Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Vermeer in Rome

De komende maanden huist er in Rome een bekende Nederlandse meester, terwijl we in Nederland onderdak verlenen aan een van de grootste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance. De Scuderie del Quirinale in Rome wijdt een grote tentoonstelling aan Vermeer en andere Hollandse meesters uit zijn tijd, terwijl er in Nederland aandacht zal worden besteed aan Rafaël, in het Teylers Museum in Haarlem.

Op Ciao tutti besteden we natuurlijk aandacht aan deze uitwisseling van Nederlandse en Italiaanse kunstenaars, met vanmiddag allereerst een virtueel voorproefje van de grote Vermeer-expositie in Rome, die donderdag a.s. (27 september) zijn deuren opent:

Allegorie op het geloof – Johannes Vermeer (1670-1672)
Jong meisje met een glas wijn – Johannes Vermeer (1659-1660)
Het straatje – Johannes Vermeer (ca. 1658)
De luitspeelster – Johannes Vermeer (1662-1663)
Santa Prassede – Johannes Vermeer (1655)

Het is de eerste keer dat de Nederlandse schilder Johannes Vermeer neerstrijkt in Rome en om precies te zijn in heel Italie. Geen enkel Italiaans museum heeft een werk van deze grote Nederlandse schilder in de collectie. De samenstellers van deze tentoonstelling hebben dan ook veel moeite moeten doen om de gewenste doeken allemaal tegelijk bij elkaar te krijgen, zeldzaam en verspreid als ze zijn.

Jong meisje staand aan een virginaal – Johannes Vermeer (1670-1672)
Meisje met de rode hoed – Johannes Vermeer (1665-1667)

Dat geldt tevens voor de informatie over het leven van Vermeer zelf. Zo weten we zelfs niet precies wanneer hij is geboren. Om het werk van de Delftse schilder wat beter te begrijpen en in te kunnen kaderen, hebben de samenstellers ook circa vijftig werken van andere Nederlandse schilders uit de tijd van Vermeer verzameld.

Er zijn doeken te zien van onder anderen Carel Fabritius, Pieter de Hooch, Gerrit Dou, Jan Steen, Nicolaes Maes en Gabriël Metsu. Allemaal laten ze een realistisch beeld van Nederland in de zeventiende eeuw zien, met veel huiselijke tafereeltjes. De familie en de kleine dagelijkse dingen staan centraal, wat duidelijk naar voren komt in de schilderijen waarop iemand een brief aan het lezen of juist aan het beantwoorden is.

Jan van der Heyden – Het stadhuis van Amsterdam (1667)
Pieter Janssens Elinga (ca. 1670)

Het zijn intieme momenten, prachtig vereeuwigd door de vaardige handen van Vermeer en zijn tijdgenoten, waarvan we straks in Rome mogen genieten, in de vorm een klein stukje thuis ver van huis…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Hoi Sas, Heb je de film ‘Girl with the pearl earring’ al gezien? Gaat over een schilderij van Vermeer!

  2. Certo, prachtig! De moeite waard om nog eens te gaan zien binnenkort, met het oog op de tentoonstelling!

  3. Wij gaan zeker kijken,fijn dat we het nu weten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *