Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een Franse kus in Rome

Vanaf vandaag is er in het Palazzo delle Esposizioni een schitterende fototentoonstelling van het werk van Robert Doisneau te zien. Dankzij de meer dan tweehonderd originele foto’s vergeet je even dat je in Rome bent; je waant je echt even in Parijs.

Doisneaus foto’s, die zijn gemaakt tussen 1934 en 1991, nemen je mee op een verrassende wandeling door de stad, door de tuinen, de parken, langs de Seine, door de straten van het centrum en de periferie, naar de bistrots, de ateliers, de kunstgaleries… Het is een wandeling vol prachtige emoties, waar voor mij persoonlijk één foto uitspringt: Le baiser de l’hôtel de ville, oftewel ‘De kus voor het stadhuis’.

Niet alleen vanwege de compositie, de emotie, dat heerlijke moment van hartstochtelijke overgave aan elkaar, zomaar op straat, tussen onbekende mensen die voorbijsnellen. De wereld staat even stil voor het stel dat elkaar kust, en Doisneau heeft dit prachtig in beeld gebracht.

Nee, ook en vooral ben ik gefascineerd door het verhaal achter deze foto, of eigenlijk achter het zoenende stel. Want wie zijn deze mensen? Was het een toevalstreffer van Doisneau, die net op het juiste moment op de juiste plek was? Of is deze foto vol passie, zeer tegen Doisneaus normale werkwijze in, in scène gezet?

Het Franse stel Jean en Denise Lavergne dacht zichzelf in het kussende paar te herkennen en spande een rechtszaak aan. Doisneau zou hen buiten hun medeweten hebben gefotografeerd, en ze eisten geld van hem. Doisneau zag zich gedwongen de ware identiteit van het stel te onthullen.

Het bleken twee jonge acteurs te zijn, Françoise Delbart en Jacques Corteaud. Doisneau had hen precies zoals op de foto zien zoenen, maar was net te laat met zijn Leica. Aan zijn vraag de zoen nog een aantal keren over te doen, gaven ze graag gehoor. De drie togen naar verschillende plekken om de zoen op de gevoelige plaat vast te leggen.

Hoewel dit verhaal enerzijds de magie van het moment een beetje teniet doet, maakt het de foto aan de andere kant nog bijzonderder. Net als Doisneau word ik nog steeds geraakt door het gepassioneerd zoenende stel. Ik begrijp zijn drang om dit vast te leggen, niet even snel als snapshot, maar in de juiste setting, met oog voor elk detail.

Het is dat de setting niet hier in Rome is, anders zou ik deze kus boven mijn bed hangen. Gelukkig kan ik de komende maanden (om precies te zijn tot 3 februari 2013) af en toe het Palazzo delle Esposizioni binnen wandelen om de originele kus voor het stadhuis en alle andere foto’s van Doisneau te bewonderen.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

2 reacties

  1. Hoe gek ik ook op Italie ben, deze foto van Doisneau heb ik inderdaad boven mijn bed hangen. Gekregen van iemand waar ik veel van hield en inmiddels is overleden betekent deze foto nog altijd heel veel van mij. Jammer dat de volgende trip naar Venetie is en niet naar Rome anders was ik zeker gaan kijken. Kijk jij maar een keer extra voor mij, Saskia

  2. Heee Saskia,
    Weet je dat deze poster vroeger jarenlang boven mijn bed op mijn studentenkamer (in Maastricht) hing???
    Ik heb hem nog steeds….. : )
    Groetjes Ellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *