Zo laat Leopoldo zien hoe je een garnaal pelt, het kopje verwijdert en met een mesje ook het darmkanaal eruit haalt. Het kan geen kwaad als het blijft zitten, maar we streven uiteraard naar perfectie. Alle garnalenkopjes worden ondertussen verzameld in een grote pan. Samen met witte wijn en een scheutje Marsala DOP wordt dit ingekookt en gezeefd om er zo een heerlijke pastasaus van te maken.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Dan is de inktvis aan de beurt. Deze moet eerst schoongemaakt worden voordat de inktvisringen gesneden kunnen worden. Geduldig legt Giuseppe de stappen uit. Je snijdt de kop achter de ogen weg. Hier haal je dan de tentakels vanaf (die bewaar je). Vervolgens trek je de harde rugpen uit het lijf van de inktvis. Dit lijkt net een stuk plastic. Tegelijkertijd haal je ook de resten uit de binnenkant van de inktvis weg. Met een mes schraap je dan het paarsige vliesje aan de buitenkant van de inktvis eraf. Goed wassen onder koud water en dan kunnen de ringen gesneden worden. Giuseppe kijkt geduldig toe en helpt waar nodig.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Het is tijd voor de volgende stap. De inktvisringen en garnalen worden in een mengsel van geklopt ei en saffraan gedoopt. Zo blijft de bloem er straks goed aan plakken. Giuseppe pakt de zeef en gooit de garnalen en inktvissen in de lucht. Wij mogen het nadoen, wat voor grote hilariteit zorgt als een aantal naast de zeef belandt.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

De inktvisringen en garnalen worden in vier tot vijf minuten knapperig en goudbruin gefrituurd. Even laten uitlekken en klaar is Giuseppe! Hij serveert de gefrituurde garnalen en inktvisringen in een puntzak met een schijfje limoen. In een oogwenk zijn de zakjes leeg. Squisito!

SAMSUNG CSC

Ondertussen heeft Leopoldo de pasta klaargemaakt, met een geurige garnalensaus. Hij maakt het gerecht af door nog één garnaal en peterselie op de mooi opgerolde pasta te leggen en dan kan het feestmaal beginnen! Dankzij Leopoldo en Giuseppe waanden we ons even echte chefs, maar nu mogen we doen waar we écht goed in zijn: proeven en genieten van al dat lekkers. Buon appetito!

SAMSUNG CSC

Wil je ook genieten van een Siciliaanse kookreis? Op de website De smaak van Sicilië vind je alle data voor een buonissimo viaggio naar een van de lekkerste plekjes van de laars.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *