Home » Reizen door Italië » Sardinië » Sardinië – Nieuw-Zeeland in het klein
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Sardinië – Nieuw-Zeeland in het klein

Tamara (1962) heeft een Italiaanse vader en een dorp vol familie aan het Comomeer. Toen zij het jachtige bestaan in Nederland zat was, reisde zij de wereld over. Uiteindelijk belandde ook zij in Italië – en wel op een heel bijzondere plek: het eiland Sardinië.

Dit eiland ligt ver van het vasteland (op minimaal acht uur varen). Het is net zo groot als Nederland, maar heeft slechts anderhalf miljoen inwoners. Dat betekent alle ruimte voor ongerepte natuur, met op veel plekken een hoofdrol voor de zee.

Tamara ontdekt het elke dag opnieuw, want toen zij hier in februari 2017 aankwam, liep ze meteen tegen haar droomhuis aan. Zonder al te veel na te denken kocht zij het huis op de berg, met uitzicht op zee. In juni konden zij en haar man Kees verhuizen naar dit bijzondere eilandparadijs.

Tamara: ‘Sardinië is een ander soort Italië dan we gewend zijn. Het Sardijnse dialect is onverstaanbaar en heeft meer weg van het Catalaans dan van het Italiaans. De keuken is vrij grof en arm en ondanks de nabijheid van de zee, vooral gebaseerd op groente, vlees en kaas.

De dorpjes zijn niet allemaal even lieflijk en de steden ongeorganiseerd en arm. En tóch is het een prachtig eiland. De ongerepte natuur, de glasheldere zee, de kenmerken van een woelig verleden en de ongekende mogelijkheden om daarvan te genieten, maken het een droomeiland.

Een eiland dat je moet leren waarderen, dat wel. Voor mij heeft het wel iets weg van Nieuw-Zeeland in het klein. Met die enorme variëteit aan natuurschoon, met een onherbergzaam mooi binnenland, met meren en rivieren en met een kustlijn met ontelbaar veel schitterende stranden en baaien. In de dorpjes en steden zijn nog prachtige monumenten te ontdekken, met name in de historische centra met levendige straatjes en overal restaurants en barretjes.

En met ongelooflijk gastvrije mensen… Doordat we een en ander aan ons huis hebben laten verbouwen, kregen we meteen al veel contact met de lokale bevolking. We maken onderdeel uit van het dorp Badesi, al wonen we enigszins afgelegen van de dorpskern.

Dagelijks worden we verrast door het diverse leven dat de mensen hier leiden, door de adviezen die we krijgen en door de manier van werken en omgaan met elkaar. Zo hebben we de benedenbuurman, die samenwoont met een hond en zeven katten, die ons zijn zelf gemaakte wijn komt brengen. En even verderop wonen Antonio en zijn vrouw, een gepensioneerd stel dat een complete kelder heeft ingericht om zelf hun eigen groenten in te maken. Ook hebben ze een soort laboratorium waaruit de heerlijkste likeuren komen.

Bijna iedereen heeft hier een eigen orto (moestuin) en/of wijn gaard. Deze manier van leven leidt er onder andere toe dat er op Sardinië ook zogenaamde Blue Zones te vinden zijn: gebieden waar de bevolking veel ouder wordt dan in de rest van de wereld.

Op mijn eigen blog Sardegna con calma ga ik (op een niet wetenschappelijke manier) onderzoeken waarom het op Sardinië zo gezond leven is. Waarom leven er hier zoveel honderdjarigen en is het aandeel chauffeurs van boven de tachtig jaar het hoogste van heel Europa? Dat laatste maakt overigens het auto rijden hier een spannende aangelegenheid!

Wat ik ook graag wil is Sardinië juist buiten het hoogseizoen promoten. Daarom ga ik voor Ciao tutti op zoek naar uitstapjes, accommodaties, restaurants en evenementen die juist buiten de drukke zomermaanden plaatsvinden.

Sardinië buiten het seizoen
Voor het eerst wordt er dit jaar namelijk ook in de winter rechtstreeks gevlogen op Sardinië. Reizen naar dit prachtige eiland kan natuurlijk ook met de auto en de ferry. Met de ferry van Grimaldi of Moby Dick vanuit het vaste land van Italië (of vanuit Corsica en zelfs vanuit Barcelona) is het net alsof je op een minicruise gaat. Vanuit Genua of Livorno is het respectievelijk tien en acht uur varen. Vanuit Civitavecchia is het iets korter, maar dan moet je wel eerst naar Rome rijden.

In het hoogseizoen (van mei tot en met september) gaan er diverse vluchten vanuit Nederland en zijn er meerdere luchthavens waarop gevlogen wordt. Transavia vliegt de hele winter door en brengt je in ruim twee uur in Olbia.

De winter kent een mild klimaat, ook al kan het soms flink waaien. Regen valt er ook maar het duurt gelukkig nooit erg lang. En zodra de zon schijnt, is het heerlijk warm. Bovendien groeit en bloeit er op het eiland ook in de wintertijd van alles. Een prachtig moment dus om de natuur te ontdekken!

Maar ook aan zee is er van alles te beleven. Kitesurfen is een veel gebezigde sport en ook het ‘gewone’ surfen behoort tot de mogelijkheden. Je moet wel een pak aan want de temperatuur van de zee is met circa veertien graden lekker fris. Aan de noordwestkust, tussen Castelsardo en Isola Rossa, zijn prachtige kliffen te vinden die doen denken aan de kust van Normandië. Ook is er een heel lang zandstrand met daarachter duinen die weer erg doen denken aan de Nederlandse kust.

Op dit binnenmeer kunnen beginnende kitesurfers oefenen. Maar op dagen zonder wind is het er heerlijk varen. Huur een kajak of kleine motorboot en vaar de binnenlanden in. Na een half uur zie je de rookwolken boven de rivier zweven. Het water is dan thermisch warm.

Aan zee valt nog veel meer moois te beleven in de winter. Wat te denken van een prachtige wandeling vanuit Badesi Mare naar het mooie kustplaatsje Isola Rossa? Voor dit in de zomer vrij toeristische plaatsje ligt een prachtig rood rotseiland.

De strandtenten zijn in de winter allemaal gesloten. Het is daarom belangrijk om van te voren proviand in te slaan. Haal een heerlijk stuk pizza of een broodje met prosciutto bij de plaatselijke bakker en loop langs het strand, klauter over de rotsen, klim door het bos om uiteindelijk uit te komen bij de enige open bar in Isola Rossa voor een welverdiende caffè macchiato. Dat smaakt toch naar meer, zo’n winters eiland?’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

 1. Het lijkt ons geweldig! Graag willen we er in september naar toe!
  Ben al jaren fan vsn jullie , echt genieten om steeds de enthousiaste verhalen te mogen lezen!!
  Graag meer info over hoe 4 jonge 70 tigers
  Daar een dag of 10 kunnen verblijven..
  vooral cabras isa rutas Cristiano
  Horen we moois over..

 2. Ciao Jeffy, meer dan de verhalen op Ciao tutti kan ik je niet vertellen helaas. We organiseren zelf geen reizen. Maar neem eens een kijkje bij https://www.eva-sardinia.com/ en https://tururi.org/nl/sardinie/ – die kunnen vast een mooi verblijf voor je samenstellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *