Home » Reizen door Italië » Sardinië » Bijzondere fresco’s in het Castello Malaspina (Bosa)
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Bijzondere fresco’s in het Castello Malaspina (Bosa)

Bosa-Sardinie-kasteel

Het is even een stukje klimmen, naar het Castello Malaspina, maar daarvoor word je rijkelijk beloond. Dit unieke kasteel ligt hoog boven Bosa, een kleurrijk stadje aan de noordwestkust van Sardinië. Zoals veel kastelen is ook dit kasteel vernoemd naar de familie die het kasteel liet bouwen, de adellijke familie Malaspina, die in 1112 de eerste steen liet leggen.

Markies Malaspina vocht ooit tegen de piraten uit het oosten, die Sardinië bedreigden. Hij had een belangrijke rol in dit gevecht, waarbij Sardinië zich aan de zijde van Pisa en Genua had geschaard. Daarom kreeg hij in 1026 als beloning voor de bevrijding van Sardinië van paus Benedictus VIII een stuk land bij het huidige Bosa. Bijna honderd jaar later besloot hij een kasteel op dit land te bouwen. Op de heuvels aan de voet van het kasteel gingen zich steeds meer mensen vestigen. Zo ontstond beetje bij beetje een dorpje: Bosa.

Bosa-Sardinie-Castello-Malaspina-kasteel (1)

De bouw van het kasteel vond plaats in verschillende fases. Zo werd een van de belangrijkste torens pas gebouwd in 1300. De laatste details werden toegevoegd door de Aragonesi, de Spanjaarden, die het gebied hadden veroverd. Zij voltooiden het kasteel in 1410, onder meer door de torens te verbinden door muren te bouwen en nog meer torens toe te voegen.

Bosa-Sardinie-Castello-Malaspina-kasteel (2)

Bijzonder aan het kasteel is het kerkje, Nostra Signora de Sos Regnos Altos, dat midden tussen de kasteelmuren gebouwd is. Hier zijn nog middeleeuwse fresco’s te bekijken, die slechts een aantal decennia geleden werden ontdekt, tijdens restauratiewerken. De fresco’s behoren toe aan kunstenaars van de Toscaanse school, die hier in 1345 de tekeningen op de muur schilderden.

Bosa-Sardinie-Castello-Malaspina-kasteel (3)

Op deze fresco’s zijn verschillende Bijbelse verhalen te zien, zoals het laatste avondmaal, de aanbidding van de drie koningen, Sint Maarten die zijn mantel aan een bedelaar geeft, het martelaarschap van San Lorenzo en Maria Magdalena die boete doet in de woestijn. Tussen deze fresco’s is er één wel heel bijzonder. Het fresco met de legende van de drie levenden en de drie doden wordt gezien als het belangrijkste fresco van Sardinië.

Deze legende vertelt het verhaal van drie jonge edellieden die op weg naar huis drie lijken tegenkomen. Zij vertellen hen het volgende: ‘Wij waren wat jullie zijn, jullie worden wat wij zijn.’

Op het fresco zijn de drie lijken te zien, samen met San Macario. Het eerste lijk is in normale staat van ontbinding en heeft een kroon op zijn hoofd, net als het tweede lijk. Het tweede lijk ziet er wel al meer geschonden uit, want het wordt opgegeten door slangen en muizen. Het derde lijk is enkel nog een skelet.

De boodschap achter dit fresco is dat ijdelheid in het leven je nergens brengt. Bij de dood wordt er immers geen partij gekozen. Het is een bijzonder verhaal, dat lang geleden werd vastgelegd op deze muur in het kleine kerkje, omringd door de muren van een net zo indrukwekkend kasteel.

Zelf het Castello Malaspina bezoeken en de bijzondere fresco’s bekijken?
De openingstijden wisselen nogal gedurende het hele jaar, daarom hebben we ze op een rijtje gezet. Van 1 t/m 14 maart is het kasteel dagelijks geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Vanaf 15 maart tot en met 30 juni kun je er elke dag van 10.00 tot 19.00 uur terecht; in juli en augustus nog een half uurtje langer (tot 19.30 uur). In september opent het kasteel de deuren tussen 10.00 en 18.00 uur, in oktober van 10.00 tot 17.00 uur (nog steeds dagelijks).

Van 1 tot en met 15 november kun je er elke dag terecht tussen 10.00 en 13.00 uur. Van 16 november tot 14 maart is het Castello Malaspina alleen geopend op zaterdag- en zondagochtend, van 10.00 tot 13.00 uur. Voor € 4,- heb je al een entreekaartje. Kinderen kunnen het kasteel bekijken voor € 3,-.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *