Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Bisso – zijde van de zee

Ciao tutti! Nina en Andrea van Op zoek naar Italië nemen jullie vandaag mee naar het eiland Sant’Antioco, dat met een dam met Sardinië is verbonden. Onderweg naar Sant’Antioco zie je twee enorme menhirs. Op het eiland zelf is de geschiedenis ook niet ver weg, met onder andere de necropolis Punica e Romana, met maar liefst vijftig antieke graven.

Nina en Andrea waren echter vooral onder de indruk van Chiara Vigo, de enige overgebleven maestra del bisso ter wereld, die op Sant’Antioco woont en werkt.

bisso-Antioco (1) bisso-Antioco (2)

Ze heeft van haar atelier (aan de Viale Regina Margherita 111) een klein museum gemaakt waar je haar en haar kunstwerken kunt bewonderen. Verwacht echter geen standaard-museum met toegangskaartjes en rondleidingen. Het atelier is Chiara haar thuis en bisso haar leven. Een bezoek aan haar museum is een bezoekje aan haar hart.

Wat is bisso?
Bisso is een eeuwenoude stof gemaakt van schelpen. De basis bestaat uit het materiaal waarmee de steekmosselen zich vasthechten aan de zeebodem. Dit wordt op een speciale manier bewerkt tot een goudkleurige stof. Drieduizend jaar geleden was bisso de basis voor kleding van koningen en koninginnen. Tegenwoordig is de traditie bijna uitgestorven. Maar gelukkig is er maestra Chiara.

bisso-Antioco (3) bisso-Antioco (4)

Chiara Vigo is opgegroeid met bisso. Ze leerde het van haar oma, en die op haar beurt van haar oma. De bisso-techniek werd overgedragen van generatie op generatie. Zoals gezegd is Chiara op dit moment de enige overgebleven persoon die het hele bisso-proces kent: van het opduiken van de schelpen tot het verwerken van de stof. Vandaar dat ze sinds 2005 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

bisso-Antioco (5) bisso-Antioco (6)

Chiara zelf vindt het allemaal maar gedoe. Zolang zij haar bisso kan maken en jonge mensen kan onderwijzen in de techniek is ze gelukkig. En dat begrijpen we na een bezoek aan haar atelier helemaal!

Nog meer tips voor je vakantie op Sardinië

Ga je op vakantie naar Sardinië? Check dan onze dubbeldikke digitale reisgids voor dit veelzijdige eiland, met ruim achthonderd pagina’s aan verhalen, tips, foto’s en informatie:

Bestel de Special over Sardinië

We verzamelden al onze favoriete plekken: sfeervolle dorpjes, steden vol ‘geheime’ hoekjes, schitterende stranden, mooie wandelingen en interessante bezienswaardigheden, voor een onvergetelijke vakantie!

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (je pc, laptop, tablet en smartphone) van alle moois in de Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *