Home » Reizen door Italië » Rome » Het Colosseum in de winter
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Het Colosseum in de winter

Na dat heerlijke pizzarecept uit Home Made Winter van gisteren blijven we vandaag nog even in winterse sferen. In de net verschenen reisbijbel 1000 ultieme reizen om zelf te beleven is reis 197 namelijk gereserveerd voor het Colosseum:

‘Een herkenbaarder architectonisch beeld dan het Colosseum bestaat bijna niet. Het bouwwerk staat afgebeeld op Olympische medailles en op de Italiaanse munt van 5 eurocent, en heeft als voorbeeld gediend voor veel stadions en arena’s. Het Nederlandse woord ‘arena’ is afgeleid van het Latijnse woord voor het zand dat het bloed van de onfortuinlijke gladiatoren en de vele dieren die hier het leven lieten moest absorberen.

Voor regisseur Ridley Scott was het niet groot genoeg toen hij de film Gladiator (met in de hoofdrol Russell Crow) opnam, en dus besloot hij op Malta een grotere replica te bouwen. Maar voor de rest van de wereld voldoet het bouwsel aardig als herinnering aan de unieke wreedheid van de Romeinse wereld met haar gladiatorengevechten en het ritueel afslachten van exotische dieren, met duizenden tegelijk.

De meest bloeddorstige keizer die hier zijn duim opstak, was misschien wel Trajanus: voor de spelen die hij in 108-109 na Christus hield, waren 10.000 gladiatoren nodig en werden 11.000 dieren gedood. Dergelijke bloedbaden mogen dan uit de mode zijn, onze fascinatie voor gigantische bouwwerken is er niet minder om geworden. De Romeinen stonden toch al niet bekend om hun subtiele bouwsels, maar dit is verreweg het grootste dat ze hebben gemaakt. Bovendien is het heel slim gebouwd: de 60.000 toeschouwers konden binnen 20 minuten buiten staan.

Tegenwoordig is het een soort Disneyland, met lange wachtrijen en gladiatoren voor het onvermijdelijke kiekje. Bezoek het Colosseum daarom buiten het seizoen, bij voorkeur op een doordeweekse dag en zodra de poorten ’s morgens opengaan en er nog niemand is. Een sombere januaridag is misschien wat minder aantrekkelijk dan een zonnige dag in de lente of de zomer, maar een wandeling door de gangen van het Colosseum en het uitzicht over de arena geeft je niettemin een goede indruk van de moeder aller stadions.’

Het is zeker waar dat het Colosseum zonder toeristen, en dus ook met minder nep-gladiatoren die je voor elke foto willen laten betalen, veel authentieker oogt. Wil je toch tijdens de lente of de zomer het Colosseum bezoeken, dan heb je hopelijk iets aan de volgende tips – zo vermijd je in elk geval de lange rij!

*koop een ticket online voor je naar Rome afreist, zodat je je bij een aparte kassa kunt melden en op de geboekte tijd naar binnen kunt. Vooraf online boeken kan via deze link.

*koop een Roma Pass, waarmee je een aantal Romeinse musea en monumenten gratis kunt bezoeken, en de rest met korting. Als je in het bezit van deze pas bent, sluit je in een andere (meestal veel kortere) rij aan en sta je binnen de kortste keren in de arena. Het is dan wel aan te raden om het Colosseum als eerste te bezoeken, want voor de korting moet je soms alsnog lang in de rij. Nog makkelijker: ook deze Roma-pass kun je van tevoren online bestellen, via deze link.

*koop een combikaartje bij het Forum Romanum of – nog rustiger – op de Palatijn. Het toegangskaartje voor het Colosseum geeft ook toegang tot deze twee sites (en andersom natuurlijk), dus als je dit kaartje op de minst drukke plek koopt, bespaar je je zelf flink wat wachttijd, die je in Rome op heel wat aangenamere manieren kunt besteden!

Mocht je toch in de lange rij wachtenden belanden, zorg dan in elk geval dat je het boek waar deze winterse tip in te lezen stond bij je hebt. Met de 1000 reistips (voor over de hele wereld maar uiteraard zijn Rome en Italië goed vertegenwoordigd) kom je de tijd wel door!

1000 ultieme reizen om zelf te beleven | Rough Guides | ISBN 9789000302284 | € 25,00

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *