Inspiratie voor een Italiaanse kerst - cadeaus, delicatessen & wijn

Rome geeft geheimen prijs

Het lijkt wel of de Romeinen de afgelopen tijd een ware ontdekkingstocht door hun eigen stad hebben afgelegd. Er wordt de ene na de andere spectaculaire ontdekking gedaan, die de oudheid weer een stapje dichterbij brengen. Ook worden grote restauratieprojecten, die vaak jaren duurden, afgerond, waardoor we opnieuw kunnen genieten van schitterende kunstwerken.

Ciao tutti zette vier bijzondere projecten op een rijtje, waarvoor we stuk voor stuk snel naar de Eeuwige Stad willen reizen om ze met eigen ogen te kunnen zien.

Fresco’s in het Colosseum
Het bekendste bouwwerk van Rome blijkt eeuwenlang een van de grootste geheimen te hebben verborgen. Tijdens de restauratie van een stukje galerij op de derde verdieping werd namelijk ontdekt dat de muren hier bedekt waren met schitterende fresco’s. Het onderwerp lijkt, zoals je op deze plek wel mag verwachten, een eerbetoon aan de gladiatoren die zich in de ring van het amfitheater durfden te wagen. De galerij met de kleurrijke fresco’s wordt waarschijnlijk nog dit voorjaar opengesteld voor publiek.

Rafaëls Heliodorus
Eerder al zagen we dat Michelangelo’s fresco’s in de Sixtijnse Kapel waren schoongemaakt en nu zijn ook Rafaëls fresco’s in de zogenaamde Stanza di Eliodoro (Kamer van Heliodorus) in de Vaticaanse Musea volledig gerestaureerd.

Rafaël beschilderde de muren in deze kamer tussen 1511 en 1514. De stanza dankt haar naam aan een van de schilderingen: de verdrijving van Heliodorus uit de tempel. Deze Heliodorus werd eropuit gestuurd om de schatten uit de joodse tempel te ontvreemden. Terwijl de hogepriester bidt om het onheil af te wenden, wordt Heliodorus door een ruiter en een aantal engelen uit de tempel verdreven. Dit alles onder toeziend oog van paus Julius II, de figuur met baard en rode must die vanuit de draagstoel aan de linkerzijde toekijkt.

Athenaeum van Hadrianus
Graven in Rome kan bijna niet zonder op een aantal ontdekkingen te stuiten. De werkzaamheden aan metrolijn C, die onder andere onder het Piazza Venezia door zou moeten rijden, worden al lange tijd vertraagd door de archeologische opgravingen die eerst moeten worden afgerond.

Vorige week onthulden de onderzoekers dat ze vermoeden dat ze het Athenaeum van Hadrianus hebben gevonden, dat de keizer in 123 voor Christus liet bouwen als ontmoetingsplek voor dichters, en filosofen. Of dat echt zo is? Ik heb er natuurlijk geen verstand van, maar sceptici vinden het wat voorbarig om aan de hand van het blootleggen van een enorme muur meteen deze conclusie te trekken. Laten we hopen dat de muren snel iets van hun geschiedenis prijsgeven…

Bijzondere beelden
Even buiten Rome, in de buurt van Ciampino, stuitten archeologen op bijzondere beelden. Bij de voormalige villa van Marcus Valerius Messala Corvinus, mecenas van onder anderen Ovidius, werden zeven (delen van) beelden gevonden. De beelden zouden meer dan twee meter hoog zijn geweest en aan de rand van Messala’s zwembad hebben gestaan. Volgens de onderzoekers zijn de beelden waarschijnlijk door een aardbeving in het zwembad gevallen, waar ze zo’n 2000 jaar hebben gelegen.

Inmiddels zijn Niobe en haar kinderen, de Niobiden, die door Ovidius werden bezongen in zijn Metamorfosen, uitgegraven en wordt hun geschiedenis stukje voor stukje blootgelegd.

Geniet van onze puzzelboekjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *