Home » Reizen door Italië » Rome » Michelangelo’s pizza in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Michelangelo’s pizza in Rome

Nu de dagen steeds korter worden, de zon zich bijna niet meer laat zien en het eerste strooizout alweer op straat is beland, krijg ik elke dag steeds meer heimwee. Ik verlang naar de warmte van de zon, naar de strakblauwe lucht die zo prachtig afsteekt tegen de Romeinse daken, naar ijsjes, lemon soda en Aperol Spritz. Ik kijk reikhalzend uit naar het voorjaar in Rome, naar de zonsondergang vanaf de Pincio, naar pizza eten uit het vuistje…

Wat zou ik graag door Rome dwalen, verhalen willen opduikelen, lokale recepten willen uitproberen en jullie daar dan uitgebreid verslag van doen… Want wat ligt er voor lekkers in Rome voor lekkers op ons te wachten…

De Michelangelo van de pizza
Wat zou ik graag in de leer gaan bij Gabriele Bonci, de ‘Michelangelo van de pizza’. Gabriele maakt namelijk de beste pizza die ik ooit heb geproefd. Als je zijn grote handen ziet, vraag je je wellicht af of hij daar zoiets delicaats mee kan maken als een dunne pizzabodem, maar als je zijn pizza eenmaal hebt geproefd, weet je dat deze man kan toveren met deeg – en met de ingrediënten waarmee hij de pizza belegt. Wat denken jullie bijvoorbeeld van pizza met geitenkaas en courgette, of van pizza met aardappel en mortadella?

Maar ook zonder beleg beland je al na één hap in de zevende hemel. Het geheim? Gabriele is er heel open over: hij gebruikt alleen de allerbeste ingrediënten, meel dat de oude Romeinen al gebruikten (en geen, ik citeer, ‘instant-shit’) en bijzondere smaken die hij goddelijk weet te combineren met de smaak van zijn pizzadeeg. En, niet onbelangrijk, geduld, oefening en veel liefde.

Ook zijn eerste pizza’s mislukten of smaakten nergens naar. Maar de aanhouder wint, zo weet Gabriele. Honderden pizzabodems gingen er door zijn handen, voor hij echt tevreden was met het resultaat en hij de deuren van zijn Pizzarium opende voor het publiek – dat overigens grotendeels bestaat uit Romeinen, de beste aanbeveling die je in Rome maar kunt krijgen.

Gabrieles pizzaparadijs
Zijn pizzaparadijs bevindt zich op slechts een steenworp afstand van Michelangelo’s schilderingen in de Sixtijnse Kapel, aan de Via della Meloria 43. Hier geeft Gabriele ook workshops, waarbij hij je de basisprincipes van het pizza bakken bijbrengt. Mocht ik in het voorjaar de kans krijgen, dan ga ik zeker in de leer bij deze maestro.

Nog meer lekkers uit de oven
Wat ik dan zeker ook ga doen, is een kijkje nemen in zijn net geopende panificio, bakkerij. Hier verkoopt hij allerlei deegheerlijkheden als brood, crostata, croissantjes en koekjes. Allemaal – uiteraard – gemaakt van biologisch meel, volgens dezelfde strenge eisen die Gabriele aan zijn pizza’s stelt. Volgens een Romeinse vriend kun je gewoonweg niet voorbijlopen zonder even binnen te wippen en een stukje brood of een koekje te proeven.

Ben je binnenkort in Rome, ga dan alvast kijken – en proeven! Je vindt Gabrieles panificio aan de Via Trionfale 36 (in de wijk Prati). Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Zelf pizza bakken? Je vindt tal van pizzarecepten in het receptenboek van Tante Fanny, bekend van het verse, kant-en-klare pizzadeeg waarmee je in een handomdraai een pizza op tafel tovert. Supersnel en superlekker!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Ik heb eigenlijk maar één grote droom…en dat roep ik al jaren…”IK ZOU Z O GRAAG 1 MAAND IN ROME WILLEN WONEN ” echt wonen, leven , beleven. Zonder man-familie-. Met iemand die redelijk goed italiaans spreekt een maand – ROME beleven – voelen – ruiken . Wat kan ik nog meer zeggen. Het is mijn grote DROOM ! ! !

  2. Ik zou ook wel een workshop bij hem willen doen! Lijkt me fantastisch!
    Maar komop, dit mooie artikel afsluiten met als tip het receptenboek van tante fanny?! Geef dan een recept voor goed pizzadeeg en niets kant en klaars. Niks ten nadele van Tante Fanny producten want die zijn prima maar het past niet bij dit artikel….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *