Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Van Broadway naar het oude Rome

Tussen mijn Florentijnse belevenissen door bracht ik een zeer filmisch bezoek aan Rome. Begin september kan ik daarover alle details uit de doeken doen en vertellen over de bijzondere hoofdrolspeler, maar ik kan jullie vandaag wel alvast meenemen naar een deel van de set.

Want wie over film en Rome schrijft, kan niet anders dan een bezoek brengen aan de filmstudio’s van Cinecittà, de plek waar de Italiaanse cinema groot is geworden. Op een oppervlakte van ruim 400.000 vierkante meter zijn de meest legendarische films opgenomen: La dolce vita, Quo Vadis, Ben Hur, The English Patient, The Godfather part III, Gangs of New York en La vita è bella, om maar eens een paar kaskrakers te noemen.

De set van Gangs of New York is nog intact. Als bezoeker mag je onder leiding van een gids over het Broadway uit de negentiende eeuw wandelen en genieten van de gedetailleerde decors uit Scorseses film.

Maar het mooiste volgt daarna, want vanuit Broadway loop je regelrecht het oude Forum Romanum op, het middelpunt van de set van de BBC-serie Rome. Ongelooflijk indrukwekkend, met prachtig versierde zuilen, tempels, een triomfboog, een stuk Romeinse weg en, iets verderop, de woonhuizen van de hoofdrolspelers, met de kenmerkende fonteintjes ernaast.

Voor een liefhebber van het oude Rome en de gelijknamige serie een feest der herkenning, deze set. De gids wandelt veel te snel naar mijn zin al die bijzondere plekken voorbij, maar gelukkig heeft ze het niet in de gaten als ik wat achterblijf, zodat ik niet alleen zelf alles goed in me op kan nemen, maar ook voor jullie een heleboel foto’s heb kunnen maken van dit prachtig gestileerde oude Rome:

Rome – de serie
Wie de serie Rome nog niet heeft gezien, kan zich nog verheugen op een paar avonden vol prachtige beelden, spanning en intrige, liefde en verraad. Rome is een kroniek van het turbulente tijdperk dat de dood van een republiek inluidde en de geboorte van een keizerrijk aankondigde…

Rome – seizoen 1
Vierhonderd jaar na de stichting van de Republiek is Rome de rijkste stad ter wereld. Een metropool met één miljoen inwoners, een bruisend middelpunt van een rijk dat zich naar alle kanten uitstrekt. De principes van de jonge Republiek waren gedeelde macht en felle persoonlijke concurrentie, om te vermijden dat één man alle macht naar zich zou toetrekken. Nu blijken die fundamenten echter aangevreten door corruptie en uitspattingen. Wanneer ze na acht jaar oorlog terug thuiskomen, raken de soldaten Lucius Vorenus en Titus Pullo ongewild verwikkeld in de historische gebeurtenissen van het oude Rome.

Rome – seizoen 2
Julius Caesar is vermoord en een burgeroorlog bedreigt de Republiek. In de leegte die Caesar achterlaat, komen ego’s met elkaar in botsing en strijden verschillende kandidaten met elkaar om zijn plaats in te nemen. De meedogenloos ambitieuze Marcus Antonius probeert zijn macht te vergroten door in de gunst te komen bij Atia, maar krijgt het aan de stok met haar sluwe zoon Octavianus, die door Caesar in zijn testament is aangewezen als zijn enige echte zoon en erfgenaam. Samenzweerder Brutus zoekt naar manieren om weer in de gunst te komen bij het gewone volk, dat hem als moordenaar veroordeelt, terwijl zijn moeder Servilia haar eigen dodelijke complot smeedt. Intussen probeert Titus Pullo zijn vriend Lucius Vorenus uit de diepe depressie te halen waarin hij na een persoonlijke tragedie is beland. Opnieuw lijkt het erop dat het lot van deze twee zo verschillende soldaten onlosmakelijk is verbonden met het lot van Rome zelf.

Wie goed kijkt, herkent in elk geval al de straatstenen en een klein deel van de omgeving die op de dvd-hoes te zien zijn. Bijzonder leuk om daar nu zelf te hebben gestaan!

Geniet van onze puzzelboekjes!

2 reacties

  1. Hey, dit ziet er heel bekend uit! Ben er deze vakantie ook geweest, en manmanman, wat was de set van Rome voor deze classica een feestje! Had echt het gevoel om met een soort tijdmachine terug in de tijd te zijn gegaan, en ik was verbaasd dat ik er een beetje emotioneel van werd, haha!
    Er was toen overigens ontzettend veel lawaai, want productiepersoneel demonstreerde voor het behoud van hun baan. Alle postproductie wordt verplaatst naar het buitenland, en tja, wat gaat er dan met de filmstudio’s gebeuren? Vandaar dat Cinecittà ‘OKKUPATA’ (sic) was: BEZET!!! Hoop dat de studio’s open blijven!!

  2. Wij gaan zeker ‘Rome ‘ nog eens bekijken en een reden om een paar dagen Rome te boeken.
    En ik heb weer een leuk idee voor een presentatie in mijn boekhandel met als thema Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *