Home » Reizen door Italië » Sicilië » Een bellissima bloementapijt
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een bellissima bloementapijt

Vanmiddag maken we een uitstapje naar Sicilië, naar Noto om precies te zijn, waar vorig weekend het jaarlijkse bloemenfeest werd gevierd, een bijzonder kleurrijk welkom voor de lente. Aangezien we de lente ook hier wel willen verwelkomen, dachten we dat een eerbetoon aan de Infiorata misschien wel een handje kan helpen om de zon ook hier te laten schijnen.

infiorata_noto

Het bloemenfestival wordt sinds 1980 in de derde week van mei gevierd. Het stadje Noto verandert in een grote bloemenzee. Op het plaveisel van de Via Corradi Nicolaci worden vele kunstwerken van bloemen gemaakt, die je vanzelf naar de Chiesa di Montevergini brengen, met steeds nieuwe motieven, allemaal even kleurrijk en heerlijk geurend.

La mia Sicilia laat heel mooi zien hoe de kunstenaars te werk gaan. Net als de vroegere frescoschilders brengen ze eerst de contouren van hun ontwerp over op het plaveisel. Later vullen ze de contouren in met kleur, in dit geval met gekleurde bloemen:

infiorata_di_noto_24

infiorata_di_noto_20

infiorata_di_noto_13

infiorata_di_noto_14
infiorata_di_noto_22

infiorata_di_noto_8foto’s: lamiasicilia.org

Op vrijdagmiddag begint men al met de eerste voorbereidingen, zodat het bloementapijt er zondagochtend keurig bij ligt en het lentefeest kan beginnen.

De mooiste barokstad van Italië
Volgens National Geographic is Noto ‘niet alleen de mooiste barokstad van Sicilië, maar zelfs van heel Italië. Na de aardbeving van 1693 werd hij uit het niets opgebouwd. De stad is een prachtig theatraal en architectonisch geheel vol charme, symmetrie, geelbruine palazzi, weelderige piazze, prachtige uitzichten en beeldschone kerken.’

Noto staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco – en na het lezen van de National Geographic-gids over Sicilië ook op onze bucket list. Alleen al voor de versierde balkons van het barokke Palazzo Nicolaci di Villadorata.

Noto

Meer over Noto en alle andere bijzondere Siciliaanse plekken, feesten en tradities lees je in

National-Geographic-Sicilie

National Geographic Sicilië
ISBN 9789021553221
€ 21,95
Kosmos Uitgevers

Bestel National Geographic Sicilië via deze link bij bol.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *