Ga op pad met onze City Walks!

Fietsen in Rome

Vandaag wordt in Italië niet alleen la festa della mamma, moederdag, gevierd, maar ook la Giornata Nazionale della Bicicletta, oftewel Nationale Fietsdag. Een dag na de start van de Giro worden de Italianen vriendelijk doch dringend verzocht de auto een keer te laten staan en in plaats daarvan op de fiets te springen. Of er ook massaal gehoor aan wordt gegeven, is echter nog maar de vraag: de meeste Italianen kunnen niet of nauwelijks zonder hun auto.

Toen ik laatst dan ook tijdens een etentje met Italiaanse vrienden in Rome vertelde dat ik de dag erna de Eeuwige Stad op de fiets zou gaan doorkruisen, was het commentaar dan ook niet van de lucht. De een merkte op dat ik beter een scooter kon huren, een ander vroeg zich af waarom ik me in vredesnaam als een toerist moest gedragen (ik had toch al die plekken al minstens tien keer gezien, gewoon, te voet?) en weer een ander vroeg zich bezorgd af of ik het verkeer in Rome niet onderschatte. Ik stelde ze enigszins gerust door verhalen te vertellen over fietsen in Amsterdam (smalle straatjes, boodschappen aan je stuur of een vriendin achterop, snel nog een collega bellen onderweg naar huis), maar gezellig werd het niet meer die avond.

Ik had er gelukkig nog steeds veel zin in, Rome verkennen op de pedalen, dus op een zonnige zondagochtend wandelde ik al vroeg vanaf mijn appartement naar de plek waar ik met Florien, gids bij de Nederlandse organisatie Fietsen in Rome had afgesproken. Ook zij had er duidelijk zin in, want voor ik goed en wel een fiets had uitgezocht, liet ze me uitgebreid kennismaken met Ciro, de verhuurder, en vertelde ze hoe de route er ongeveer uit zou gaan zien.

Terwijl we onze fietshelmen vastgespten (die zijn in heel Italië verplicht), vertelde ik Florien over de voorgaande avond en de bezorgde blikken die ik bij vertrek uit het restaurant kreeg. Ze glimlacht en zegt: ‘Bij fietsen in Rome denken veel mensen eerst aan het drukke verkeer en de beruchte mentaliteit van Italianen achter het stuur. Maar dat is echt nergens voor nodig. De veiligheid staat altijd voorop. We fietsen vooral door de kleinere achterafstraatjes, en als het echt niet anders kan fietsen we over de stoep. Al onze gidsen kennen goed de weg en geven duidelijke aanwijzingen. Bovendien houden de Romeinen, of ze nu op hun scooter of in hun auto zitten, echt wel rekening met groepen fietsers.’

Dat leek mij ook al – volgens mij vinden de inwoners van Rome het ook wel stoer om zo’n groep fietsers te zien. Had ik nu mijn Amsterdamse fiets met kratje maar bij me, dan kon ik nog eens even mooi indruk maken. Florien lacht en zegt dat een citybike toch echt wel handiger is, met de Romeinse heuvels. Ik moet haar na de eerste meters gelijk geven – en zal dat na de tocht nogmaals doen. Niet dat we al direct veel klimmen, maar de fiets is perfect voor de afwisseling van de kleine steentjes waarmee veel straten in Rome geplaveid zijn en het stuk park waar we echt van start gaan. Hier kun je even aan je fiets wennen, en alvast een babbeltje maken met eventuele andere fietsers in de groep.

De eerste stop is bij het Colosseum – maar dan wel op een rustige plek boven het amfitheater, zodat je een prachtig uitzicht hebt over het gebouw en de omgeving. Terwijl Florien kort iets vertelt over de geschiedenis van het Colosseum, bedenk ik dat we na slechts een paar keer trappen al op een plek staan die ik nog nooit bezocht had. Zo zie je maar, de stad zit vol geheimen, bijzondere plekken en mooie uitkijkpunten. Zelfs voor een ervaren Romeganger als ik valt er steeds iets nieuws te ontdekken.

Florien vertelt dat fietsen door de stad verrassende reacties uitlokt. Niet alleen van Nederlanders overigens, maar ook van de Romeinen, die uit nieuwsgierigheid zelf ook wel eens een rondje willen trappen en dan helemaal verbaasd zijn over hoe anders je de stad beleeft op de fiets. Ik vergelijk het een beetje met Amsterdam vanaf het water, dat geeft ook een heel ander, verrassender beeld van de stad.

Zo heb ik al jarenlang elke keer dat ik in Rome was braaf een muntje in de Trevifontein gegooid om zeker te zijn van mijn terugkeer naar de Eeuwige Stad, maar de eerste aanblik van de fontein tijdens de fietstocht is onvergetelijk. Je rijdt van bovenaf het pleintje rondom de fontein op, en ziet dan de fontein in volle glorie voor je opduiken. Diezelfde ervaring had ik ook bij de Spaanse Trappen en Piazza Navona – de pleinen en plekken worden voor even weer net zo magisch als ze de allereerste keer waren. Liep ik gisteravond nog druk pratend over Piazza Navona, zonder ook maar op of om te kijken, op de fiets zie je weer dat prachtige samenspel van gebouwen, fonteinen en mensen die het plein zo uniek maken.

Het leuke is dat Florien ook bij elke plek wel iets bijzonders weet te vertellen. Ondanks het feit dat ik veel verhalen over Rome al ken, hoor ik toch ook nog geregeld iets nieuws voorbijkomen. Zo fietsten we over een uitgestorven Via dei Fori Imperiali, er was geen auto te zien. Florien vertelt dat dit elke zondag zo is. Toen Mussolini de weg, die dwars over de fora loopt, liet aanleggen, was de bevolking van Rome niet bepaald blij. De gemeente heeft daarom later beloofd dat de weg op zondag terug wordt gegeven aan de Romeinen. Op die dag mogen er geen auto’s of bussen over de weg rijden – fietsen en wandelen is wel toegestaan. Deze afspraak wordt nog steeds in ere gehouden, zodat je de weg op zondagochtend bijna voor jezelf hebt.

Ik zal verder niet alles verklappen, want je moet echt zelf een keer gaan fietsen in Rome. Fietsen in Rome biedt verschillende tours aan. Florien en ik fietsten de Centrum Tour, die ongeveer vier uur duurt en je onder andere langs het Colosseum, het Forum Romanum, Piazza Venezia, de Trevifontein, de Spaanse Trappen, het Pantheon (met een pitstop voor een kopje koffie en een bliksembezoek aan het Pantheon), Piazza Navona, Campo de’ Fiori, het theater van Marcellus en de Capitoolheuvel voert.

Wie wil genieten van de mooiste uitkijkpunten van de stad, kan ook de Panoramische Tour boeken. Je fietst dan in ongeveer viereneenhalf uur langs het Circus Maximus, de sinaasappeltuin op de Aventijn, het Tibereiland, de Gianicolo-heuvel, het Sint-Pietersplein, Castel Sant’Angelo, Largo di Torre Argentina, door Trastevere en ten slotte via de Capitoolheuvel weer terug naar het beginpunt.

Voor wie de stad juist even uit wil, is de Via Appia Tour een aanrader. Je fietst niet alleen over de Appia Antica, waarlangs onder andere de tombe van Caecilia Metella staat, maar brengt ook een bezoek aan de catacomben, het aquaductenpark en het Parco Caffarella, waar je bij een pittoreske boerderij kunt genieten van versgemaakte kaas en heerlijke wijn. De terugweg voert langs de thermen van Caracalla.

Ook op de pedalen? Op de website www.fietseninrome.nl vind je alle details van de tours, zoals wanneer je ze kunt boeken. Voor de Centrum Tour is de zondagochtend vanwege de afgesloten Via dei Fori Imperiali echt een aanrader, maar de Panoramische Tour is juist weer mooier aan het einde van de dag. Via de website kun je ook informatie inwinnen over een privétour. Let wel: reserveren is verplicht, zodat de organisatie rekening kan houden met de planning van de gidsen en de beschikbaarheid van de fietsen.

Kijk overigens niet verbaasd op als er Romeinen meefietsen. Na mijn verhaal zijn mijn Romeinse vrienden zo enthousiast geworden dat ze ook al hun vrienden en familieleden met Florien op pad sturen. Van verontruste blikken is geen sprake meer. Sterker nog, nu ze het fietsen hebben ontdekt, willen ze ook allemaal in Amsterdam op de pedalen – hetgeen mij dan weer een verontruste blik ontlokt…

Fietsen in Rome zelf eens ervaren? Boek je stedentrip naar Rome met stedentrips.nl!
Stedentrips.nl | Rome

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek onze droomplekken in Italië!

4 reacties

 1. Fietsen in Rome deden mijn vriend en ik 19 jaar geleden ook, toen we daar studeerden. Op Porta Portese hadden we twee fietsen aangeschaft, waaronder een onvervalste Hollandse omafiets, en zo gingen we een half jaar lang naar de universiteit, naar de mensa, en naar de kroeg. Het ging altijd goed, maar je moest wel ontzettend goed oppassen dat er niet ineens een autodeur openzwaaide als je voorbijkwam, want de Romeinen waren totaal niet bedacht op fietsers.
  Leuk idee om for old time’s sake nog eens zo’n tour te doen!

 2. Lijkt me een prima idee, je komt dan toch iets verder dan te voet!
  Via Appia Tour lijkt me ook prachtig! Wie weet de volgende keer als ik Rome kom! Er ligt tenslotte een muntje van mij in de fontein! Ciao, ciao Saskia.

 3. Maaike van der Berg

  Wat leuk om te lezen! Ik ga in april mijn eerste fietstour doen in Rome met Baja Bikes. Heb er enorm veel zin in nu ik dit zo lees!

 4. Zelf heb ik twee maanden door Rome gefietst op de racefiets! Het is even wennen maar er zijn prachtige rustige routes. ik heb ze hier beschreven: http://www.mirandolle.nl/fietsen-in-rome.html
  Dus ook zonder betaalde tours kun je prima de stad verkennen per fiets!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *