Download gratis de Ciao tutti app

Testament in de Sixtijnse Kapel

Als de kardinalen tijdens het conclaaf, dat dinsdag aanstaande in Rome van start gaat, een nieuwe paus kiezen, brengen ze het grootste deel van hun tijd door in de Sixtijnse Kapel. Onder toeziend oog van Michelangelo’s God die Adam zijn hand reikt wordt er gestemd.

Zouden de kardinalen tussen de stemrondes door nog oog hebben voor de schilderingen in de kapel en de schitterende details die daarop te zien zijn? Zouden ze net zo geraakt worden door de schilderingen als de schoonmakers die eind vorig jaar de Sixtijnse Kapel stukje voor stukje afstoften? Een van hen zei blij te zijn dat ze er zo dicht op moesten werken, omdat ze anders steeds zou worden afgeleid door de grootsheid van de schilderingen.

Elk stukje van de kapel is immers voorzien van meesterlijke kunstwerken. We schreven eerder al over Michelangelo’s plafond en zijn Laatste Oordeel op de achterwand, vandaag kijken we naar Het Testament en de Dood van Mozes van Luca Signorelli, dat op een van de zijwanden te zien is (klik op het plaatje voor een grotere afbeelding).

Mozes Signorelli

In het pas verschenen boekwerk De Bijbel van de kunst vertellen Chiara de Capoa en Stefano Zuffi wat Signorelli met verf en penseel heeft weergegeven:

‘Toen Mozes zijn einde voelde naderen, sprak hij eerst het volk toe en daarna riep hij Jozua en in tegenwoordigheid van heel Israël droeg hij zijn macht aan hem over en hij zei tegen hem: ‘Wees sterk en vol moed! U zult dit volk in het land brengen dat de Heer aan hun vaderen onder ede beloofd heeft: u zult hun dat land in bezit geven. De Heer gaat voor u uit. Hij zal met u zijn: hij laat u niet aan uw lot over en laat u niet in de steek. Wees dus niet bang of bevreesd.’

Vervolgens ging Mozes de berg Nebo tegenover Jericho op; daar liet de Heer hem het Beloofde Land zien dat hij niet meer zou betreden. Mozes stierf zoals de Heer dat bepaald had. Hij werd in een dal begraven, maar ‘tot vandaag weet niemand waar zijn graf ligt’.’

Mozes komt op Signorelli’s schilderij in verschillende gedaanten naar voren. Linksboven zien we Mozes op de grond liggen, te midden van enkele van zijn mensen, die dertig dagen zouden blijven treuren.

Mozes Signorelli detail

In het midden komt hij de berg Nebo af, nadat hij het Beloofde Land heeft gezien. Rechtsonder zit Mozes op een troon en leest hij zijn testament voor aan zijn volk. Voor hem staat de ark des verbonds met de tafelen der wet en een kruik met manna.

Nog veel meer kunstwerken met bijbelse verhalen in de hoofdrol vind je in De Bijbel van de kunst. Dit enorme boekwerk is niet alleen een uitvoerige kunstgids, maar biedt tegelijkertijd een leidraad waarmee je religieuze motieven leert herkennen en de betekenis van talloze bekende en minder bekende schilderijen kunt achterhalen. Onmisbaar voor liefhebbers van Italiaanse kunst!

De Bijbel van de kunst

De Bijbel van de kunst
Chiara de Capoa & Stefano Zuffi
vertaald door Murk Salverda & Patrick de Rynck
ISBN 9789461300898
€ 34,90
uitgeverij Ludion

Bestel De Bijbel van de kunst via deze link bij bol.com

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. krista carreel

    In welke mate de kardinalen onder de indruk zullen zijn van de meesterwerken in de Sixtijnse Kapel weet ik niet.
    Wel gaf paus Joh Paulus II in zijn testament de vraag mee dat de kardinalen alvorens te stemmen Michelangelo’s Laatste Oordeel zouden aanschouwen. Daarin komen de zielen van de overledenen samen om van van Christus te vernemen of ze al dan niet welkom zijn in het paradijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *