Download gratis de Ciao tutti app

Superstad Rome

Op de website History.co.uk vonden we een interessante infographic over de bijzondere uitvindingen die in Rome zijn gedaan, op het gebied van bijvoorbeeld watervoorziening, riolering, verwarming, post en gezondheidszorg.

Ancient-Supercity-Rome

Superstad
Via de informatie die in de infographic is verwerkt, zie je wat voor een superstad Rome in de oudheid al was. Niet alleen konden de Romeinen dankzij een zelf uitgevonden soort cement hoge appartementencomplexen bouwen (tot wel vijf verdiepingen hoog), het wonen in de stad was dankzij allerlei andere vernuftige uitvindingen ook nog eens zeer aangenaam. Er was een goed werkend systeem voor aan- en afvoer van water, met 1300 drinkfonteintjes en 144 openbare toiletten. Er waren 11 aquaducten, 850 private badhuizen en 11 openbare thermencomplexen, waarvan de grootste maar liefst 32 hectare groot was. En dan was er nog genoeg water over om af en toe het Colosseum onder water te zetten, voor het naspelen van een grote zeeslag.

De Cloaca Maxima zorgde juist voor de afvoer van het vervuilde water.  Daarnaast was er een redelijk goed functionerend stelsel voor een eerlijke verdeling van graan en andere levensmiddelen en er was – opvallend – niet alleen een goed werkend postsysteem maar ook een dagelijkse krant.

Stad van formaat
En dan hebben we het nog niet eens over de afmetingen van de gebouwen en voorzieningen. Het Pantheon was meer dan achttien eeuwen lang het grootste gebouw met een dakconstructie van beton ter wereld. Het Circus Maximus was de grootste arena ooit gebouwd, de Markten van Trajanus lange tijd het grootste winkelcentrum, met zo’n 150 winkels. Niet gek als je bedenkt dat de stad in 1 voor Christus zo’n 1 miljoen inwoners telde – het zou nog zo’n 1800 jaar duren voor een andere stad (Londen) dit aantal zou overtreffen.

bron: Rome – Ancient Supercity

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *