Home » Reizen door Italië » Sicilië » Logeren aan de zoutkust
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Logeren aan de zoutkust

© nino lombardo

Deze maandagochtend nemen we jullie vanuit Toscane mee naar het diepe zuiden van Italië. Naar Sicilië, om precies te zijn. We schreven al eerder over onze plannen voor een ontdekkingstocht over het eiland en die droom wordt in het voorjaar waarheid! We hebben afgelopen week de tickets geboekt en zullen in mei twee weken lang het noordwestelijke gedeelte van het eiland gaan verkennen.

Op Ciao tutti delen we de komende tijd met enige regelmaat een beetje van onze voorpret en voorbereiding. We beginnen vandaag met de eerste logeerplek die we hebben uitgezocht. We vliegen naar Trapani en reizen vanaf het vliegveld meteen naar de kust. Niet omdat je hier zo fijn kunt zonnebaden en zwemmen, maar ook en vooral omdat je hier veel zoutpannen vindt, met zo af en toe een molen die aan Don Quichotte doet denken. Dat levert zeker weten prachtig plaatjes op.

Relais-Antiche-Saline-Trapani (2) Relais-Antiche-Saline-Trapani (3)

We hebben gelukkig alle tijd om deze zoutkust te verkennen, want we slapen bijna letterlijk ín de zoutpannen! De eerste twee nachten van ons verblijf logeren we bij Relais Antiche Saline, midden in het natuurgebied Riserva Naturale delle Saline di Trapani e Paceco. In een voormalig landhuis vind je nu comfortabele gastenkamers.

Relais-Antiche-Saline-Trapani (1) Relais-Antiche-Saline-Trapani (11) Relais-Antiche-Saline-Trapani (12) Relais-Antiche-Saline-Trapani (13) Relais-Antiche-Saline-Trapani (14)

We zijn echter niet van plan veel tijd op onze kamers door te brengen. Niet alleen is er een prachtige tuin, waar de ligstoelen al op ons wachten, uniek is vooral de omgeving net buiten het relais: tot zover het oog reikt zoutpannen die de kleuren van de hemel reflecteren. Zeker bij zonsondergang een waar spektakel! Alvast een klein voorproefje:

Relais-Antiche-Saline-Trapani (4) © nino lombardo © nino lombardo © nino lombardo

Uniek is ook het verhaal van dit hotel. De eigenaar, Salvatore Culcasi, komt uit een familie van echte zoutwerkers. Zijn vader, overgrootvader en betovergrootvader hebben allemaal tonnen van het witte goud verzameld en dag in dag uit onder de brandende zon gewerkt in de zoutpannen. Salvatore droomde echter van een andere toekomst. Hij opende eerst het Museo del Sale, het Zoutmuseum, vervolgens de Trattoria del Sale, een restaurant midden in de zoutpannen, en ten slotte breidde hij dit uit naar een relais, op de plek waar de geschiedenis van zijn familie het meest doorleefd is.

Zo werd zijn droom een plek om (van) te dromen, waar de traditie van de zoutkust blijft voortleven – maar dan anders. Al blijft de hoofdrol nog steeds voor het zout!

Relais Antiche Saline
Via Giuseppe Verdi, Località Nubia, 91027 Paceco (Trapani)

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Non dimenticate andare a visitare il Convento dei Cappuccini a Palermo. Qui nel catacombe ci sono migliaia di morti, particolare una ragazza di due anni, si chiama Rosalia Lombardo. Lei è rimasto così bello è anche conosciuta come “Bellezza del Sonno”. Rosalia stata sepolta qui nel 1920.

  2. Grazie voor de tip! We zijn er al eens geweest (en hebben er ook al eens een blog aan gewijd), maar zullen zeker nog een kijkje gaan nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *