Download gratis de Ciao tutti app!

Een Fiat in kerstsfeer

In Italië wordt alles uit de kast gehaald als het Kerstmis betreft. Niet alleen op culinair gebied, maar ook qua versiering. December is één groot feest van lichtjes, lantaarns en kerststallen. Als je door de straten van Italiaanse steden en dorpjes wandelt, kom je helemaal in feeststemming!

Een Fiat als kerstboom
Giuseppe Sorbello, een inwoner van het Siciliaanse Viagrande, niet ver van Catania, bedacht een paar jaar geleden een wel heel origineel idee. Hij tuigde geen kerstboom op, maar een kerstauto. Hij plaatst zijn oude Fiat 500 op zijn balkon en versierde de klassieker met heel veel lampjes.

Fiat-kerst Fiat-kerst-2foto’s: La Repubblica

De man vertelde aan La Repubblica: ‘Praticamente non ho dormito la sera per trovare l’idea giusta, ogni anno mi ingegno per ottenere qualcosa di nuovo perchè il giorno della nascita del figlio di Dio non può essere celebrata soltanto con il presepe o l’albero di Natale.’

De keuze was in 2011 niet al te moeilijk, aangezien de man een groot Fiatfan is. Hij heeft maar liefst acht Fiats in bezit. Die passen niet allemaal op het balkon, al zou Sorbello ze het liefst allemaal optuigen en op het balkon plaatsen. Een als kerstboom, een als kerststal… We zijn benieuwd of het hem ooit lukt – en gaan zelf ook op zoek naar een Fiat voor de volgende kerst!

Kerststal in een Fiat
Aan de andere kant van het eiland, in Calatafimi, vond vorig jaar de expositie Natale in 500 plaats, waarbij de Cinquecento’s dienst deden als kerststal. Maria, Jozef en het kindje Jezus staan op de bijrijdersstoel, de herders zich met hun schapen verzamelden rond de versnellingspook en aan de achteruitkijkspiegels bungelden engelen of sterren.

Fiat-kerststal (1) Fiat-kerststal (2) Fiat-kerststal (3)foto’s: Trapani Nostra | Segesta Welcome

Meer dan tien Fiat-kerststallen waren bijeengebracht in de Chiesa del Purgatorio (de ‘kerk van het vagevuur’, what’s in a name) en als het goed is worden het er dit jaar nog meer!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *