Home » Reizen door Italië » Rome » Picknicktour in Trastevere
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Picknicktour in Trastevere

Nu ook in Rome de eerste rokjesdag is gearriveerd en de temperatuur heerlijk zonnebrilbestendig is, kan er weer buiten gegeten worden. Je kunt natuurlijk plaatsnemen op een van de vele terrasjes, maar nóg leuker is het om een gevarieerde picknick samen te stellen en neer te strijken in een van de vele parken die Rome rijk is.

Weet je niet precies waar je moet zijn om de lekkerste ingrediënten voor je picknickmand te kopen? Geen nood, we hebben wat tips voor je, voor een mand vol lekkers én een fijne picknickplek!

Saskia: ‘Willemijn en ik logeren in een appartement net achter Piazza Navona. We gaan ’s ochtends al vroeg op pad, om in alle leegte en schoonheid van dit grootse plein te genieten. Langzaam slenteren we richting het voormalige getto, waar we bij Bar Le Tartarughe (‘de schildpadjes’) aan het Piazza Mattei cappuccino’s en cornetti bestellen. Ook hier is het nog rustig, het enige geluid komt van het water van de Schildpaddenfontein.

Van daaruit lopen we naar de verzamelplaats, het Tibereiland. Als we langs het ziekenhuis lopen dat zich op dit eiland in de Tiber bevindt, hebben we geluk: de deur staat halfopen. Dat is vrij zeldzaam, we zijn hier allebei honderden keren voorbijgelopen, maar de deur was altijd hermetisch afgesloten. Ons hart maakt een klein sprongetje van geluk: zullen we even naar binnen?

We kijken elkaar aan en glippen door de deur naar binnen. Daar wacht een prachtige binnenplaats die dienst doet als wachtkamer. Een groot deel van het eiland is namelijk al sinds de zestiende eeuw een ziekenhuis.

Een verpleegster staat geconcentreerd te bellen, onder een afbeelding van Madonna zitten patiënten geduldig te wachten. Het doet me denken aan het chiostro, de kloostergang, van het ziekenhuis in Trastevere, waar zelfs een kleine bar zit waar je een kopje koffie kunt drinken (in deze blog lees je meer over dit bijzondere plekje in Trastevere).

We wandelen even rond de binnenplaats en maken kennis met de schildpadjes in de vijver, een beeld van Padre Pio en de in steen vereeuwigde Fatebenefratelli op de muur. Wat een pareltje gaat er achter die normaal gesproken gesloten deur schuil…

Eenmaal weer buiten deze kleine cortile, binnenplaats, gaat de deur stevig achter ons dicht. We nemen nog een snelle espresso bij Tiberino, een van de culinaire adresjes op het Tibereiland, en wandelen dan naar de Colonna di PIo IX, midden op het pleintje, waar Rosalie en Liselotte al op ons staan te wachten, gewapend met een grote picknickmand.

We wandelen eerst nog even naar beneden, dicht bij het vlug voortstromende water. Wat een fascinerende geschiedenis kent dit kleine eiland in de Tiber, dat slechts tweehonderdzeventig meter lang is en zelfs op het breedste punt nog geen zeventig meter breed.

Volgens de overlevering is het Tibereiland ontstaan op de plek waar de Romeinen het lijk van de door hen vermoorde koning Tarquinius Superbus, de laatste koning van Rome, in 509 voor Christus in de Tiber hadden gegooid.

Al zeggen andere bronnen dat de Romeinen tijdens de opstand tegen hun koning niet Tarquinius zelf in het water gooiden, maar de graanoogst die afkomstig was van de koninklijke akkers. Hoe het ook zij, Tarquinius zou volgens de legende dus in elk geval betrokken zijn geweest bij de vroege ontstaansgeschiedenis van het eiland.

Qua vorm lijkt het eiland op een schip, hetgeen verklaard wordt door een andere legende. Volgens dit verhaal heerste er ooit een epidemie in Rome. De Romeinen riepen Asclepius, de god van de geneeskunde, te hulp. In de gedaante van een slang werd de god uit Griekenland met een schip naar Rome gebracht, waar hij het eiland op kronkelde.

Als herinnering aan deze gebeurtenis gaven de Romeinen het eiland de vorm van een schip en bekleedden het met platen travertijn. Zo laag bij het water zie je de scheepsvorm het best. Ook ontdekken we hier nog een esculaap.

Vanaf het eiland heb je ook mooi zicht op de oudste stenen brug van Rome, de Ponte Rotto, die gebouwd werd in de tweede eeuw voor Christus. Deze ‘Kapotte Brug’ verbond de Tiberoevers ten zuiden van het eiland met elkaar.

Na een rondje over het eiland nemen we de Ponte Cestio en duiken we de sfeervolle straatjes van Trastevere in om inkopen te doen: vers gebakken focaccia, olijven, verse pesto en pecorino romano verdwijnen in onze picknickmand.

Er is ook tijd voor een culturele tussenstop, bij de altijd prachtige Santa Cecilia. Bij Biscottificio Innocenti halen we hartige crackertjes en zoete crostate, nog warm van de oven.

We krijgen stiekem best al trek van het bijeensprokkelen van al dat lekkers. Gelukkig is een plek om je honger te stillen nooit ver weg. We eten alvast een ijsje bij Fonte della Salute. Een aanrader!

Op de markt op het Piazza San Cosimato (waar we een foto nemen van deze suikerzakjes en van de barista’s spontaan een hele voorraad krijgen) laden we de steeds voller wordende picknickmand vol met vers fruit en tomaten. Na een laatste stop bij een kleine wijnwinkel en een snelle espresso aan de bar wagen we ons aan de beklimming van de Scalea del Tamburino.

De bestemming is Villa Sciarra, een prachtig park aan de rand van Trastevere, waar we ons picknickkleed uitspreiden en alle lekkers dat we hebben verzameld uitstallen. Iedereen vindt een plekje en de lekkernijen gaan rond.

Als de wijn op is en de laatste kruimels van de crostate aan de vogels zijn gevoerd, sluiten we even onze ogen voor een korte siësta. Daarna wandelen we terug naar Piazza San Calisto in Trastevere, voor een espresso bij Bar San Calisto als afsluiting van een heerlijke picknicktour in Trastevere, een stukje Rome dat ons altijd weer weet te verrassen.

Op de terugweg wandelen we weer over het Tibereiland, met een hermetisch gesloten deur. Willemijn en ik kijken elkaar glimlachend aan. Rome heeft ons weer een van haar vele geheimen onthuld en nu we weten wat er achter deze deur schuilgaat, zullen we voortaan met een bijzondere herinnering aan deze dichte deur voorbij wandelen.’

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *