Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vier op een rij

Het gebroken hart van Bernini zat hem niet dusdanig in de weg dat hij zijn werk voor het Sint-Pietersplein niet met het grootste vernuft kon uitvoeren. Over werkelijk alles is meer dan goed nagedacht; alles klopt tot in de kleinste details. Bernini was daar vanzelfsprekend meer dan trots op en hij liet anderen dan ook graag een staaltje van zijn bouwkunst zien.

Zijn geniale uitwerking zie je het beste als je op een van de brandpunten van het ellipsvormige Sint Pietersplein gaat staan (die je tussen de obelisk en de fonteinen vindt); in het plaveisel aangegeven door een witte marmeren cirkel met de woorden CENTRO DEL COLONNATO, het centrum van de zuilengalerij.

Draai met je gezicht naar de zuilengalerij die zich het dichtst bij bevindt, knipper een paar keer met je ogen en verbaas je over Bernini’s bouwkunst: de vier rijen van de zuilengalerij staan nu zo perfect in het gelid, dat het lijkt of Bernini slechts één zuilenrij heeft geplaatst.

Of het overigens echt een idee van Bernini is geweest, daarover zijn de meningen verdeeld. Volgens veel historici zou paus Alexander VII zelf de hoogte en de vorm van de zuilenrij hebben bepaald en moest Bernini slechts zijn plan ten uitvoer brengen.

Wie het ook heeft bedacht, het resultaat is een vierdubbele zuilenrij die maar liefst 284 zuilen en 88 pijlers telt. De zuilen zijn stuk voor stuk precies twintig meter hoog en hebben een doorsnede van 1,6 meter. De binnenste zuilenrijen staan maar liefst 4,5 meter uit elkaar – om genoeg ruimte te hebben voor de koetsen van de kardinalen. Dat maakt het gezichtsbedrog van die enkele zuilenrij nog indrukwekkender!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *