Ga op pad met onze City Walks!

Rennen door Rome

Hardlopen kan bijna nergens beter dan in Rome. Het groen van Villa Borghese, de oevers van de Tiber, de voormalige renbaan van het Circus Maximus… de omgeving maakt dat je al snel veel meer kilometer loopt dan je van plan was. Zeker op een vroege zondagochtend, als de stad nog moet ontwaken, is er niets heerlijkers dan je longen al hardlopend te vullen met Romeinse lucht. Het Capitool, het Forum, het Colosseum… alles staat er nog verstild bij, omgeven door een sfeer van belofte.

Afgelopen dagen groette ik ’s ochtends opvallend meer collega-lopers. Sommige hardlopers zwoegden met een plattegrond in de hand langs het Colosseum en keken met een vertwijfelde blik naar de straat heuvelopwaarts. Tja, wie in Rome loopt ontkomt niet aan een van de zeven heuvelen. Bij mij is de Aventijn favoriet, met boven als beloning de schitterende Sinaasappeltuin (Giardino degli Aranci), waar het goed uitblazen is en waar – niet onbelangrijk – lekker fris water uit een van de vele drinkfonteintjes stroomt.

Terwijl ik daar gisterochtend mijn dorst leste, vroeg een groepje hardlopers (Amerikanen te oordelen naar hun accent) me de weg naar het Circus Maximus. Ik besloot een stukje met hen mee te lopen en vroeg onderweg wat ze hier in de stad deden. Ze waren hier, zo vertelde de koploper trots, om volgende week de marathon te lopen. Vandaar dat ze nog even flink aan het oefenen waren.

Plotseling snapte ik de enorme aanwas aan hardlopers die ik afgelopen week dagelijks had gesignaleerd. Natuurlijk, precies over een week is Rome het decor van een van de meest bijzondere hardloopevenementen. Inmiddels hadden we het Circus Maximus bereikt en nam ik afscheid van de Amerikanen. Ik wenste ze veel succes en beloofde hen zondag aan te komen moedigen. Ze waren verbaasd dat ik zelf niet mee zou lopen, maar die afstand is nog niet aan mij besteed. Een kleine tien kilometer door de Eeuwige Stad is op dit moment het maximaal haalbare, en bovendien geniet ik meer van het decor als er geen massa andere lopers tussen mij en het Colosseum staat.

Op weg naar huis houd ik nog even halt bij mijn favoriete koffiebarretje. Het is niet zo elegant om bezweet van het hardlopen aan de bar te hangen, maar aangezien het op dit vroege tijdstip nog niet zo druk is, besluit ik me daar vandaag niets van aan te trekken. De barman knipoogt en vraagt of ik voor de marathon aan het trainen ben. Als ik hem vertel dat ik regelmatig hardloop zonder specifiek de marathon voor ogen te hebben, vindt hij dat maar niks. Tegenover al dat ‘zwoegen’ zoals hij het noemt, zou ik toch op zijn minst een poging een medaille binnen te halen moeten stellen… Hij trekt de krant naar zich toe en laat zien hoe mooi de medaille van dit jaar wel niet is.

Ik beloof hem eens na te denken over de marathon van 2013. Hij haalt ietwat misnoegd zijn schouders op. ‘Maar dan word je niet gefilmd,’ mompelt hij. ‘Gefilmd?’ vraag ik nieuwsgierig. Hij knikt, en vertelt met zichtbare trots dat de marathon van dit jaar vastgelegd gaat worden op het witte doek.

Een Amerikaanse filmproducent gaat een film uitbrengen waarin een glansrol is weggelegd voor de marathon van Rome. De werktitel, Spirit of the Marathon II – Rome, duidt aan dat er eerder al een deel 1 is gemaakt, en wel in Chicago. Deze film was zo’n succes in de Verenigde Staten (zowel qua aantal bezoekers als qua filmprijzen), dat de producent graag een opvolger wilde maken. Vanwege het decor is gekozen voor de marathon van Rome. Want waar loop je langs zo’n groot aantal schitterende bouwwerken? Waar start je met het Colosseum als ruggensteun?

Wie kans wil maken op een bijrol, kan natuurlijk altijd even gaan kijken. Hieronder de route die de lopers afleggen, zodat je een strategische plek uit kunt zoeken:

SigthJogging
Voor iedereen die Rome ook graag al hardlopend wil verkennen, maar de stad niet zo goed kent, heb ik tot slot nog een leuke tip: SightJogging. Onder leiding van een gids kom je joggend langs verschillende bezienswaardigheden, van het Colosseum tot de Engelenburcht, of van de Sint Pieter tot de Trevifontein. Ook een tocht door een van de vele parken die de stad rijk is, behoort tot de mogelijkheden.

Samen met een trainer ga je (alleen, met een paar vrienden of in een klein groepje) op pad en verken je – afhankelijk van je conditie en wensen – een deel van de stad. Uiteraard kun je tijdens je bezoek aan de Eeuwige Stad eenmalig een rondje joggen, maar ook elke dag trainen behoort tot de mogelijkheden. Meer informatie over deze bijzondere manier van Rome zien vind je op de website van SightJogging Rome. Hier vind je ook alle routes die je kunt afleggen en lees je hoe je moet reserveren. Veel loopplezier alvast!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

5 reacties

 1. Met veel plezier lees ik dagelijks je blog, dankjewel. Ik was net aan het overwegen of ik mijn hardloopschoenen in de koffer mee zou nemen naar Rome volgende week, maar je verhaal van vandaag gaf de doorslag. En zo weet ik ook meteen dat ik zondag omsingeld ben door een marathon, die ik zelf in de toekomst ook nog eens hoop te lopen. Maar voorlopig hou ik het ook nog even op 10 km.

 2. Ze zeggen dat de marathon van Rome relatief zwaar is doordat de weg is geplaveid met keitjes. Hoe schat jij dat in???

 3. Ciao Rene,
  voor zover ik dat kan inschatten (heb de marathon van Rome nooit gelopen, maar ken de route) valt dat wel mee, en zijn veel stukken gewoon bestraat. Misschien dat het om je heen kijken naar al dat moois echter wel vertragend werkt…

 4. Hoi Saskia,

  Zojuist je boek besteld, het ziet er prachtig uit, je mag met recht erg trots zijn met het resultaat.
  Proficiat !!
  Geniet ervan !!

  groetjes Gerard en Mieke

 5. Zoals altijd geeft jouw blog mij zin om meteen mijn valies te pakken en te vertrekken, nu heb je me zelfs zin gegeven om te gaan hardlopen…Dus heb ik mijn vriendje voorgesteld om samen sportief te worden en volgend jaar mee te doen..wat als we nu eens samen met jouw fans een loopgroepje oprichten en afspreken elkaar volgend jaar in Rome te zien met loopschoentjes aan. En na de wedstrijd gaan we met zijn allen naar jouw favoriete bar voor een prosecco. het boek ga ik zeker bestellen, ik zie het deze zomer al pronken in onze B&B

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *