Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een stadswandeling in Cagliari

Cagliari-collage

‘Het leven op Sardinië is misschien het beste dat een mens zich kan wensen: vierentwintigduizend kilometer bossen, platteland, en kusten die zich onderdompelen in een wonderbaarlijke zee stemmen overeen met datgene wat ik aan een goede God zou adviseren om ons cadeau te doen als Paradijs.’

Sardinië is het paradijs op aarde, zo wilde de Italiaanse zanger Fabrizio De André maar zeggen. De zomervakantie is natuurlijk het uitgelezen moment om dit paradijselijke eiland te ontdekken; de meest geboekte vliegbestemming is Cagliari, de exotische en ongedwongen hoofdstad van het eiland die je het beste op een laag tempo kunt ontdekken. Via onderstaande stadswandeling, bijvoorbeeld!

Cagliari-1

Startpunt: Torre di San Pancrazio
We starten onze wandeling bij de Torre di San Pancrazio, een oude verdedigingstoren die ooit nog vele meters hoger reikte. Hier wandel je het gedeelte van Cagliari binnen dat altijd door de stadsmuren omringd is geweest.

Als je de tijd hebt, moet je zeker even een bezoek brengen aan de Pinacoteca Nazionale, het belangrijkste archeologische museum van Sardinië. Hier kom je onder andere alles te weten over de bijzondere geschiedenis van het eiland, dat vele bezetters heeft gekend: van Carthagers en Romeinen tot Byzantijnen en Spanjaarden – en dat is nog maar een greep uit het bonte gezelschap van vreemde overheersers. De inheemse geschiedenis van het eiland gaat nog een stuk verder terug: op heel Sardinië vind je bijvoorbeeld de beroemde nuraghi, mysterieuze torens die al in de bronstijd op het eiland werden gebouwd.

Cagliari-2

Piazza Palazzo & de Via del Fossario
We gaan verder over de Via Martini, in de richting van Piazza Palazzo. Aan dit plein vind je het statige stadhuis van Cagliari, evenals de kathedraal van de stad. Wanneer we doorsteken naar de Via del Fossario worden we plotseling afgeleid door prachtige koorzang, die ons uit een van de straatjes tegemoet komt – de perfecte achtergrondmuziek voor onze wandeling. Als we verder wandelen vertelt onze Belgische gids over de geschiedenis van de Via del Fossario: een lugubere straatnaam, want fossa betekent graven in het Italiaans. Hier stapelden zich in vroeger tijden de lijken op; het weggetje loopt af, zodat dode lichamen gemakkelijk hun weg naar beneden konden vinden, de stad uit.

Cagliari-3
Van Bastione di S. Remy naar Piazza Yenne
Vanaf de Via del Fossario dalen we verder af in de richting van het heerlijk rustige Bastione di S. Remy. Hier nemen we even plaats op het terras van Caffè degli Spiriti, om te genieten van het uitzicht en even in de schaduw bij te komen van de wandeling tot nu toe. Het terras van dit café is zeker een aanrader om ook later op de dag een heerlijke aperitivo te drinken. Als we opstaan wandelen we nog even verder over de bastione, om het uitzicht aan alle kanten goed in ons op te nemen. Dan nemen we de trap naar beneden, door de Porta dei Due Leoni, richting het nieuwe deel van de stad. Door de winkelstraat Via Giovanni Spano slenteren we naar het eindpunt van de stadswandeling: Piazza Yenne, waar we neerstrijken op een terrasje om te genieten van een lekker bord fregola – de Sardijnse variant van couscous.

Cagliari-4Cagliari-5 Cagliari-6 Cagliari-7

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *