Ga op pad met onze City Walks!

Heerlijk Rome – wandel mee door de Eeuwige Stad

Nadat we gisteren een blik hebben geworpen in de Romeinse keuken, vandaag een vooraankondiging van een culinaire wandeling die ik op vrijdag 15 april aanstaande door Rome zal maken met een aantal Nederlandse Romereizigers. Voor wie nog mee wil, er is nog plek! Aanmelden kan via blog@ciaotutti.nl – dit adres kun je ook gebruiken als je eerst meer informatie wilt over de wandeling.

Ben je op 15 april niet in Rome, niet getreurd! Ook zonder mijn uitleg onderweg is deze wandeling een heerlijke kennismaking met Rome – en de route is ook voor iemand die voor het eerst in Rome is goed te lopen. Print deze wandeling dus uit en bewaar hem voor je eigen reisje naar deze heerlijke stad. Andiamo!

We beginnen onze kennismaking met Rome uiteraard met een kopje koffie! Vlakbij het Pantheon strijden twee koffiebarretjes om de vraag wie nu de beste koffie van de stad verkoopt. Na bij beide een cappuccino of espresso te hebben gedronken, mag je zelf oordelen wie nu de beste koffie schenkt.

Bij Tazza d’Ororuik je de koffie al van ver, zeker in de vroege ochtend. Neem een kopje koffie aan de bar en geniet van de drukke bezigheden van de barista: er gaan in vijf minuten heel wat kopjes doorheen! Aan de andere kant van het Piazza della Rotonda vind je Caffè Sant’Eustachio, mijn persoonlijke favoriet, en wel omdat de koffie hier altijd lekker zoet is. Wil je er geen suiker in, zeg dit dan voordat je je koffie bestelt! Neem een voorraadje koffie voor thuis mee, uiteraard aangevuld met een selectie heerlijke chocolaatjes die hier in alle soorten en maten liggen uitgestald.

Uiteraard brengen we na deze kennismaking met koffie een bezoek aan het Pantheon, een bouwkundig wonder. Een grote ronde zaal met een halfronde koepel lijkt een simpel gegeven, maar wie had kunnen denken dat dit plafond van gegoten cement tweeduizend jaar later nog steeds intact zou zijn?

De buurt rondom het Pantheon telt ontzettend veel mooie kerken: de Santa Maria Sopra Minerva, met een prachtig plafond en een vrij onbekend beeld van Michelangelo, de San Luigi dei Francesi, met drie prachtige werken van Caravaggio, en de Sant’Ignazio, met een schitterend staaltje bedrog, laten ieder een heel eigen karakter zien.

Saskia Balmaekers op Piazza Navona in Rome

Via het Piazza Navona, waar Bernini en Borromini tussen de schilders van nu nog steeds om voorrang strijden, en een van de sprekende beelden die Berlusconi er regelmatig van langs geven, wandelen we naar het Campo de’ Fiori, waar rond lunchtijd een en al bedrijvigheid heerst. De marktlui prijzen hun waren luidkeels aan en de Romeinse huisvrouwen verzamelen de laatste ingrediënten voor il pranzo.

Met verse tomaatjes, een stuk piazza bianca van bij Il Forno, de lekkerste bakker van de stad, wat mozzarella, basilicum en wilde perziken toe stel je een heerlijke lunch samen. Wie liever een terrasje opzoekt om de markt lekker lang te kunnen bekijken, kan bij Obika, de allereerste mozzarellabar ter wereld, terecht voor allerlei broodjes, salades en pasta’s met mozzarella. Uitreraard krijg je ter plekke nog meer leuke en lekkere tips voor een Romeinse lunch.

Na de lunch wandelen we over het Piazza Farnese, met twee enorme badkuipen uit de Thermen van Caracalla, naar het oude getto van Rome. Op het Piazza Matteibewonderen we de mooiste fontein ter wereld,de Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein. Ook nu nog vind je in het oude getto veel joodse winkels en restaurantjes.

Op het Tibereilandmaken we een tussenstop voor een snelle espresso bij L’Antico Caffè dell’Isola. Dan wacht Trastevere. Volgens de inwoners vind je hier pas het echte Rome, maar dat zeggen vast alle Romeinen van hun eigen wijk. Je kunt er in elk geval culinair gezien je hart ophalen, want elke straathoek heeft wel een bijzondere bakker, koffiebar of trattoria. Zo brengen we een bezoek aan een echte koekjesfabriek, Biscottificio Innocenti, waar je natuurlijk alle versgebakken koekjes kunt proeven (en kopen voor onderweg!).

Uiteraard slaan we ook de Santa Maria in Trastevereniet over, met prachtige apsismozaïeken. Hier eindigt de Heerlijk Rome-wandeling, maar heerlijk Rome vind je nog overal om je heen! Tips voor een aperitivo en voor dineradresjes in de buurt ontbreken natuurlijk niet, zodat je zelf nog heerlijk kunt nagenieten!

Wie weet tot in Rome!

Datum
vrijdag 15 april 2011

Startpunt
de fontein voor het Pantheon, op het Piazza della Rotonda

Start wandeling
10.00 uur

Einde wandeling
ca. 17.00 uur

Kosten
€ 35,00 (incl. twee kopjes koffie, excl. overige drankjes en maaltijden)

Meer informatie en reserveren
Voor meer informatie over de wandeling en voor het reserveren van een of meerdere plekken kun je een e-mail sturen aan blog@ciaotutti.nl

Restyle your image
De culinaire wandeling is ook te boeken als extra onderdeel bij de reis Restyle your image in Rome van Italiabbraccio. Een geweldige gelegenheid om samen met personal shopper Renée van Zandvoort en Rome-kenner Juliette Kouters (die drie jaar in Rome woonde) inspiratie op te doen.

Juliette Kouters en Renee van Zandvoort bij de Trevifontein in Rome

Bezoek modehuizen waar je zelf niet zo snel binnen zou wandelen, ontdek bijzondere modeadressen in achterafstraatjes en laat je inspireren door de laatste trends. Uiteraard krijg je een persoonlijk kleur-, stijl- en vormadvies van image consultant  Renée van Zandvoort en ga je met je eigen personal shopper op pad om de mooiste Italiaanse mode-items uit te zoeken.

Meer informatie over deze reis vind je op www.italiabbraccio.com

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

2 reacties

  1. De eerste maal dat wij Rome bezochten gebruikten wij als reisgids: Thuis in Rome van Rosita Steenbeek.
    Jij geeft hier terug een hoop andere mogelijkheden. Voorlopig staat Rome(na 8 keer bezocht te hebben) voorlopig niet op ons reislijstje. Ik hou echter jouw uitleg bij. Dankzij mijn muntje in de Trevifontein zal ik er zeker op een dag terug rondlopen.
    Groetjes

  2. Wou dat ik meekon! Zit dan “helaas” in Birmingham. Ook best een leuke
    stad (leuker dan je denkt). Veel plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *