Home » Reizen door Italië » Rome » Een drankje tussen de gevleugelde paarden op het terras van Il Vittoriano in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

Een drankje tussen de gevleugelde paarden op het terras van Il Vittoriano in Rome

Hoewel de buik van het paard van Victor Emanuel helaas niet meer dienst doet als restaurant, biedt Il Vittoriano nog steeds een van de culinaire hoogtepunten van de Eeuwige Stad. En dat mag je zeer letterlijk opvatten; je geniet van een drankje op bijna tachtig meter hoogte!

Je bereikt het terras aan de voet van de quadriga’s met een lift in het museum dat in het gebouw is gevestigd (maar dat gratis toegankelijk is) of door het beklimmen van maar liefst 196 treden die vanaf de zuilengalerij omhoog voeren. Deze klim wordt boven beloond met een prachtig uitzicht op het Forum Romanum in de diepte.

Wie goed kijkt, ziet alle hoogtepunten van Rome aan zich voorbijtrekken: het bovenste puntje van het palazzo waar de Trevifontein tegenaan is gebouwd, het ronde gat van de koepel van het Pantheon, het Colosseum, de Thermen van Caracalla… Kijk maar mee:

SAM_0330 SAM_0333 SAM_0334 SAM_0336 SAM_0338 SAM_0344 SAM_0354 SAM_0374

Het terras is geopend tot een uurtje of zes (’s zomers soms iets langer), maar vanaf een half uur voor sluitingstijd mag je helaas niet meer naar boven. Kom dus op tijd als je hier van een aperitivo wilt genieten – al mag alleen kijken ook!

Het terras biedt niet alleen een prachtige blik op de stad, ook Il Vittoriano zelf zie je vanuit een heel ander perspectief. Vanaf het terras kijk je bijna recht tegen de quadriga’s aan die je vanaf veel verschillende plekken in de stad kunt zien en die vaak als oriëntatie dienen. Deze bronzen strijdwagens worden voortgedreven door de gevleugelde overwinning, een teken van de grootsheid van de stad, van de onstilbare dromen, de eindeloze mogelijkheden. Vanaf deze hoogte is het makkelijk meedromen…

Hoewel deze strijdwagens en het enorme paard waar ik gisteren over vertelde de bekendste beelden van het monument zijn, is het zonde om de overige beelden en versieringen niet te bekijken. Een Milanese toerist die tegelijk met mij de 196 treden naar het terras beklom, wist me te vertellen dat elke Italiaanse regio een eigen beeld heeft op deze ‘typemachine’, zoals het monument ook wel genoemd wordt. Althans, alle Italiaanse regio’s die ten tijde van de bouw van het Vittoriano bestonden.

Het zijn er zeventien om precies te zijn, en ze zijn bijna allemaal gemaakt door een beeldhouwer die uit de betreffende regio afkomstig is. Je vindt deze regionale beelden in de kroonlijst van de bovenste zuilengalerij. Van links naar rechts zie je de regio’s Piemonte, Lombardije, Veneto, Ligurië, Emilia-Romagna, Toscane, Le Marche, Umbrië, Lazio, Abruzzo, Campanië, Puglia, Basilicata, Calabrië, Sicilië en Sardinië.

Ook veertien grote steden van het verenigde Italië zijn op het monument terug te vinden. Deze zijn niet gemaakt door beeldhouwers die uit deze steden afkomstig waren, maar allemaal van de hand van Eugenio Maccagnani. Je vindt de steden op het voetstuk van het paard van Victor Emanuel, als ware ze letterlijk dragers van de monarchie.

Het is nog een heel gepuzzel om alle steden te herkennen. Wie goed kijkt en combineert, ziet Genua (met het gewaad van de Dogen van de Republiek), Milaan (met een schild met daarop een slang en een kruis), Palermo (met een slang om een arm gewenteld), Florence (met een gelauwerde persoon die veel weg heeft van Dantes Beatrice), Venetië (met de bekende Venetiaanse leeuw), Napels (met een koninklijk gewaad en een prachtig halssieraad), Bologna (met het hoofddeksel van een professor en een wetboek), Ravenna (met Byzantijns gewaad), Turijn (met wapentuig), Ferrara (met de lier), Pisa (met een jakobijnenmuts), Mantua (met Vergilius en een kroon op het schild), Amalfi (met het kompas) en Urbino (met renaissancegewaden).

Voor je het monument achter je laat, raad ik aan nog even stil te staan bij de zes laatste prachtige beelden die de waarden van Italië verbeelden: de zes meter hoge Pensiero, Azione, Sacrificio, Diritto, Forza en Concordia. Mocht het je na al deze beelden duizelen, de lift brengt je zo weer boven voor een verfrissend drankje en een weidse kijk op de hemel boven Rome!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ontdek de mooiste vakantieadressen in Italië

3 reacties

  1. Dit komt zeker op mijn verlanglijstje voor volgend jaar bij een bezoek aan Rome! Wat een prachtig uitzicht en schitterende beelden, zo groots en zo dicht bij dan.
    En gelukkig is er voor mij die lift :)!!!

  2. Wat een mooi plek. Ga ik bezoeken. Mooi hoor.

  3. Geweldige tip van u voor alle toekomstige bezoekers van Roma. Ik ben al diverse malen daar boven geweest met mijn gasten en gniet iedere keer weer van het uitzicht: de moeite waard! Alleen is er boven geen bar met terras dus wel zelf een koel drankje mee naar boven nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *