Home » Reizen door Italië » Rome » Rome voor foodies: de Mercato di Campagna Amica
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rome voor foodies: de Mercato di Campagna Amica

Rome-Farmers-Market 5

Wie in Rome op de gebaande paden blijft, kan weleens flink teleurgesteld worden als het om de ‘Italiaanse keuken’ gaat. Hotdogverkopers op straat, ijssalons vol kunstmatige gelato, veel te dure pasta’s…

Natuurlijk is het wel degelijk mogelijk om lekker en voor een goede prijs te eten in Rome. Sterker nog, als je weet waar je moet zijn is Rome een culinaire hemel en een absoluut walhalla voor foodies. Eerder schreven we al over de vele geweldige adresjes in de wijken Testaccio en Monti, waar je voor redelijke prijzen heerlijk kunt eten.

Sinds Willemijns laatste bezoek aan de Eeuwige Stad kunnen we een nieuw adres toevoegen aan onze lijst met culi-favorieten in Rome. Helemaal biologisch verantwoord, goed betaalbaar en geweldig lekker.

Rome-Farmers-Market 1Rome-Farmers-Market 3

Het gaat om de Mercato di Campagna Amica, ook wel bekend als de Farmers Market. Je vindt deze overdekte markt aan de Via San Teodoro, op een steenworp afstand van het Circus Maximus. Iedere zaterdag en zondag kun je hier de hele dag (op zaterdag tot 18 uur, op zondag tot 17 uur) terecht voor het lekkerste van het land – het ommeland van Rome om precies te zijn.

Rome-Farmers-Market 9

Wij krijgen een speciale, smakelijke tour over de markt van foodies en Rome-kenners Gina en Eleonara van GT Food & Travel. Onder het genot van een cappuccino bij de ‘bar op de hoek’ luisteren we naar Gina, die met zichtbaar plezier vertelt over de historie van de markt.

De Mercato di Campagna Amica bevindt zich op de plek waar ooit de oude joodse vismarkt gehouden werd. De joodse gemeenschap in Rome had het niet gemakkelijk en de markt moet een nogal vieze, stinkende plek zijn geweest.

Toen Italië aan het einde van de negentiende eeuw verenigd werd, gingen eindelijk ook de muren van het zogenaamde joodse getto in Rome naar beneden. Hoewel de locatie decennialang als een soort vrije parkeerplek werd gebruikt, wordt er tegenwoordig weer markt gehouden.

Rome-Farmers-Market 4Rome-Farmers-Market 8

Eenmaal op de markt kijken we onze ogen uit: kramen vol verse groenten en fruit, vlees, kazen, vis, olijfolie, honing en talloze streekspecialiteiten. Wie op zoek is naar de authentieke smaak van Rome is hier op de goede plek. Alle koopwaar voldoet aan het ‘nulkilometer’-principe – de afstand van het land naar de marktkraam is zo klein mogelijk.

We kijken onze ogen vooral uit bij de enorme stapels artisjokken (een Romeinse specialiteit bij uitstek) en de geurige, typisch Romeinse porchetta, waar we gelukkig ook even van mogen proeven! Wandel, als je de markt bezoekt, zeker ook even de open binnenplaats op. Daar vind je niet alleen verse kruiden- en moestuintjes maar ook lange tafels, waaraan je je net gekochte broodje porchetta even rustig op kunt eten.

Rome-Farmers-Market 7Rome-Farmers-Market 6 Rome-Farmers-Market 10

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *