Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Rembrandt voor het eerst in het Vaticaan

Een protestant die een warm welkom krijgt in het Vaticaan, op zo’n honderd meter van Michelangelo’s schepping in de Sixtijnse Kapel… Het kan verkeren! Sinds eind november is een aantal prachtige werken van onze Nederlandse Rembrandt te bewonderen in de Vaticaanse Musea, tijdens de tentoonstelling Rembrandt in het Vaticaan: beelden tussen hemel en aarde (die nog tot 27 februari 2017 te zien is).

rembrandt-vaticaanse-musea-rome

De kleine maar zeer fijne expositie bestaat grotendeels uit etsen die het Vaticaan in bruikleen heeft van het Zweedse Zorn Museum. De Zweedse kunstenaar Anders Zorn was een fervent verzamelaar van Rembrandts gravures.

In totaal zijn er 53 etsen te zien, waarvan een groot deel verhalen uit het Oude en het Nieuwe Testament vertelt. Je ziet onder meer Adam en Eva, Abraham en Isaac, Jezus in de tempel, de barmhartige Samaritaan, de opwekking van Lazarus en Jezus’ kruisiging.

rembrandt-vaticaanse-musea-rome-adam-eva

De 53 etsen zijn een selectie van Zorns totale collectie, die bestaat uit maar liefst 169 etsen. Naast Bijbelse taferelen zie je ook de onderlaag van de samenleving, die door Rembrandt zo precies en zo menselijk is vereeuwigd: van armen tot kooplieden, van bedelaars tot ambachtslui.

Een van de topstukken is geen ets, maar Tronie van een oude man met tulband, een schilderij dat deel uitmaakt van de privécollectie van Nederlanders George en Ilone Kremer. De Kremers leenden ook twee etsplaten van Rembrandt uit aan het Vaticaan.

rembrandt-vaticaanse-musea-rome-man-tulband

Antonio Paolucci, de directeur van de Vaticaanse Musea, is maar wat blij dat hij Rembrandts virtuoze werk mag verwelkomen: ‘Le stampe di Rembrandt bisogna guardarle da vicino, guardarle con la lente di ingrandimento. E allora uno capisce tutto: capisce che Rembrandt van Rijn è prodigiosamente grande! Nessuno come lui ha saputo entrare nel cuore delle cose: si tratti del volto di un personaggio; si tratti di un albero, che freme nel vento della pianura; si tratti del corpo di una donna; si tratti di una comunità di fedeli, che pregano nella sinagoga o in una chiesa.

Nessun pittore della realtà è stato grande come Rembrandt van Rijn ed è soprattutto grande nelle sue incisioni. Uno deve andare lì, guardarle – ripeto – con la lente di ingrandimento e capisce la prodigiosa tecnica di Rembrandt e la sua capacità di rappresentare tutto il mondo visibile, anche nei sui dettagli apparentemente infinitesimali. Questa è la grandezza di Rembrandt.’

rembrandt-vaticaanse-musea-rome-zelfportret

Oftewel: ‘De etsen van Rembrandt moet je van heel dichtbij bekijken, eigenlijk zelfs met een loep. Pas dan begrijp je alles: dan begrijp je dat Rembrandt van Rijn een fenomenaal kunstenaar is! Niemand heeft zoals hij binnen weten te treden in het hart der dingen, of het nu gaat om het gezicht van een persoon of om een boom die buigt in de wind die over de vlakte raast, of het nu gaat om het lichaam van een vrouw of om een groep gelovigen die bidt in de synagoge of een kerk.

Geen enkele andere schilder was zo groot als Rembrandt van Rijn en hij is vooral een genie op het gebied van etsen. Je moet zijn etsen echt met eigen ogen zien, zoals ik al zei, met een loep liefst, om de grootse techniek van Rembrandt en zijn vaardigheid om alles tot in het kleinste detail vast te leggen te begrijpen. De details die hij schildert zijn oneindig klein, maar zó levendig…. Dat is de grootsheid van Rembrandt.’

Het is voor het eerst dat werken van Rembrandt te zien zijn in de Vaticaanse Musea, dus grijp deze kans als je in december, januari of februari in Rome bent!

rembrandt-vaticaanse-musea-rome-kruisiging

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *