Ga op pad met onze City Walks!

Vier het voorjaar in de tuinen van Rome!

Wie het rustiger aan wil doen, en niet zoals ik gisteren suggereerde, door Rome wil rennen, kan terecht in een van de vele bijzondere tuinen die in de loop der eeuwen in en rond Rome zijn aangelegd. Asgard Reizen bezoekt in mei een aantal van deze historische tuinen, zoals de tuinen van Villa Borghese en het Vaticaan en, in Tivoli, de beroemde tuin van Villa d’Este. Maar ook Sacro Bosco, de tuin met de monsters in Bomarzo, en de door Niki de Saint Phalle ontworpen Tarottuin staan op het programma tijdens deze inspirerende tuinenreis.

Op Ciao tutti leggen we deze reis vandaag alvast in vogelvlucht af. We beginnen in Rome, waar verschillende tuinen op het programma staan. De bekendste is wellicht het fraaie park van Villa Borghese. Hoewel veel mensen er vooral heen gaan om te genieten van de prachtige beelden en schilderijen in de Galleria Borghese, is de tuin zelf ook meer dan een bezoek waard. Je wandelt er namelijk letterlijk door de geschiedenis van Rome.

De eerste tuinen dateren al uit de zeventiende eeuw. Je herkent ze aan de overvloedige barokversieringen, indrukwekkende beelden en fonteinen (van onder anderen Bernini) en een overweldigende hoeveelheid bloemen en planten. Eén ding is zeker: ten tijde van de barok was men bepaald niet terughoudend en moest alles vooral groots en meeslepend zijn. Een eeuw later wordt een deel van het park omgetoverd tot tuinen in de stijl van de Engelse landgoederen. Anders dan de bombastische baroktuinen zijn deze tuinen veel ingetogener, lieflijker – en veel netter binnen de perken ontworpen. Maar eigenlijk is vooral het contrast mooi om te zien.

Dat contrast is er ook tussen de tuinen van Villa Borghese en de tuinen op de Pincio-heuvel, die in de negentiende eeuw werden aangelegd. Op deze plek bevonden zich ooit de tuinen van Lucullus, een Romeins politicus uit de eerste eeuw voor Christus die zich na een militaire carrière op deze heuvel terugtrok. Hoe groot zijn tuinen precies waren, weten we niet, maar waarschijnlijk bestreken ze heel wat meer oppervlakte dan de huidige tuinen. Wie nu een bezoek aan de Pincio-tuinen brengt, moet in elk geval even naar het Piazza Napoleone wandelen, dat als ware het een balkon uitkijkt over Piazza del Popolo en de skyline van Rome.

Veel minder bekend zijn de tuinen van het Vaticaan. De tuinen die zich achter het pauselijk paleis uitstrekken, zijn namelijk slechts onder bepaalde omstandigheden toegankelijk. Asgard heeft ervoor gezorgd dat de poorten zich voor je openen, zodat je kunt genieten van alle bijzondere bloemen en planten (die vaak als cadeau voor de paus hebben gediend). Dit kleine stukje stad telt bovendien bijna honderd verschillende fonteinen, waarvan de bizarre Fontana dell’Aquilone, de Fontein van de Adelaar, misschien wel de bijzonderste is. Het water van de fonteinen is afkomstig uit het meer van Bracciano, zo’n 30 kilometer ten noordwesten van Rome.

Asgard Reizen neemt je echter eerst mee naar het noordoosten van Rome, naar de tuin van Villa d’Este in Tivoli. Het is de fraaiste en meest flamboyante tuin in de zestiende-eeuwse renaissancestijl. De ontwerper, Ligorio, maakte gebruik van een rijke beeldentaal met fonteinen, kunstmatige grotten, watertrappen en hydraulische muziek. Kijk alvast maar even mee:

Na Villa d’Este staat Villa Lante op het programma. Dit landgoed bestaat uit een bebost park en een geometrisch aangelegde tuin waarin het water uit een hoog gelegen grot via bassins, fonteinen en trappen naar de vijver stroomt. Maar de tuinenreis heeft nog veel meer in petto. Wat dacht je bijvoorbeeld van de kleine tuin van Castello Ruspoli, die vooral beroemd is vanwege de geometrisch gesnoeide patronen, die tot de mooiste van heel Italië behoren? Of van Villa Farnese, met een uit tufsteen gehouwen grot, twee trappen met waterspuwende dolfijnen en beelden van Rainaldi?

Op de laatste dag voor vertrek worden er nog twee schitterende tuinen aangedaan, het Sacro Bosco in Bomarzo en de Tarottuinen van Niki de Saint Phalle in het zuiden van Toscane. Het Sacro Bosco (Heilige Bos) is een 400 jaar oud themapark met macabere beelden. Het Park met de Monsters, dat ook de schilder Carel Willink en schrijfster Hella S. Haasse inspireerde, is in de late zestiende eeuw gecreëerd door Vicino Orsini, die zich na een aantal veldtochten terugtrok in het kasteel Bomarzo en zich voor het verwerken van zijn trauma’s uitleefde in de tuin, met het volgende resultaat:

Over de Tarottuinen deed ik al eens uitgebreid verslag. Het is een inspirerend, kleurrijk park met 22 kolossale tarotfiguren. Een mooie afsluiting van een heerlijke voorjaarsreis! Wil je met Asgard Reizen mee op pad langs al dit moois, dan vind je via deze link het precieze dagprogramma en alle informatie over prijzen, data etc. Op naar het kleurige voorjaar in Rome dus!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

Een reactie

  1. Hi Saskia, iedere dag weer opnieuw weet je me aangenaam te verrassen met je blog, maar vanmorgen wel extra speciaal 🙂 Van 14-20 april geef ik een training in Rome speciaal voor 50-plussers en hiervoor een penthouse gehuurd aan de Via Po. Vlakbij Villa Borghese. Dus ja, ik vier het voorjaar in de tuinen van Rome 🙂
    Leuk ook dat je de tarrottuin noemt van Niki de St Phalle. Bij de keuze van een praktijknaam en de vormgeving van mijn website, briefpapier en visitekaartjes heb ik me laten inspireren door deze tuin. En op mijn blog heb ik diverse malen geschreven over deze veelzijdige, kleurrijke kunstenares. http://www.weerspiegelingen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *