Home » Reizen door Italië » Rome » Herfst in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Herfst in Rome

De herfst en ik, wij zijn geen vrienden. In Nederland althans, waar dit seizoen gepaard gaat met veel wind (brrr….), onvoorspelbare hoosbuien die je als weerloze fietser drijfnat laten aankomen en met het einde van verse aardbeien, wilde perziken en avonden op het terras.

In Rome ben ik daarentegen dol op de herfst. De lucht is na de droge, zinderende zomer knisperend fris, met een (meestal) stralende zon. En hoewel je ’s avonds wel een dik vest nodig hebt, kun je overdag nog heerlijk in de warmte van die zon op het terras zitten en een ijskoffie bestellen.

Maar er is meer heerlijks te zien in de Romeinse herfst! Los van het culturele aanbod in de stad, dat elk jaar weer anders is, vandaag een all time favourite herfst tip 5:

1 Het minst tastbaar, maar het allermooist: Rome in herfstlicht. Het is moeilijk te omschrijven, maar de herfstzon zet de stad in een gouden gloed en maakt alles nog mooier dan anders. Het winterse licht, prachtig, de zinderende zon op de daken hartje zomer, een heel eigen sfeer, maar dat herfstlicht: onvergetelijk! Zeker ’s avonds, vlak voor zonsondergang, maar eigenlijk op elk moment van de dag de moeite waard om te zien, te vangen op een foto, te koesteren!

2 De mooi verkleurde bomen, met kleuren in alle tinten rood, bruin en geel, die stralen in dat unieke licht. Of je nu langs de Tiber wandelt of door een van de vele parken die Rome rijk is, je zult versteld staan van het kleurenpalet dat de herfst hier weet te schilderen…

3 In Rome doen ze niet aan zo lang mogelijk dat zomerjasje aanhouden, alleen maar om nog niet toe te geven aan de herfst (zoals ik in Nederland altijd te lang probeer te doen). Nee, bij de eerste herfsttonen in de lucht wordt ook de bijpassende garderobe uit de kast gehaald. Dikke jassen en zelfs sjaals behoren tot de standaarduitrusting, en de stad krijgt er iets heel statigs van. Niets heerlijkers dan ’s ochtends vroeg lekker warm op weg naar de eerste cappuccino – en dan in de loop van de dag gewoon lekker zonder jas naar huis. Bovendien: die nieuwe herfstmode is elk jaar weer een goede reden voor een middag shoppen!

4 De geur van kastanjes kan je rond de toeristische trekpleisters ook nog wel eens hartje zomer overvallen, maar is eigenlijk onlosmakelijk verbonden met de herfst. Een zakje gepofte kastanjes en een glas rode wijn, heerlijker kan een avond niet beginnen!

5 Zo’n herfstavond gaat na de kastanjes door met andere culinaire heerlijkheden die nu weer volop verkrijgbaar zijn, zoals truffels en paddenstoelen. Een ware traktatie om te roeren in een pan risotto met verschillende soorten paddenstoelen die op het vuur pruttelt. Dan mag het buiten zelfs een beetje regenen – morgen is dat heerlijke oktoberlicht er weer en warmen we ons weer aan de zonnestralen!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

4 reacties

  1. wij gaan in november,is het dan ook nog lekker?

  2. Certo Olga, met een beetje geluk wel. Vorig jaar zaten we rond 20 november nog volop in de zon op het terras en hebben we zelfs een keer ’s avonds buiten kunnen eten!

  3. Mijn centjes zijn op 🙁
    4 keer Italië is net iets teveel voor mijn budget. Rome moet wachten. Echt, het is hier zoveel kouder…Op vele gebieden.

  4. Mama en ik hebben Rome leren kennen in de maand oktober, een 10 jaartjes geleden. We hadden de herstzon en de kleurenspectakel voor ons alleen. Er waren haast geen toeristen…het was een wondermooie kennismaking en sindsdien laat Rome ons niet meer los

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *