Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Fra Angelico in Rome

De Galleria Borghese biedt deze winter onderdak aan een van de mooiste Italiaanse kunstwerken: de Annunciatie van Fra Angelico, die normaal gesproken te zien is in het Museo Diocesano in Cortona. Tot en met 10 februari 2013 verblijft Fra Angelico’s meesterwerk in een van de meest bezochte musea in Italië, waar veel mensen kunnen genieten van zijn schitterend uitgevoerde engel, die zijn eveneens prachtig geportretteerde Maria een belangrijke boodschap komt brengen:

‘De engel ging haar huis binnen en zei tegen haar: ‘Ik groet u, u die de gunst van de Heer geniet, de Heer is met u.’ Bij deze woorden raakte Maria in verwarring en zij vroeg zich af wat die woorden mochten betekenen. ‘Wees niet bang Maria,’ vervolgde de engel, ‘God schenkt u zijn gunst. Luister: u zult zwanger worden en een zoon ter wereld brengen, en u moet hem Jezus noemen. Hij zal een groot man worden en hij zal Zoon van de Allerhoogste worden genoemd.’ (Lucas 1:26-38)

Wie naar de verfijnde gelaatstrekken kijkt die Fra Angelico heeft weten over te brengen, kan niet anders dan onder de indruk zijn:

Nu de Annunciatie zo centraal staat als enige blikvanger van een expositie, loont het zeker ook de moeite om de kleinere schilderingen onder de Annunciatie te bekijken, met onder andere de komst van de drie wijzen uit het oosten, de dood van Maria en het bezoek van Jezus aan de tempel:

L’Arte della Fede
Deze expositie maakt deel uit van de bijzondere tentoonstellingscyclus L’Arte della Fede. Van december 2012 tot en met 24 november 2013 worden er verschillende exposities rondom belangrijke religieuze kunstwerken georganiseerd. Fra Angelico’s Annunciatie in de Galleria Borghese bijt het spits af. Meer informatie over het Jaar van het Geloof vind je op de speciale website.

Fra Angelico’s Annunciatie in Florence
Er is ook een Annunciatie van Fra Angelico te zien in het klooster van San Marco in Florence. Zodra je bijna boven aan de trap naar de kloostercellen bent, zie je het fresco in al zijn glorie voor je opduiken. Deze eerste aanblik is onvergetelijk – veel bezoekers blijven dan ook halverwege de trap staan om het goed in zich op te kunnen nemen. Lees meer…

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. https://www.google.nl/search?q=annunciation+in+art+history&hl=nl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=9praUO6oLYmr0QXT6IDwDg&ved=0CEsQsAQ&biw=1008&bih=639

    Wat heerlijk om deze posting te lezen en te bekijken.Dank je wel.
    hieboven by Google, annuncation in art history.
    Ik heb een zwak voor annunciaies 🙂
    Een van mijn favorieten : de Annunciatie van Lorenzo Lotto, heel mooi

  2. Grazie Robert! Vorig jaar publiceerde ik er een aantal, weet niet of je toen ook al mee las? Kijk bijvoorbeeld bij https://ciaotutti.nl/citta/de-annunciatie-van-da-vinci/ en de dagen erna. Fijne Tweede Kerstdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *