Home » Reizen door Italië » Rome » Een parketvloer voor het Pantheon
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een parketvloer voor het Pantheon

Op het pleintje voor het Pantheon, het Piazza della Rotonda, is het altijd een drukte van belang. Romeinen en toeristen snellen langs de obelisk, op weg naar andere Romeinse pleintjes. De terrassen zitten vol, en daaromheen concentreert zich de gebruikelijke drukte van fotografen, rozenverkopers en straatartiesten. Tel daarbij de wachtende taxichauffeurs, de koetsiers die toeristen proberen te strikken voor een rondje Rome en de verkopers van de bekende prullaria, en het duizelt je af en toe.

Ook vroeger was het op het plein een drukte van belang. Er werd hier ooit bijna dagelijks een vlees- en vismarkt gehouden. Hoewel de pausen dit niet echt konden waarderen (Pius VII probeerde de markt zelfs actief te verplaatsen), konden ze er weinig tegen uit halen. Toen de pausen het in Rome even niet voor het zeggen hadden (aangezien de paus in Avignon zat), werd zelfs de voorhal van het Pantheon als marktplaats ingericht. Hier liepen van circa 1310 tot 1431 de kippen rond, die ’s avonds in Romeinse soepen dreven of in zijn geheel werden opgediend.

markt op het Piazza della Rotonda

Het verhaal gaat dat er overigens niet alleen vis, kip en vlees werd verkocht. In februari 1638 zouden twee marktlui die samen een vleeskraam voor het Pantheon runden, door de paus veroordeeld zijn tot een vreselijke martelgang. Ze moesten gevierendeeld, in stukken gesneden en fijngehakt worden. Dat is even slikken voor ons, maar de paus vond het geheel terecht. De twee marktlui verkochten namelijk een worstsoort die erg populair was, maar die later bleek te worden gemaakt van mensenvlees. Dat kon de paus natuurlijk niet over zijn kant laten gaan en hij verzon een passende straf: beide verkopers moesten zelf tot worst worden verwerkt.

Gelukkig keerde de rust eind negentiende eeuw een beetje weer. In 1847 werd de markt definitief van het plein verbannen. Toch was het de burgemeester van Buenos Aires, die in 1906 een bezoek bracht aan Rome en zeer onder de indruk was van het Pantheon. Wat hij echter niet begreep, was dat een monument met zoveel belangrijke doden die hier een rustplaats hadden gevonden, midden in de drukte lag. Volgens hem moesten ‘de graven van de eerste Italiaanse koningen in een gewijde stilte gehuld worden’.

Om dat te bewerkstelligen, gaf hij de stad Rome een passend cadeau: een parketvloer voor het Piazza della Rotonda. Het hout uit de Argentijnse regenwouden zou ervoor moeten zorgen dat de rust van de doden niet langer werd verstoord door het verkeerslawaai dat van buitenaf doordrong.

de houten vloer voor het Pantheon wordt gelegd

Het hout heeft er helaas niet lang gelegen, maar het cadeau wordt nog altijd herdacht met een stenen plaquette op nummer 68:

We dwalen nog even over het plein voor het Pantheon, met onze gedachten bij engelen, duivels, mensenworst makende marktlui en een schitterende houten vloer. Vanmiddag dolen we door het Pantheon zelf, letterlijk! Tot dan!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *