Home » Reizen door Italië » Rome » Op de set van de Borgia’s
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Op de set van de Borgia’s

Al wandelend door Cinecittà belandden we midden op de set van het tweede seizoen van The Borgia’s, de populaire serie waarvan het eerste seizoen op dit moment ook op de Nederlandse televisie wordt uitgezonden. De set, die door de gids Firenze Antica wordt genoemd, ligt er tijdens ons bezoek op zaterdag verlaten bij, maar doordeweeks waan je je hier een paar eeuwen terug in de tijd. In het jaar 1494 om precies te zijn, waarbij je niet gek op moet kijken als je Cesare Borgia, Michelangelo, Da Vinci of Machiavelli tegen het lijf loopt.

De gids verzamelt ons voor de façade van de Santa Maria Novella (die overigens ook wel eens dienst doet als de façade van de Basilica di San Francesco in Assisi) en loodst ons door het oude Florence, met onder andere de houten stellage waar Savonarola in de serie aan zijn einde komt.

Aan de overkant trekt een klein balkon de aandacht. Het blijkt af en toe dienst te doen als onopmerkelijk Florentijns balkon, maar vaker te schitteren als het beroemde balkon uit Romeo en Julia.

Die setbouwers zijn creatief, zo met Florence, Assisi en Verona op één plek. Secuur zijn ze ook, want de gebouwen zijn tot in de kleinste details nagemaakt. Bijzonder om te merken dat je je na een aantal minuten op de set echt even terug in de tijd waant.

Wie niet zomaar de set van The Borgia’s op kan wandelen, kan gelukkig ook in Nederland genieten van de spectaculaire belevenissen van deze familie. Naast de uitzendingen op zaterdagavond (Nederland 2) is er een dvd-box van de serie verkrijgbaar én een boek, geschreven door Tom Fontana, die eveneens het script voor de serie schreef.

De Borgia’s – het boek
Het was het tijdperk van Da Vinci en Michelangelo, van creativiteit en ongeëvenaarde intellectuele prestaties. Maar het was ook het tijdperk van Machiavelli, van welig tierende onwettigheid. In het hart van die wereld bevond zich het Vaticaan, de scherprechter bij conflicten tussen koningen en keizers.

In het centrum van het Vaticaan stond een man wiens verlangen naar macht hem aanzette om te streven naar de ultieme prijs, de Heilige Stoel van Rome. Hij was de man wiens naam synoniem zou komen te staan voor meedogenloosheid en wiens heerschappij als paus herinnerd zou worden als het meest beruchte hoofdstuk uit de geschiedenis van de Katholieke Kerk: Rodrigo Borgia.

Zijn vier kinderen – Juan, de oudste, een trots, lui, gewetenloos seksueel roofdier, Cesare, een jongeman die in tweestrijd is tussen het geloof dat niet zijn roeping is en zijn donkere, gewelddadige inborst, Lucrezia, een jonge dame die ontdekt welke geheime krachten de vrouwelijke seksualiteit in zich heeft, en Goffredo, een onschuldig kind dat opgroeit in een familie die wordt verscheurd door conflicten – zouden Rodrigo voor een uitdaging stellen die niet onderdeed voor de politieke manoeuvres van zijn politieke en religieuze rivalen.

De Borgia’s is een broeinest van intrige, geweld, moord, lust, politiek, geloof, incest, verraad en verlossing, een verhaal dat even fascinerend en verhelderend is als het tijdperk waarin het zich afspeelt.

De Borgia’s
Tom Fontana
ISBN 9789045201863
€ 17,95
Karakter Uitgevers

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Leuk stukje, maar hier lopen twee series door elkaar. De serie The Borgias is de serie waarvan op dit moment het eerste seizoen door de AVRO wordt uitgezonden, met Jeremy Irons als paus Alexander VI. Het tweede seizoen van deze serie is inmiddels al uitgezonden in Amerika. De serie is van de hand van Neil Jordan.
    Daarnaast is er nóg een serie over de Borgias en die serie heet Borgia, gemaakt door Tom Fontana, met John Doman als Alexander VI. Van die serie wordt op dit moment het tweede seizoen opgenomen en wanneer die serie op tv te zien zal zijn is nog onbekend. Het genoemde (en afgebeelde) is van Tom Fontana en heeft dus betrekking op de serie Borgia. Daarvan is het eerste seizoen overigens te koop op dvd (in een Nederlandse editie met ondertitels). De serie The Borgias (om het verwarrend te maken) is in Nederland nog niet op dvd.

  2. Dank Andre, dat had ik van onze gids niet begrepen – maar zoals ik al schreef bleven we ook vaak een beetje verder achter om foto’s te kunnen maken. Goed om dit nu te weten, en uit te kijken naar de twee seizoenen van Fontana op televisie, waar deze schitterende set een rol in speelt. Ik zag overigens ook dat in deze serie (die van Fontana) Savonarola door paus Alexander VI zelf wordt veroordeeld, iets wat volgens de geschiedenisboeken niet klopt maar ongetwijfeld in de serie een prachtige scene oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *