Download gratis de Ciao tutti app!

Sieb Posthuma’s kleurrijke Rome

Sinds de eerste aanblik, nu zo’n zestien jaar geleden, houden we van de kleuren van Rome. Het okergeel en terracotta van de huizen, de bijzondere kleur van de zon die schittert op het travertijn waar veel monumenten van gemaakt zijn, het ontluikende groen dat het voorjaar brengt in Villa Borghese, de herfstkleuren van de bomen langs de Tiber in het gouden oktoberlicht…

De stad is ervoor gemaakt om door kunstenaars te worden vastgelegd, in dat bijzondere kleurenpalet dat geen enkele andere stad karakteriseert. Warm, levendig, vibrerend bijna, zoals op een van de prenten die op Saskia’s bureau staat. Op de prent prijkt een stukje van La Casina delle Civette, het huis van de uilen, in warmrood vereeuwigd door Sieb Posthuma, die afgelopen zondag, op veel te jonge leeftijd, overleed.

Sieb-Posthuma-Kleuren-van-Rome4

Lieve, vrolijke, kleurrijke Sieb, die zoveel mensen – klein en groot – liet genieten van zijn illustraties. Van Rintje, van de kleine stoere Aadje Piraatje, die ‘geboren werd’ toen Saskia bij Gottmer Kinderboeken werkte, van de moddervette haan die boven in een groene linde zat en waarvoor Sieb in 2009 trots, blij en enthousiast een Gouden Penseel in ontvangst mocht nemen. De vrolijke blik van toen en het kleurrijke feest na afloop staan in schril contrast met het gevoel van leegte dat iedereen die hem heeft gekend nu voelt.

Verdriet, verbijstering, verslagenheid overheersen.

Maar we herdenken Sieb desondanks met kleur – met zijn eigen kleuren. Saskia dook deze week een paar keer opnieuw in Kleuren van Rome, met verhalen van Rosita Steenbeek die door Sieb op unieke wijze kleur hebben gekregen.

Sieb-Posthuma-Kleuren-van-Rome (1) Sieb-Posthuma-Kleuren-van-Rome (2) Sieb-Posthuma-Kleuren-van-Rome (3)illustraties: Sieb Posthuma

De door de maan verlichte Tiber, de rode pauselijke gewaden in de etalage van Gamarelli, de rode kat in galakostuum, de markt met oude prenten en de uil op het hek, ze zijn mooier dan ooit. Elke Romeliefhebber moet dit kleurrijke eerbetoon aan Rome in de kast hebben staan. Ook omdat het een prachtig eerbetoon is aan een kleurrijk kunstenaar die zelf helaas de kleur van het leven niet meer zag.

Lieve Sieb, rust zacht. Kleur de hemel boven Rome, boven ons allemaal, een beetje mooier.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *