Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad

Naast de Sint Juliaan der Vlamingen (zie Ciao tutti van 6 november) zijn er nog veel meer Vlaamse sporen in Rome te vinden. Al deze bijzondere plekken zijn bijeengebracht in de reisgids Fiamminghi in Rome – Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad.

Het boek bevat 16 unieke wandelingen, gegroepeerd rondom goed bewaarde geheimen in Rome. Ondertussen word je als lezer en bezoeker gewezen op de talrijke sporen die Vlaamse kunstenaars, de honderden schilders, beeldhouwers, musici, architecten, schrijvers en ambachtslui, achterlieten in de Eeuwige Stad. Sommigen van hen werden wereldberoemd (denk bijvoorbeeld aan Peter Paul Rubens); van anderen heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord.

Initiatiefnemer van het boek is Hugo Vanermen, rector van de Koninklijke Belgische Kerk en Stichting Sint Juliaan der Vlamingen en voorzitter van de Vlaamse Culturele Kring in Rome. Na meer dan vijftien jaar leven en werken in Rome kwam hij tot het besef dat er toch wel erg veel Vlamingen geweest zijn die de voorbije eeuwen tastbare getuigenissen hebben nagelaten in de stad. “Maar vaak weten we het niet en lopen we aan hun aanwezigheid voorbij, zien we zonder te weten en bewonderen we zonder terecht fier te zijn”. De ontmoeting, doorheen de voorbije jaren, met talrijke Romereizigers uit ons land en de persoonlijke ontdekking van de ongekende, rijke aanwezigheid van deze Fiamminghi in Rome, gaven bij Hugo Vanermen de doorslag om die nog nooit vertelde geschiedenis op zijn beurt te vereeuwigen.

‘Rome heeft altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Ook uit onze streken trokken vele eeuwen geleden talrijke kunstenaars naar de Eeuwige Stad. Niet alleen om er zich de antieke cultuur eigen te maken; ze lieten er ook hùn sporen na. Dat is merkbaar tot vandaag, maar slechts weinig mensen weten het.

Zo is de aartsengel Michaël op de beroemde Engelenburcht in Rome gemaakt door een Vlaming. In hartje Rome staat een kerk met een duizendjarige geschiedenis die de San Giuliano dei Fiamminghi, de Sint Juliaan der Vlamingen, heet. En wist je dat in de Sint-Pietersbasiliek een beeld staat dat gemaakt is door de zoon van de maker van Manneken Pis?’

Om de wandelingen uit te schrijven en in beeld te brengen werkte Hugo Vanermen samen met Hedwig Zeedijk, al jarenlang VRT-correspondente in Rome, waar zij woont en werkt, en Carine Cuypers, grafisch vormgeefster, fotografe en tevens auteur van boeken met de Eeuwige Stad als onderwerp, waaronder De magie van Rome en Pantheon, navel van de Aarde.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Een reactie

  1. Dank je wel voor deze zeer interessante informatie. Ik wist al wel iets van de aanwezigheid van Vlaanderen in Rome, echter niet dat het zo uitgebreid is. Ik ga het boek zeker aanschaffen. Van harte dank voor de dagelijkse interessante informatie.
    Groetjes
    Elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *